29 C
Willemstad
• donderdag 23 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Corrupte douanier gaat ondanks proces door met z’n praktijken

HomeMediaNOS | Corrupte douanier gaat ondanks proces door met z'n praktijken

Door Robert Bas

Corrupte Gerrit G vloog o.a. meerdere keren per jaar business class naar Curaçao

Vorig jaar oktober kwam de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. vrij uit voorlopige hechtenis, omdat zijn vrouw ernstig ziek was. Het proces tegen hem liep door en mondde vorige week uit in een strafeis van 16 jaar cel.

In de tussentijd ging G. gewoon door met zijn praktijken, blijkt uit stiekem opgenomen gesprekken die in handen zijn van de NOS.

Dit najaar voerde G. – inmiddels weduwnaar, maar nog steeds op vrije voeten – gesprekken met een vertegenwoordiger van drugsleveranciers uit Zuid-Amerika. Daarin vertelde hij onder meer dat een van zijn medeverdachten, drugscrimineel René F., achter de ‘vergismoord’ van 1 januari 2014 in Berkel en Rodenrijs zit.

Verder geeft hij volop smokkeltips en laat hij merken dat hij tegen betaling nog altijd bereid is om te helpen bij de invoer van drugs in de Rotterdamse haven. De gesprekspartner nam de gesprekken op.

Gerrit G. bij de Rotterdamse rechtbank in gesprek met onder anderen medeverdachte Dennis van den B. Robert Bas / NOS

Volgens het OM verdiende G. als douanier miljoenen door ervoor te zorgen dat containers met drugs niet werden gecontroleerd. Als medewerker van de afdeling pre-arrival had hij daarop veel invloed. In de zaak tegen hem staan ook René F. en Dennis van den B. terecht. Tegen hen eiste het OM 8 jaar en 12 jaar cel wegens drugssmokkel en omkoping.

Het opgenomen gesprek is bijzonder omdat G. tijdens zijn proces niet wilde praten. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht. Tegen de vertegenwoordiger van de drugsleveranciers praatte G. wel honderduit, niet wetend dat zijn gesprekspartner alles opnam. Het eerste gesprek vond dit najaar plaats in een appartement in Rotterdam-Zuid.

Gerrit G. bij de Rotterdamse rechtbank in gesprek met onder anderen medeverdachte Dennis van den B. Robert Bas

Ik kan je verschrikkelijk veel vertellen.
Gerrit G.

G. lijkt niet erg onder de indruk te zijn van de aanklacht tegen hem wegens corruptie. Hij geeft in het gesprek gewoon weer smokkeltips. “Ik kan je verschrikkelijk veel vertellen. Ik weet hoe ze werken. Ik werk er al 35 jaar”, zegt hij. Grote partijen drugs sturen, meer dan 500 kilo, is volgens hem onverstandig. “Want die worden in 99 procent van de gevallen al gemeld door de DEA of de politie vanuit het land van herkomst.”

Een goede smokkelmethode is het verstoppen van kleinere partijen in lege containers, geeft G. als advies. Lege containers worden niet gecontroleerd en een partij van 150 tot 250 kilo merkt de kraanmachinist niet. En drugs verstoppen in schroot gaat ook vaak goed, concluderen de twee mannen. Wekelijks komen zo drugs de Rotterdamse haven binnen.

Luister hier naar het fragment waar G. verschillende smokkeltips geeft. De geluidskwaliteit is niet kraakhelder, maar goed te verstaan.

Gerrit G: ‘Je kunt het beste smokkelen in lege containers’

Luister hier naar het fragment waar Gerrit G. smokkeltips geeft

G. biedt in het gesprek ook zijn oude werkcomputer van de douane aan. Die was in beslag genomen bij zijn arrestatie, maar tot zijn eigen verbazing teruggegeven. Wellicht kun je die kraken en ermee inloggen in het computersysteem van de douane, oppert G. Luister hier naar het fragment over de computer van G.
Gerrit G: ‘Ik heb nog een computer voor je’

Luister hier naar het fragment waar G. een computer aanbiedt.

Als hem wordt gevraagd wat er is gebeurd met vier containers met drugs, stelt G. voor iemand in het systeem te laten kijken of de containers in beslag zijn genomen. Dat is volgens hem niet zo moeilijk. “Er werken 1500 man bij de douane en iedereen kan kijken.”

In een tweede gesprek bij hem thuis geeft G. aan dat hij nog steeds contacten heeft binnen de douane. Als tegen G. wordt gezegd dat er in de haven nog een container met verf en drugs staat, geeft hij tips hoe iemand zonder op te vallen in het douanesysteem kan kijken of de container gecontroleerd is. “Ik ga mijn uiterste best doen”, zegt hij als hem 30 procent van de waarde wordt aangeboden.

Ik ga mijn uiterste best doen.
Gerrit G.

Niet beseffend dat ook dit gesprek wordt opgenomen, vertelt G. dat hij vanaf 2012 samenwerkte met René F. en Dennis van den B. Hij zegt ook dat hij op verzoek van een man uit het Westland een partij van 10.000 liter grondstof voor xtc uit China heeft doorgelaten. Hij zou hiervoor anderhalf miljoen euro krijgen, maar heeft dat nooit gekregen.

G. heeft ook van René F. en Dennis van den B. nog een groot bedrag te goed, zegt hij. Uit het gesprek wordt duidelijk dat de twee ook nog miljoenen schuldig zijn aan de drugsleveranciers uit Zuid-Amerika. Hun vertegenwoordiger heeft de gesprekken met G. vermoedelijk opgenomen en laten uitlekken om de druk op F. en Van den B. te verhogen.
Consequenties

Het is nog onduidelijk wat de consequenties van de uitgelekte gesprekken zijn voor het proces tegen G. en zijn medeverdachten. Het OM is al gekomen met een strafeis, maar formeel is het proces nog niet ten einde. In een reactie zegt het OM dat het de opgenomen gesprekken ook in handen heeft. “We hebben een bestand gekregen en dat gaan we nu onderzoeken”, zegt de woordvoerder.

De advocaat van Gerrit G., Jan-Hein Kuijpers, wil eerst nader onderzoek naar de authenticiteit van de opnamen voordat hij op de inhoud wil reageren. “En bovendien zal ik de rechtbank vragen om de man uit Colombia als getuige te horen.”

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Het is onlogish dat er zoveel controle is op Schiphol door de marechausse om drugskoeriers te pakken die soms amper 1 kilo cocaine hebben, terwijl via grootste de haven van Europa de Rotterdamse haven met tonnages (1000 kilo’s) van drugs binnengesmokeld wordt zonder veel tegengas van authoriteiten. De idee moet zijn om zo min mogelijk drugs op de markt te laten. Een simpel rekensom is al genoeg om te kunnen concluderen dat er meer controle moet zijn voor de havens. Dat gaat ook op voor de inzet van de marine in de Caribische zee, wat heeft voor zin alleen de kleine sadines(op Schiphol) en iets grotere horsmakreel (op Caribische zee) te pakken terwijl de walvissen (in haven Rotterdam) gerust naar binnen kunnen zwemmen als eruit, want er wordt ook geëxporteerd. Blijkbaar zijn de voordelen zo groot …….en dat geeft te denken wie deze praktijken steunt, een douanier of twee pakken is meer een afleiding manouvre dan de echte probleem aanpakken. Er blijft Nederland niets over dan herkennen dat hun economie ook draait op drugs inkomsten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties