29 C
Willemstad
• dinsdag 29 november 2022

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG besluit | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, November 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, November 23, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NOS | Caribische Nederlanders: ‘Onrust op Curaçao zal ook hier gevolgen hebben’

Ruben Severina van Stichting Ocan NOS

Curaçaoënaars die in Nederland wonen volgen het nieuws over Curaçao op de voet. Ze zijn kritisch over de houding van Nederland en maken zich zorgen.

Stichting Ocan komt op voor de belangen van Caribische Nederlanders. Er komen veel verontrustende berichten binnen, zegt Ruben Severina namens de stichting. Hij denkt dat de onrust op Curaçao ook hier gevolgen zal hebben: “Wij denken dat er een hele stroom gaat komen van mensen uit Curaçao naar Nederland. Er is armoede en in zo’n geval trek je weg en naar daar waar het rijker is. In dit geval naar Nederland.”

Armoedegrens

De economie van Curaçao is volledig ingestort, mede door de coronacrisis. Het eiland wil graag financiële steun, Nederland eist in ruil daarvoor onder meer bezuinigingen bij de ambtenaren. Severina vraagt zich af of die houding van Nederland houdbaar is: “Als de huidige Nederlandse voorwaarden worden doorgezet zullen veel mensen ontslagen worden. En nu al is er veel armoede. De helft leeft onder de armoedegrens.”

Ook de 23-jarige Shaïrah Jacobino is kritisch over de Nederlandse voorwaarden voor coronasteun. Ze werd geboren op Curaçao, maar kwam vijf jaar geleden naar Nederland om te studeren en heeft veel familie op het eiland.

Ze vraagt zich af of dit het juiste moment is voor Nederland om bezuinigingen te eisen:
Curaçaoënaars in Nederland: ‘Ik maak me echt zorgen over mijn eiland’

Severina hoopt dat de rust snel weer terugkeert op Curaçao: “Er moet kalmte komen, de brandstichting en plunderingen kunnen niet doorgaan, mensen moeten aan tafel gaan zitten en praten.”

Maar tot het zover is wil de stichting zich inzetten voor de Curaçaoënaars die het eiland willen verlaten om naar Nederland te komen. “Wij willen voorbereid zijn als de stroom komt, want die stroom gaat komen.”

De gevolmachtigd minister van Curaçao, Anthony Begina, zei eerder vandaag dat Nederland te weinig begrip toont voor de situatie waar het eiland in zit. “We hebben op Curaçao ook vakbonden, we hebben ook arbeidsovereenkomsten en een cao. Je moet die hervormingen wel goed kunnen voorbereiden en uitleggen, maar die tijd is ons niet gegund.”

Vrijdag maakt het kabinet bekend of Curaçao verdere steun krijgt en zo ja welke.

Curaçao is een van de vier landen die horen bij het Koninkrijk der Nederlanden. Maar het eiland is autonoom en heeft dus een eigen regering. Het land is dus zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld goed bestuur, onderwijs en het rechtssysteem. Maar als onderdeel van het Koninkrijk is wel afgesproken dat de landen elkaar helpen in tijd van nood.

Bron: NOS

Artikel delen

6 reacties

  1. Ook de 23-jarige Shaïrah Jacobino is kritisch over de Nederlandse voorwaarden voor coronasteun. Ze werd geboren op Curaçao, maar kwam vijf jaar geleden naar Nederland om te studeren en heeft veel familie op het eiland.

    Triest dat iemand die studeert en nog steeds niet snapt waarom alles hier fout gaat.

  2. En hier zien we weer hoe de corrupte figuren het net zo lang hebben gedraaid tot nu opeens Nederland de schuldige is. Met leugens en propaganda houden ze hun eigen gedrag uit de wind. Opeens is het de schuld van de vakbond, CAO en wat dies meer. De hand blijft ver uit eigen boezem want er moet met een vingertje gewezen worden. Laat de Yu di Korsou in den vreemde zich eerst goed informeren in plaats van op emoties en leugens te reageren. Kabinet Ruggenaath hoort wegens corruptie af te treden en berecht te worden.

  3. Het eiland Curaçao is corrupt tot op het bot.Ministers met loon meer dan Rutte.En het enige wat ze kunnen is palabre tot het oneindige.Maar daadwerkelijke gesprekken voeren kunnen ze.En naar veel palabre komt de kat uit de mouw.Wat blijft er aan mijn arm plakken.Dat is de manier van werken op Curaçao.En voorbeeld als Belg kan je daar maar 90 dagen verblijven.Maar je gaat naar immigratie en betaald daar 500 Naf en probleem is opgelost om langer te blijven.Allemaal een stel boevenwaar Nederland eens met de grove borstel moet door gaan.En dat de Nederlandse curacauaar een aan ophaling doen voor hun eiland bewoners.

  4. Iedereen maakt zich plots zorgen over “zijn of haar” eiland. Als we dat nu eens gedaan hadden tijdens all miskleunen en verspilling en gegraai tijdens de meer dan 50 jaar zelfbestuur en de desastreuze poging van een jaar of 10 proberen landje te spelen dan had het nu wel eens mee kunnen vallen. Maar nee, wij gaan pas zeuren en schreeuwen als het te laat is, ta nos cultura.

  5. Dat de Caribische Nederlanders in Nederland zich zorgen maken over de toestand in het land Curacao moet een enorme opsteker zijn voor de Curaçaoënaars. Wat fijn dat 161.000 landgenoten in Nederland zo meeleven met de 150.000 mensen die het zo zwaar hebben op Curacao. Ik neem aan dat ze meteen actie hebben ondernomen in Nederland om geld in te zamelen voor hun brothers en sisters en zelfs 5% van hun maandloon (=10% waard op Curacao) hebben afgestaan om de honger te bestrijden. We hopen daarom op snelle terugkeer van 161.000 Caribische Nederlanders naar hun Korsou om hun kennis, spaarcentjes en daadkracht direct te kunnen inzetten en hun eigen land weer te kunnen opbouwen…. Korsou pa nos tur….neem Ocan mee, kan ook….Nos mes por!

  6. Zijn deze mensen blind of oostindisch doof? Erken nu eens dat op Curacao een grote mate van corruptie en nepotisme is (bel anders chos Romero of Reinald curiel) voordat je bij Nederland gaan bedelen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -