28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | ‘Code rood’ voor hotels Curaçao door concurrentie Airbnb

HomeMediaNOS | 'Code rood' voor hotels Curaçao door concurrentie Airbnb

Door Dick Drayer

Hotels op Curaçao maken zich zorgen over de toenemende concurrentie van particuliere verhuurders op het eiland.
Hotels op Curaçao maken zich zorgen over de toenemende concurrentie van particuliere verhuurders op het eiland | Foto AirBNB

Het gaat niet goed met de hotels op Curaçao: ‘code rood’ zegt de sector. Voor de tweede achtereenvolgende maand staat de helft van alle hotelkamers op het eiland leeg.

Dat is opvallend, want KLM en TUI, de maatschappijen die vanaf Schiphol naar Willemstad vliegen, hebben hun zomerschema doorgetrokken naar de winter: zoveel vraag is er naar een vakantie op het Caribische eiland.

De toerist komt dus wel, maar lijkt dit jaar massaal te hebben gekozen voor Airbnb of andere particuliere verhuurders. Dat denkt de hotelvereniging die de sector vertegenwoordigd althans. Volgens Frank Holtslag, manager van het Floris Suite Hotel, worden er op dit moment meer kamers via particulieren op de markt aangeboden dan reguliere hotelkamers.

‘Hotel was een optie, maar Airbnb was goedkoper’

“Particuliere verhuur is niet erg. Daar zijn wij als hotels niet op tegen”, zegt Holtslag. “Maar het speelveld moet wel gelijk zijn voor iedereen. De verhuurders van eigen kamers en appartementjes dragen geen belasting af en kunnen dus veel goedkoper opereren dan wij.”

Jasper en Gerlien van der Hoeven uit Utrecht zijn op Curaçao via Airbnb. Ze hebben overwogen om in een hotel vakantie te vieren, maar omdat ze ook Aruba en Bonaire nog aan willen doen, werd dat wat prijzig. De dagprijs van gemiddeld 35 euro was wel erg aantrekkelijk. “Nu kunnen we ook een autootje huren en het eiland verkennen”, zegt Gerlien.

Als het zo doorgaat en de bezetting blijft zo laag, dan verdwijnen er banen op het eiland.
Frank Holtslag, hotelmanager op Curaçao

Voor 35 euro kan Holtslag geen studio aanbieden.

“Ik heb personeel en betaal gewoon belasting. Bovendien draag ik via overkoepelende organisaties zoals het Curaçao Toeristenbureau bij aan bijvoorbeeld de reguliere schoonmaak van de stranden en de promotie van Curaçao in het buitenland.”

De hotelsector vindt dat particuliere verhuurders gratis meeliften op de promotieactiviteiten van hun investeringen.

“Mijn hotel heeft nog een redelijke bezetting omdat ik in een niche van de markt zit. Het Floris Suite Hotel is een ‘adult only’ hotel, met knipoog naar de homogemeenschap. Maar als het zo doorgaat en de bezetting blijft zo laag, dan verdwijnen er banen op het eiland.”

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Pure flauwekul van Holslag en de zijnen. Er wordt al jaren via familie en vrienden al dan niet verhuurd. Dat is traditie en wel degelijk omdat er veel familieleden op de eilanden op bezoek komen.
    Dat Holslag alleen ‘adult’ is moet hij zelf weten, maaar geen onzin verhalen verkondigen.
    Vrienden van ons komen regelmatig hierheen, hetzij uit Ned. hetzij uit de VS, we hebben een groot speciaal ingericht apt. voor wie er gebruik van wil maken. Zo doen wij dat al vele jaren. De enige bijdrage die we vragen is water/elctr. die dankzij Aqualectra zo shameful hoog is hier.
    Zo ken ik nog vele mensen, zo is het en zo blijft het.
    Ik heb het gevoel dat er een heksenjacht is op alles wat airbnb is, en idd als wij op reis gaan maken we gebruik ervan het scheelt ons erg veel, en kunnen we meer doen dan wanneer we in een hotel ons blauw moet betalen.
    Jammer, Holslag, andere argumentatie dan maar overigens zijn er veel open plaatsen op KLM-TUI flights constan, wordt er aan prijzen gemorreld, en scheelt het soms honderden euro’s als je 1-2 of 3 dagen later vertrekt. Last minutes dus.
    Gasten voelen zich vaak veiliger bij familie dan hotels, want Holslag vergeet erbij te vertellen dat er recent via het restaurant een ‘atrako’ was.
    Dus veiligheid voor alles en dat is het niet.

  2. De Hotels hebben een belasting konstructies met de (R)overheid en de particuliere kamer of AirBNB verhuurder niet. De hotels kunnen alles belastingvrij importeren de verhuurder niet die betaald op alles de OB.De hotel gasten boeken hun komplete reis in het buitenland dus het merendeel van het geld blijft daar. De partikulier heeft een dienstmeisje de huur wordt hier betaald de auto wordt hier betaald de boodschappen en al het andere worden hier betaald, dus draagd in veel grotere mate bij aan de lokale economie, als ze wat gespaard hebben wordt dat ter verbetering weer geinvesteerd. Vele particulieren willen best die paar procenten betalen maar van weinig blijft er nog minder over en moeten uren voor niets wachten bij de belastingdienst en van het kastje naar de muur gestuurd worden om 2,5 Euro/verhuurdag te betalen, electronisch werkt niet want daar klopt bij de IT afdeling het een en ander niet, dus een oplossing is zoals AirBNB een jaaropgave geeft deze via je accountant laten verwerken.

  3. Het belasting argument is complete kolder. De hotels willen allemaal vissen in het heel erg kleine segment van de luxe toerist, de toerist die alleen 4 of 5 sterren acceptabel vindt.
    De AirBnb vissen in de enorm grote poel van toeristen met een lager budget, die gewoon ergens een kamer willen en hun geld liever spenderen aan een auto, eten en drinken.
    De hotels maken de vreemde, en totaal ongegronde, conclusie dat toeristen die nu in een AirBnB overnachten, ineens in een hotel zouden gaan zitten als AirBnB er niet zou zijn. Alsof men absoluut naar Curacao wil, tegen elke prijs, en dus ineens het 4 tot 5 voudige gaat betalen voor een kale overnachting.
    Dan begrijp je de toeristen (en dus je klanten) totaal niet. Kun je maar beter een ander beroep gaan uitoefenen, maar van het toerisme heb je dan totaal geen kaas gegeten.

  4. Hotels zijn gewoon erg duur op Curacao. En Airbnb bied een optie. Maar idd weinig zullen belasting betalen. Controleren is makkelijk want je kan op airbnb zien wie er kamers verhuren.

  5. Inderdaad, the times they are a-changin.

    De VHS videotheek ging over op DVD en nu iedereen films download is hij zelfs out of business.

    De appartementenverhuurder heeft geen personeel en kan goedkoper verhuren. Ben het wel met de hotels eens dat appartementverhuurders ook belasting moeten betalen, en dat gebeurt vermoed ik nauwelijks, omdat het niet te controleren is.

    De belastingmoraal is ook laag omdat de overheid het geld met bakken verkwist.

    Neem Fraudelyne Wiels die maar door kan gaan met haar geld verslindende porkeria.

    Neem de Staten, waarin we drie strafbladbezitters niet alleen 15,000 per maand betalen, maar ze ook nog eens voorzien van dure bodyguards om ze te beschermen tegen hun eigen mafiamaatjes.

  6. De beschuldiging dat verhuurders van kamers en appartementen geen belasting betalen snijdt geen hout. Het is een uit de lucht gegrepen argument.
    Bovendien zijn er veel hotels die nog altijd een belastingvoordeel hebben, hoeven geen winstbelasting etc te betalen.

    Wellicht moeten de hotels zich maar eens afvragen waarom de consument geen belangstelling heeft voor peperdure hotels ? Dat is veel handiger dan alleen maar de zwarte Piet toespelen aan aanbieders die duidelijk een ander product neerzetten.
    Het idee dat het allemaal maar luxer en duurder moet wordt kei- en keihard afgestraft door de toeristen. Ze zijn niet op zoek naar kamers van 200 USD per nacht en al helemaal niet naar allerlei verborgen service charges.

    Natuurlijk heeft een hotel personeel in dienst, maar wanneer blijkt dat je concept is achterhaald dan is dat achterhaald, simple as that. Free Record Shop was ooit een perfect concept, nu niet meer en dus bestaan ze niet meer.

    Kortom hoteliers, ga eens opnieuw het product dat jullie aanbieden bekijken. Let daarbij op wat de consument daadwerkelijk zoekt en wellicht komt men wel tot de conclusie dat het allemaal anders moet. Ik heb wel wat tips, maar ja, ben geen dure consultant, dus dan accepteert men het niet. Misschien moet ik dan toch maar consultant worden !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties