28 C
Willemstad
• maandag 25 oktober 2021 06:31

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Artsen Curaçao luiden noodklok over grote tekorten in ziekenhuis

Dick Drayer

Medewerkers van het Sint-Elisabeth Hospitaal Dick Drayer

Artsen van het grootste ziekenhuis op Curaçao luiden de noodklok. Het Sint-Elisabeth Hospitaal heeft geen medicijnen en medisch materiaal meer en kan die ook niet betalen. Operaties zijn uitgesteld en patiënten met hiv of aids krijgen hun originele medicatie niet meer.

Het ziekenhuis in Willemstad heeft een schuld van 27 miljoen euro bij de overheid. Het kan leveranciers niet meer betalen, waardoor op veel afdelingen geen verbandmateriaal meer is. Specialisten klagen over een gebrek aan van alles, waardoor ze geen verantwoorde zorg meer kunnen leveren.

Inspectie

- Advertentie -

De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft gisteravond het ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld. Zorgverzekeraar SVB is opgedragen direct in onderhandeling met leveranciers de rekeningen voor het ziekenhuis te betalen.

De algemeen directeur van het ziekenhuis, Anthon Casperson, zegt dat de acute zorg niet in gevaar is. “Juist om dat te voorkomen hebben we niet-urgente operaties stilgelegd.”

Artsen dreigen nieuwe patiënten met bijvoorbeeld kanker naar het buitenland te sturen voor behandeling. “We kunnen ze nu geen behandeling garanderen. Dat zou ook gelden voor patiënten met hiv en aids.

“Hiv op het eiland komt veel voor”, zegt Mario Kleinmoedig van hiv-vereniging Cura+. Curaçao heeft bijna 2000 hiv- en aidspatiënten en er is geen Genvoya meer, de cocktail waarmee zij behandeld worden. “Het ziekenhuis is nu overgestapt op Complera en nog een aanvullend medicijn om in ieder geval tijdelijk door te kunnen gaan”, zegt Kleinmoedig.

Nieuwe ziekenhuis

- Advertisement -

Curaçao bouwt een nieuw ziekenhuis, pal tegenover het Sint-Elisabeth. Dat nieuwe ziekenhuis, Curaçao Medical Centre, had begin dit jaar klaar moeten zijn, maar dat werd bij lange na niet gehaald.

De financiering van de laatste fase voor oplevering is in gevaar. Een lening van 100 miljoen euro is door de gouverneur tegengehouden. De overheid van Curaçao staat onder curatele van Den Haag en mag geen geld lenen.

Het is daarom nog maar de vraag of het nieuwe ziekenhuis wordt afgebouwd. “Onze apparatuur is inmiddels afgeschreven, onderhoudscontracten zijn stop gezet, we zouden eigenlijk al aan de overkant moeten zitten”, zegt Casperson.

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Het zou de directeuren van publieke sector sieren om medische materialen voor ziekenhuis aan te schaffen. Martis de geus sluis lasten. Ze hebben veel te veel oneigenlijk in zak gestopt.

  2. Algemeen directeur Anthon Casperson “zegt” dat de acute zorg niet in gevaar is.

    De patienten van Curaçao verdienen het dat het nieuwe ziekenhuis wél een professionele directie krijgt die over de kennis en kundigheid beschikt om een Ziekenhuis effectief en daadkrachtig aan te sturen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | Agressieve lobby belastingadviseurs begint gênante vertoning te worden

Opinie Jan van de Streek | Financieel Dagblad Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief legt de wetscommentaren van fiscaal adviseurs over het Belastingplan 2022 naast zich neer. In hun vragen...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Column Youp | Kliniekclowns

Dus een cliniclown verdient meer dan een hoogopgeleide IC-verpleegkundige. Toen ik dit op de radio hoorde heb ik mijn auto een kwartiertje op de vluchtstrook geparkeerd. Met...
- Advertentie -