32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | Curaçao vraagt Nederland om militaire bijstand bij staking

HomeMediaNOS | Curaçao vraagt Nederland om militaire bijstand bij staking
 Ordetroepen staan klaar om op te treden als de staking uit de hand loopt | Foto: Persbureau Curacao
Ordetroepen staan klaar om op te treden als de staking uit de hand loopt | Foto: Persbureau Curacao/NOS

De regering van Curaçao heeft de Koninklijke Marine gevraagd om “harde bijstand” te verlenen, mocht dat nodig zijn. Het eiland is in opperste staat van paraatheid nu de vakbonden voor vandaag een algemene staking hebben aangekondigd.

Drieëntwintig vakbonden hebben hun leden opgeroepen niet aan het werk te gaan.

Defensie zegt alleen te zullen optreden als de overheid daarom vraagt. De landmacht opereert onder gezag van de lokale politie. Defensie kan 90 man landmachtpersoneel en zestien leden van de Curaçaose militie inzetten.
Geen cao

De onrust op Curaçao begon drie weken geleden toen contractanten die via lokale aannemersbedrijven op het terrein van de Isla-raffinaderij werken, het werk neerlegden. Zij willen meer geld omdat ze al drie jaar geen cao hebben.

Vorige week liepen stakingen uit op een confrontatie met de politie. Maandagnacht vloog de nationale schouwburg in brand. Het gebouw staat tegenover het vakbondsgebouw waar de stakers bivakkeren. Uit camerabeelden zou blijken dat een van de stakers de brand heeft aangestoken.
Kalmte

Premier Whiteman riep gisteravond via de nationale televisie op tot kalmte. Daarbij wees hij op het samenscholings- en demonstratieverbod dat op het eiland geldt voor groepen van meer dan vier personen. Dat verbod werd ingesteld toen de onrust begin deze maand uitbrak . Aanvankelijk gold het voor een week, maar het werd verlengd.

Het is nog niet duidelijk of er draagvlak is onder leden van andere vakbonden om de contractanten bij te staan. Luchthavenpersoneel, Douane & Immigratie en energiebedrijf Aqualectra zeggen dat hun werknemers niet staken. Ook de scholen zeggen dat de lessen gewoon doorgaan.

Bron: NOS

4 reacties

 1. Ik heb als jong agentje 30 mei 1969 meegemaakt aan de Otrabanda zijde (Riffort) en was blij dat we op een gegeven moment bewapende mariniers met bajonet op de geweren in de straten zagen verschijnen want ik ben er van overtuigd dat daardoor veel levens gespaard zijn gebleven aan zowel de zijde van de stakers als die aan de zijde van de politie.

 2. klopt niet helemaal wat hier staat. De Regering vraagt aan de GVC om bijstand die het verzoek doorspeelt aan de Rijks regering.
  Defensie krijgt de opdracht en die bekijkt hoe en wat er mogelijk is.
  Voornaamste taken zullen bestaan uit ondersteuning van de lokale machten indien het word toegestaan.
  uiteraard zijn deze militairen getraind in het beteugelen van woelingen en hebben als het goed is al een keer samen gewerkt met de lokale machten.
  Harde bijstand is in tegenstelling van de zachte bijstand dat er wapens mogen worden gebruikt indien personen of gebouwen worden belaagd.
  ook zal de luchthaven worden bezet, immers mocht het uit de hand lopen zijn ze afhankelijk van verse troepen aanvoer.
  ZM, de Pelikaan zal waarschijnlijk buitengaats liggen om eventuele troepen van Aruba op te halen en ook het stationschip ligt in de buurt.
  De kustwacht is te onzeker van loyale medewerkers gezien hun vakbonds verleden. waarschijnlijk zullen deze mee gaan staken.
  Mocht het zo zijn dat ons buurland, wat ook niet lekker in zijn vel zit, zijn binnenlandse politiek wil afleiden door een invasie op Curacao dan zullen we
  beroep kunnen doe op de NATO.
  Maar ach dan zijn we 3 mnd verder, misschien wel eens goed om te voelen hoe we onder President Maduro moeten leven.

 3. Wat een ironie dat een door ‘Pueblo Soberano’ geleide regering inzet van de Nederlandse defensie vraagt om het eigen volk onder controle te houden, een regering waarvan ministers weigeren Nederlands te spreken. Over opportunisme gesproken. De bekende Nederlandse redenaar Bredero zei: “Het kan verkeren”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties