29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

NOS | Bonaire wil minder witte Nederlanders

HomeMediaNOS | Bonaire wil minder witte Nederlanders

Door Dick Drayer

Bonaire referendum 2015 | Janita Monna
Langs de weg naar Kralendijk (Bonaire) verscheen dit referendum bord | Janita Monna

De toon in de aanloop naar het staatkundig referendum op Bonaire is gezet. Inwoners die af willen van Nederland doen dat onder de slogan: ‘Minder witte Nederlanders!’ Een bord met die tekst staat prominent langs de weg in de hoofdstad Kralendijk.

Op 18 december mogen de inwoners van Bonaire hun mening geven over de huidige band met Nederland. Het eiland was vroeger onderdeel van de Nederlandse Antillen, maar is sinds 2010 een bijzondere gemeente onder Haags gezag.

Veel Bonairianen zijn ontevreden over de manier waarop Nederland het eiland bestuurt. Een deel van hen dwong via langdurige protestacties een referendum af. Daarin mogen de kiezers zich uitspreken over de vraag of ze het eens zijn met de invulling die in 2010 is gegeven aan de directe band met Nederland.

Makamba’s

Het zijn vooral de tegenstanders die zich roeren op het eiland. Ze vinden dat Nederland het eiland opnieuw heeft gekoloniseerd. Ze willen af van al die makamba’s, zoals witte Nederlanders worden genoemd; er zouden er na 2010 te veel zijn bij gekomen.

Op sociale media is ondertussen een stevige discussie ontstaan over de makamba-slogan. De tegenstanders begrijpen de ophef daarover niet. Nederland zegt volgens hen immers hetzelfde over asielzoekers en Marokkanen.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

18 reacties

 1. intelligent geformuleerd door Stanley Held:

  Het roept ook meteen de vraag op: “mogen ezels ook reageren op dit blog?”

  Het antwoord is overduidelijk JA

  Zelfs ezels met Surinaamse, Curaçaoaanse, Chineze, Joodse en Arubaanse bloedlijnen mogen reageren, of ze werken of werkloos zijn, het maakt niets uit.
  Ze mogen de meest idiote dingen uitspreken. In het Nederlands noemen ze dat: onzin balken! Niemand neemt het de ezel kwalijk, daar is hij toch een stomme ezel voor, nietwaar?
  .

 2. Beestachtig goed geformuleerd Stanley Held.

  Het roept ook meteen de vraag op: “mogen ezels ook reageren op dit blog?”

  Het antwoord is overduidelijk JA

  Zelfs ezels met Surinaamse, Curaçaoaanse, Chineze, Joodse en Arubaanse bloedlijnen mogen reageren, of ze werken of werkloos zijn, het maakt niets uit.
  Ze mogen de meest idiote dingen uitspreken. In het Nederlands noemen ze dat: onzin balken! Niemand neemt het de ezel kwalijk, daar is hij toch een stomme ezel voor, nietwaar?
  .

 3. Mogen wij op ezels stemmen, zegt veel over uw denkwijze en gedrag. Zeg wie u bent, nee he ? Zo een persoon bent u wel. De bevolking beledigen onder een schuilnaam. Waar bent u bang voor? Hoe dom kan een mens zijn. Als ik, echt iets te zeggen heb doe ik het. Altijd. Wat een miezerige persoon bent u. Vraag me af wat u daar doet. De PVV heeft u nodig kom naar huis.

 4. Joop Savaneta,

  Nu ben ik toch nieuwsgierig geworden.
  Welke zelfde plichten heeft de Bonairiaan dan ?
  Leuk zo’n populistische uitspraak, maar onderbouw die dan ook even.

 5. Te zielig voor woorden zo’n uitspraak. Op bijna alle eilanden heerst ook het idee dat rascisme of discriminatie iets is van witte mensen naar gekleurde mensen. Als het andersom gebeurt, heet het opeens geen rascisme of discriminatie. Begrijp trouwens dat hele referendum verhaal niet. Bonaire zat er toch zeker zelf bij tijdens de besprekingen over de ontbinding van de Nederlandse Antillen of lag het hele eiland te slapen? Wat willen ze dan onafhankelijkheid?

