28 C
Willemstad
• woensdag 29 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | ‘De aanranding door Orlando B. begon toen mijn zusje 9 was’

HomeMediaNOS | 'De aanranding door Orlando B. begon toen mijn zusje 9...

Door Dick Drayer

Daniella Pietersz: Misbruikpastor Curaçao ‘deed zelf wat hij predikte niet te doen’ | Persbureau Curacao

Het begon met dromen, zegt Daniella Pietersz. Dromen dat leden uit haar kerkgemeenschap werden misbruikt door pastor Orlando B, de man die gisteren werd veroordeeld tot 9 jaar cel voor ontucht en verkrachting.

Pietersz had het idee dat God haar visioenen stuurde. Ze stapte op de vrouw af over wie ze droomde. “Ik zei tegen haar: ik heb lelijke dingen over jou gedroomd. Maar ik ga niet zeggen wat het is, dat moet jij doen. Als jij zegt wat ik denk, is dat voor mij een bevestiging dat het echt is gebeurd.”

Het opmerkelijke gesprek leidde tot de grootste zedenzaak uit de geschiedenis van Curaçao. B. kreeg niet alleen een jarenlange celstraf voor het seksueel misbruiken van drie tienermeisjes en vier jonge vrouwen, hij mag ook veertien jaar lang geen leidende functie meer hebben in een kerk.

Ze zagen hem als een heilige man. Hij gaf liefde. Zeker bij vrouwen.
Rogie

B. was oprichter en leider van de Rains of Blessingskerk, die is gevestigd op Curaçao en in Nederland. Hij had enorm veel invloed binnen de gemeenschap, merkte Rogie, wiens zusje aangifte deed tegen de pastor. “Ze zagen hem als een heilige man. Hij gaf liefde. Zeker bij vrouwen. Als hij merkte dat je geen geld had, dan kreeg je dat. Hij was behulpzaam. Maar met een reden.”

Rogie: ‘De aanranding begon toen mijn zusje 9 was’ | Persbureau Curacao

Bij Rogie’s zus begon het misbruik rond dat tijd dat haar ouders gingen scheiden, toen ze negen was. B. leek er voor haar te zijn. Hij bood opvang toen het niet boterde met de nieuwe partner van haar vader. De zus bracht steeds meer tijd door bij B. en trok uiteindelijk bij hem in. Hij kon haar jarenlang misbruiken.

“Hij deed het zo stiekem dat je er achteraf pas achterkomt wat hij deed. Nu denk ik: het was gewoon zijn plan om haar daar te laten wonen. Hij was een vriend van mijn vader, hij zal mijn zusje toch wel beschermen?”

“Ik was eigenlijk blind, de meeste anderen ook”, zegt Pietersz, destijds vrouw van een andere pastor. “Hij deed dingen die hij predikte niet te doen. Hij zei dat mannen niet alleen met vrouwen in de auto mogen zitten, maar hij deed dat wel.”

B. drogeerde de meisjes en vrouwen die hij misbruikte en gebruikte veel geweld. Sommige slachtoffers kwamen bij terwijl ze met bloed waren besmeurd. Na het misbruik gaf hij geld om de morningafterpil te kopen. Een van de vrouwen werd vijf keer zwanger, waarna de pastor de abortussen betaalde.

De pastor maakte slachtoffers op Curaçao, maar ook in Nederland. Er kwamen ook meldingen binnen van gelovigen bij dependances van de Rains of Blessingskerk in onder meer Amsterdam, Den Haag en Tilburg. Ook staat vast dat B. een minderjarig meisje verkrachtte in een hotel in Rotterdam.

Demonen

Hij vergreep zich aan meisjes onder de noemer van duiveluitdrijving. Zijn zus was doodsbang voor B., zegt Rogie. “Hij zei dat hij een demon in haar had gezet en hij de enige was die hem eruit kon halen. Dan blijf je stil. Hij zei: niemand zal je geloven, want ik ben priester. Ik ben heilig.”

Zijn voorspelling bleek te kloppen. Toen de eerste aangiftes werden gedaan, in 2015, bleef de kerkgemeenschap achter B. staan. Zelfs na de veroordeling zijn er mensen die het als een beproeving van God zien.

Iedereen loopt als een blind schaap achter die persoon aan en gelooft alles wat hij zegt.

Danielle Pietersz

“Voor mij is het geen kerk, het is gewoon een sekte”, stelt Pietersz. “Iedereen loopt als een blind schaap achter die persoon aan en gelooft alles wat hij zegt. Volgens hen hebben de meisjes gelogen, willen ze de kerk zwartmaken. Ik vind het zo triest.”

Pietersz is bang dat B. opnieuw in de fout gaat als hij over enkele jaren vrijkomt. B. beriep zich tijdens het proces op zijn zwijgrecht. Hij toonde geen enkele berouw en liet geen moment blijken dat hij meevoelde met zijn slachtoffers.

“Als we naar de Bijbel kijken: David had ook gezondigd. Maar daarna had hij berouw en vroeg hij vergiffenis. Dat heeft God gezien. Maar dat zie ik niet bij Orlando. En dat zie ik ook niet bij zijn gemeenschap.”

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ik heb nooit in die sprookjesboeken geloofd laat staan in mensen die dat verkondigen en rijk worden over de rug van degene die in sprookjes van 2000 jaar geleden geloven

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties