28 C
Willemstad
• vrijdag 9 juni 2023

Extra | Journaal 7 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Jacinta Constancia: Op de dag dat ik mijn straf moet uitzitten, zal ik me melden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Jacinta Constancia zal zich melden op de dag dat ze wordt opgeroepen om haar gevangenisstraf uit te zitten. Met deze woorden reageert de voormalige...

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS: Belastingvrij schenken populair

HomeMediaNOS: Belastingvrij schenken populair
Netwerk Notarissen denkt dat bijna 90.000 mensen belastingvrij gaan schenken  ANP .
Netwerk Notarissen denkt dat bijna 90.000 mensen belastingvrij gaan schenken
ANP .

De tijdelijke regeling voor belastingvrij schenken gaat de schatkist veel meer kosten dan is berekend. Dat meldt de brancheorganisatie Netwerk Notarissen op basis van een enquête onder leden.

Advertentie

Volgens de oude regel mogen mensen eenmalig maximaal 51.407 euro belastingvrij schenken aan hun kinderen. Dat mag nu tot 1 januari volgend jaar 100.000 euro zijn. De ontvanger moet het geld wel gebruiken voor het bouwen of verbouwen van een huis of voor het aflossen van een hypotheek.

Bijna 90.000
Staatssecretaris Weekers verwacht dat zo’n 10.000 mensen gebruikmaken van de regeling, een verdubbeling van het aantal dat normaal gesproken per jaar belastingvrij schenkt. Maar notarissen gaan uit van bijna 90.000 schenkingen.

Bij de vijftig notariskantoren die meededen aan de enquête hebben zich de laatste twee maanden al bijna duizend mensen gemeld. Als die trend doorzet bij alle 955 notariskantoren in het land, doen 88.500 mensen een belastingvrije schenking.

Netwerk Notarissen kan niet uitrekenen hoeveel de regeling gaat kosten; daarvoor is die te ingewikkeld. Maar dat de kosten substantieel hoger uitpakken voor de schatkist dan verwacht, is duidelijk.

Onze schattingen zijn eerder aan de lage kant dan aan de hoge, want veel mensen zullen hun schenking gewoon aangeven bij de Belastingdienst, zonder een notaris in te schakelen”, zegt juridisch directeur Van der Geld.

Vermogen wegsluizen
Mensen die hun vermogen belastingvrij schenken, geven daar twee belangrijke redenen voor. Ze willen het betalen van erfbelasting voorkomen. Ook willen ze hun vermogen wegsluizen om te voorkomen dat ze een hoge bijdrage betalen als ze in een verpleeghuis terechtkomen. De kosten voor verblijf in een AWBZ-verpleeginstelling zijn sinds vorig jaar inkomensafhankelijk.

Vooral de eerste jaren verdient het kabinet overigens nog geld aan de schenkingsregeling, doordat er minder hypotheekrente wordt afgetrokken als schulden worden afgelost.

bron: NOS.nl

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties