33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 16:13

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Cruciaal overleg met kabinet over lening aan Curaçao, Aruba en Sint-Maarten

Een onderwijsvakbond demonstreert tegen de eis dat er bezuinigd moet worden op het ambtenarenapparaat | ANP PRINCE VICTOR

Gaat Nederland geld lenen aan Aruba, Sint-Maarten en Curaçao om de landen binnen het koninkrijk te ondersteunen in de coronacrisis? Daarover gaat het vandaag in de Rijksministerraad. De premiers van de eilanden praten er met het kabinet over de voorwaarden voor de coronalening.

De lening is cruciaal voor de eilanden, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Dat alle drie de premiers bij de Rijksministerraad aan tafel zitten laat zien hoe groot de belangen zijn. Nooit eerder waren ze er tegelijk aanwezig, normaal worden de taken waargenomen door de gevolmachtigde ministers in Nederland.

Maar hoe ernstig de situatie op de eilanden ook is, de premier van Curaçao, Eugene Rhuggenaath, zegt niet akkoord te kunnen gaan met de door Nederland opgelegde voorwaarden. “Het lijkt op rekolonisatie”, zegt hij tegen de NOS. “We zijn al jaren bezig met een emancipatieproces en willen niet terug naar af.”

- Advertentie -

Ook de premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes, is niet te spreken over de eisen die Nederland stelt, maar zij zegt dat ze de lening niet meer kan weigeren. “Maar als ik dit had geweten, had ik een andere oplossing gezocht.” Het Arubaanse parlement heeft unaniem een motie aangenomen voor het afwijzen van de Nederlandse voorwaarden. Ook de regering van Sint-Maarten heeft gezegd de voorwaarden onacceptabel te vinden.

Strenge voorwaarden

Door de coronacrisis is het toerisme, de belangrijkste inkomstenbron voor de eilanden, helemaal ingestort. “De werkloosheid op Curaçao is opgelopen tot 50 procent”, zegt Rhuggenaath. “We hebben echt hulp nodig.”

Er is door Nederland al 350 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuw steunpakket en daar zal uiteindelijk tot een miljard euro bij kunnen komen. Maar het kabinet stelt strenge voorwaarden.

Zo wil Nederland een autoriteit oprichten die het geld beheert. Die kan zonder inspraak van de verschillende regeringen beslissen waar het geld aan wordt besteed, zoals bijvoorbeeld zorg, milieu of onderwijs. Ook moet er 12,5 procent worden bezuinigd op het ambtenarenapparaat en moet het pensioenstelsel worden hervormd.

Nederland wil te snel

- Advertisement -

Curaçao, Aruba en Sint-Maarten willen best hervormen, maar niet zo snel als het kabinet vraagt. “We waren al bezig met hervormingen, maar toen kwam de coronacrisis”, zegt Rhuggenaath. “De ambtenaren die nu met de crisisbestrijding bezig zijn, zijn dezelfden die de hervormingen moeten doorvoeren. Dat kan niet allemaal tegelijk.”

Voor een deel van de hervormingen moet ook wetgeving worden aangepast. “De minister van Curaçao hoopt dat het kabinet al gedeeltelijk over de brug wil komen met het geld, vooruitlopend op dat wetgevingsproces”, zegt Wilco Boom, politiek verslaggever van de NOS. “Pas als alle vier de landen het met elkaar eens worden, kunnen ze tot afspraken komen. En de gemoederen zijn inmiddels flink opgelopen, dus het kan echt wel spannend worden.”

Commitment

“Voor de bühne wordt het spel hard gespeeld”, zegt NOS-correspondent Dick Drayer. “Maar uiteindelijk is geen van de vier landen gebaat bij een crisis in het Koninkrijk der Nederlanden.” Hij verwacht dan ook dat het kabinet er vandaag met de drie premiers uitkomt.

“Want als het echt misgaat op de eilanden is dat ook een probleem voor Nederland. Het kabinet zal willen zeggen dat de eilanden politiek commitment hebben getoond om te hervormen, en zij zullen zullen op hun beurt zeggen dat ze meer vrijheid krijgen om de hervormingen zelf vorm te geven. Zo heeft iedereen een beetje gewonnen.”

Aruba is al sinds 1986 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Sinds 2010 zijn ook Curaçao en Sint-Maarten zelfstandige landen binnen het koninkrijk. Het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties coördineert de samenwerking tussen deze landen.

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn drie bijzondere gemeenten binnen het koninkrijk.

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. Bevolking Curacao ontwaakt! Billenaath is naar Nederland toe want de corruptie en gegraai moet hoe dan ook doorgaan. Toezicht op de besteding zou betekenen enkeltje schavot voor velen. De hervorming zal bestaan uit verhoging van de lasten voor de bevolking, gelijk aan de tijd van Miguel Poepoerier. Decenia lang is het volk uitgeperst en voor wat? Corruptie is gegroeid. En zo zal het weer gaan. Vette prop Sushi wil doorgaan met graaien dus Billenaatje heeft opdracht om daarvoor te zorgen.

 2. Het is de hoogste tijd dat dit bestuur vervangen wordt tot de verkiezingen. Dit bestuur heeft nauwelijks draagvlak on der de bevolking. Genoeg is genoeg met het gelieg en bedriegen!

 3. Goede analyse van Dick Drayer. Ik denk ook dat gekozen wordt voor de ‘win-win’ scenario. Zowel Nederland als de eilanden hebben geen voordeel om bij Verenigde Naties of dergelijke instituten uit te vechten.

 4. Dit is en zo ziet de trukendoos van Rhugge uit. Rhugge weet dat het volk het niet meer ziet zitten met hem aan het roer. Hij moet weg. Met of zonder Nederlands geld, Rhugge moet weg, dat is de beslissing van het volk. Welnu, als Nederland hem het geld verschaft zonder of zelfs met versoepeling van de opgelegde eisen en voorwaarden en Rhugge wordt later gebonjourd, staat Nederland (fig.)de dag daarna met tranende ogen en pruilende lippen voor het huis van Rhugge. Deze man is geslepen, zo glad als een aal, sluw. Een premier pur sang dus. Maar Nederland heeft hem al snel door en vermijdt hierdoor alle door hem klaar gelegde verborgen boobytraps.

 5. Wij worden de laatste tijd bijna elke dag geconfronteerd met de misstanden hier maar het lijkt alsof de bevolking echt oerdom is om te beseffen dat het nu tijd is om door te pakken.

  Het is nu de tijd om de straat op te gaan om de voorwaarden van Nederland te accepteren, achterlijke idioten. Willen we een einde maken aan het graaien en zelfverrijking ten koste van openbare middelen dan is het nu de tijd om door te pakken.

  Gek genoeg heeft de regering en de corrupte bende in het parlement over inleveren van autonomie maar het tegendeel is waar. Dit is de tijd dat de bevolking zijn lot in eigen handen kan nemen.

  Wij hebben 40 jaar door de woestijn gedoold nu is het beloofde land in zicht maar ben bang dat wij weer 40 jaar door de woestijn zullen blijven dolen.

  Niet vanwege onze zonden maar omdat wij een achterlijk volk zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

Opinie | Discriminatie

Opinie Dr. Jeff Sybesma Op 25 september 2021 stond in het Antilliaans Dagblad het onderstaande bericht (zie aangehechte bijlage). Ik twijfel niet aan de getrouwheid van het artikel...
- Advertentie -