 6. Weet u het ligt niet aan de totale Nederlandse bevolking. Als men kiest om daar te gaan wonen, zich niet wil weten wie Boniariaanen zijn. Genieten van mijn eigen ik, krijgt de persoon op den duur een probleem. Juist bij de Boniariaan zou ik een ander benadering hebben. Het is van meets af aan bekend dat de inheemse bevolking rustig is. Kijk wie hun in dit probleem heeft doen storten. Ga de criminaliteit die in het koninkrijk heerst niet met hun vergelijken. Kijk hie u daar leeft. De euro zegt de inheemse bevolking niets. Dat weet een ieder. Waar is de persoon die hun hierin heeft gestort? Wie had belang? Jaren daarvoor is deKLM daar verhuist als hun thuisbasis. Waarom? Zoek deze dingen uit voordat u aan weelde denkt.

 7. Als Bonaire en Nederland deel uitmaken van het zelfde koninkrijk dient er onmiddelijk aangifte gedaan te worden tegen de bordenplaatsers en dient het OM de mogelijkheid tot vervolging van deze ‘racisten’ serieus te bestuderen; of gaat men (o.a. de politiek correcte (vooral linkse) mensen) er van uit dat het maar zielige eilandbewoners zijn die toch niet precies weten wat ze zeggen ?
  Wat als alle ‘Macamba’s’ het eiland verlaten en het aan de overblijvers overlaten; blijft er dan nog iets van Bonaire over, behalve dan een stel hongerlijders die zo snel mogelijk naar Holland zullen proberen te vluchten ??

 8. .
  .
  Goed plan. Wellicht dat ze een ruilplan kunnen opstellen.
  Één zwarte Bonairiaan uit Nederland omruilen tegen één witte Makamba uit Bonaire.

  Iedereen blij: alle zwarte Bonairianen terug naar Bonaire en alle witte Macamba’s terug naar Nederland.

  Mogelijk ook een goed plan voor Curaçao.

 9. Onzin. Ik hen 20 jaar op Curacao gewoond en spreek vloeiend Papiaments. Tot op de laatste dag werd er openlijk over mij gesproken als zijnde ‘Makamba’. Bij Kranchi of politie was het heel normaal dat er bij collega’s onder mekaar naar mij verwezen werd als ‘ e Makamba aki kier sa….’ Etc. Etc.. Net alles dat alle chinezen ‘Chino’ genoemd worden.

 10. Dus als Wilders roept ‘minder, minder’ wordt hij vervolgd,maar als er op Bonaire borden geplaatst mogen worden met ‘minder witte Nederlanders’ mag dat gewoon of is dit geen discriminatie ? Wat is de reactie van minister Plaster hierop ?

 11. Vergelijk het percentage makambas in de gevangenis op Curacao eens met het percentage Antillianen in de Nederlandse gevangenis en dan begrijp je waarom anti Antillen gevoelens in Nederland heel begrijpelijk is en daar op Bonaire geen enkele reden voor is.

  Het staat Bonaire vrij om de band met Nederland te verbreken, Nederland juicht dat zelfs toe.

  Dat Bonaire dan in no time een bananenrepubliek is zoals Suriname dat in 1974 werd waarin de Boois en Elhages vrij spel hebben moet men dan wel accepteren.

 12. Zoals altijd is er ook hier weer een kleine groep die wel de lusten en niet de lasten wil en denkt dat te bereiken door te gaan polariseren. Gelukkig zijn de meeste mensen op dit eiland slim genoeg om dat te doorzien.

 13. Makamba is een Europese Nederlander in de eerste plaats . Niet per definitie een witte Nederlander. De kop is natuurlijk wel een goede trekker op deze manier maar dat is niet wat er op het bord staat.

 14. Overigens gaat de vergelijking tussen Europese Nederlanders op Bonaire en Marokkanen in Nederland mank. Zestig procent van de Marokkaanse jongeren in Nederland komt in aanraking met justitie voor zware misdrijven en dat percentage zie ik toch echt niet terug bij de macamba’s op Bonaire.

 15. Bonaire is gewoon genaaid. Wel dezelfde plichten maar niet dezelfde rechten zoals die in het moederland gangbaar zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties