32 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024 14:53

NOS | De beerput van Sint Maarten

Bas Roorda
Bas Roorda

Er moest een gemeenteraadslid uit Valkenswaard aan te pas komen om de deksel van een beerput van fraude en corruptie op St. Maarten te kunnen openen: de VVD-er Bas Roorda. Deze week werd zijn ex-baas, voormalig minister van Financiën, Hiro Shigemoto aangehouden op verdenking van fraude en witwassen van geld. En waarschijnlijk gaan er nog meer koppen rollen; misschien wel van de huidige minister van Justitie, Roland Duncan.

Het OM op St. Maarten maakte bekend dat de ex-minister dubbel ingediende declaraties goedgekeurde en dubbel uitbetaalde. En dat ging dan over adviezen en andere diensten die zijn ministerie afnam van een advies- en hrm-bedrijf met vestigingen op Curaçao.

Roorda vertrok in december 2009 tijdelijk naar St. Maarten om het eiland te helpen bij het opzetten van een nieuw ministerie van Financiën. Dat was nodig omdat op 10 oktober 2010 de Nederlandse Antillen zouden ophouden te bestaan en het eiland door zou gaan als zelfstandig land binnen het koninkrijk.

Na die datum werd Roorda hoofd van het ministerie dat hij hielp opbouwen en verlengde zijn contract. In die functie kreeg hij zicht op zaken die het daglicht schemerig maakten. Zo ontdekte Roorda twaalf gevallen van verduistering bij het toerismebureau, waarbij verschillende werknemers en één politicus betrokken waren. Met grote regelmaat gaven zij op dat ze meer dagen voor het land op pad waren dan de reis in werkelijkheid duurde. 300 dollar per ambtenaar, per dag extra inkomen leverde dat op.

Roorda besloot deze zaken te melden bij zijn minister, Hiro Shigemoto. Hij werd vervolgens opgeroepen door de ministerraad om met bewijzen te komen. Hem werd door de huidige minister en schoonvader van Shigemoto, Roland Duncan aangeraden om geen aangifte te doen. Maar dat was voor Roorda geen optie; hij zou daarmee strafbaar zijn.

De man uit Valkenswaard voelde de bui al hangen en bracht in april 2011 een groot aantal dossiers met belastende feiten in veiligheid door ze aan de hoofdofficier van Justitie te geven. Daar deed hij achteraf goed aan, maar op het moment zelf betekende dat zijn Waterloo. Roorda werd direct ontslagen; hij zou zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden. Extra pijnlijk voor Roorda: hij werd bedreigd en moest halsoverkop terug naar Nederland.

Meer dan twee jaar heeft het de landsrecherche gekost om alle dossiers van Roorda door te spitten. Dat heeft overigens niet zoveel met de dikte van de dossiers te maken, maar meer met de structurele onderbezetting van deze dienst.

Met de arrestatie van schoonzoon Shigemoto moet ook de vraag beantwoord worden wat de betrokkenheid is van Justitieminister Roland Duncan. Wellicht is dat geen vraag voor Justitie zelf; aanwijzingen dat hij ook ‘bijverdient’ zijn er niet, nog niet. Maar zijn rol is al wel een dubieuze. De familieband tussen hem en zijn dubbel declarerende schoonzoon mag dan sterk zijn, als vicepremier had hij er beter aan gedaan, de beschuldigingen van Roorda te onderzoeken. In plaats daarvan wenste hij bewijs van Roorda zelf, ontraadde hem om aangifte te doen en voegde hem publiekelijk toe ‘een notoire leugenaar’ te zijn. Met deze opstelling diende Duncan niet zijn land, maar zijn familie. Terwijl een voormalig gemeenteraadslid uit Valkenswaard hem net had laten zien dat de samenleving van politici juist andersom verwacht.

Bron: NOS

Gearchiveerd als

13 reacties

 1. Ach soms moet je in herhaling vervallen om de gemoederen weer wakker te schudden en is het goed te merken dat er het een en ander is blijven hangen in de grijze massa’s. Ga zo door KKC

 2. Het mag dan een oud artikel zijn beste mensen maar als ik het zo bekijk was dit de voorloper van het schandaal en opening van de beerputten. KKC trekt heel wat beerputten open. Dit artikel is 1 van die vele beerputten, die geopend is door een journalist in de Cariben. Deze beerput op St. Maarten was er dus al maar heeft een staartje en de KKC speelt daarop in door ook juist dit al oude artikel te her-publiceren.

 3. Niet zo zeuren over de reactie van Harm, een beetje humor moet kunnen.

  KKC maakte een fout met het plaatsen van dit artikel maar we zijn allemaal blij met KKC, zelfs Harm.

  Wat een lange tenen.

 4. Beste heer Aller, ga hier geen satire van maken. Revhter Lips, zou daar nooit worden aangesteld zonder collega’s. Dat terzijde. St.maarten was zoals de andere twee bovenwindse eilanden een ondergeschoven kind. Toerisme is economisch hun belangrijke inkomen van bestaan. Aandacht moet ook worden besteedt aan een groot aantal illegalen. Er zitten daar al jaren NedNederlandse agenten. Ik heb de indruk dat ze zijn verenigzelfen met de samenleving. Het is een klein gemeenschap waar veel geld wordt rondgepompt. Het is duidelijk anders dan op Curaçao. De kans om in corruptie te belanden is groot. Deze eilanden hebben weinig aandacht gehad in de afgelopen deccenia. Na 2010 is men tot de ontdekking gekomen. Engels is daar de voertaal. Vergeet niet dat de andere helf Frans als voertaal heeft en van Frankrijk is. Het feit dat zij hun gang konden gaan ligt aan nogmaals, het Koninkrijk. Justitie bestaat hoofdzakelijk uit Nederlanders, Antilliaanen en een klein deel uit de lokale bevolking. Zowel de Antillen en Nederland wist wat er daar plaatsvond. In de jaren tachtig had Nederland een bericht onderschept van een Italiaan wonende in St.maarten met de maffia. Tot heden heeft men het laten liggen. Stond in de krant. In dit geval don,t blame me. Blame our gouverments, hier en daar. Ik moest dit even kwijt.

 5. @Harm

  uw reactie getuigt van weinig innerlijke klasse.
  Maar daar moet u mee leven.
  De makers van de KKC-blog doen ontzettend belangrijk werk door
  het duistere reilen en zeilen op het eiland na te vorsen en bekend te maken. En ondanks allerlei bedreigingen gaan zij onvervaard en pro deo door met hun publicaties. Een keertje een bericht van eerdere datum per abuis publiceren is totaal oninteressant. Kan gebeuren.
  KKC :chapeau voor uw noeste arbeid !En wetend wat u allemaal te verduren heeft zal zo’n
  reaectie van ene Harm u in dit geval wel in de kouwe kleren gaan zitten

 6. Het is niet alleen Schotte die snuift lijkt het als ik zie dat de redactie zo’n oud artikel plaatst.

  Morgen lezen we nog dat de gloeilamp is uitgevonden.

 7. Heren KKC,
  dit lijkt mij geen recent nieuws ondanks uw datering 7-5-2015.
  er wordt een paar keer gerefereerd aan ene Duncan als minister van Justitie.
  ( maar die is allang al weer teruggekeerd naar het het beroep waar hij wel verstand van heeft : pooier !).

 8. Er moet een team uit NL komen om al deze zogenaamde politici door te lichten.
  op alle eilanden gebeurt dit, maar Curacao en Sint Maarten spannen de kroon.
  Daar zijn nog maar enkele eerlijke poltici te vinden, de rest zit er voor eigen gewin.
  zeker in de partijen: MFK, MAN en PS zitten de grootste corruptici.

 9. Hecht de regering van Sint Maarten zo weinig aan de rechtsstaat en aan integriteit? Indien vaststaat dat het gestelde heeft plaatsgevonden (en ongetwijfeld nog veel meer dat het daglicht niet kan verdragen) dan is dat uiterst beschamend, met name voor de eigen regering en het parlement van Sint Maarten. Worden de ministers niet gecontroleerd of zijn de Statenleden het uitvoerend comité van de ministers? Worden het OM en de landsrecherche nu opgeschoond? Het feit dat de landsrecherche onderbezet is zegt al genoeg. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties