NOS | Aanklager eist 20 jaar tegen Bouterse

Aanklager Roy Elgin in het decembermoordenproces | ANP

In Paramaribo heeft de openbaar aanklager twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen de Surinaamse president Bouterse wegens de moord op vijftien tegenstanders van zijn militaire bewind op 8 december 1982.

Een jaar later dan de bedoeling was begon aanklager Roy Elgin in het Decembermoordenproces met het voorlezen van de strafeis.

Voor de aanklager staat het vast dat Bouterse nauw betrokken was bij de marteling en executie van de slachtoffers. Hij zag geen verzachtende omstandigheden om met een mildere eis te komen dan twintig jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Fort Zeelandia

Elgin zei dat het voor de medeplichtigheid van Bouterse niet uitmaakt of die destijds wel of niet aanwezig was in Fort Zeelandia, waar de moorden werden gepleegd. Zelf leidt hij uit tal van getuigenverklaringen af dat dat wel het geval was. Bouterse zelf heeft steeds gezegd dat hij destijds niet, of maar heel kort aanwezig was in het fort.

De aanklager heeft geen bewijs kunnen vinden voor de stelling dat Bouterse zelf ook de trekker heeft overgehaald.

De moorden zijn met voorbedachten rade gepleegd en waren goed voorbereid, zei Elgin. De slachtoffers werden uit hun huis gehaald, hun telefoonlijnen werden doorgesneden en bij de huizen bleef bewaking achter.

Correspondent Harmen Boerboom zegt dat het nog onduidelijk is wanneer de rechter vonnis wijst. De komende tijd komt eerst nog de advocaat van Bouterse aan het woord.

Voorgeschiedenis

Bouterse heeft jarenlang geprobeerd de strafzaak tegen te houden. In 2012 nam het parlement op initiatief van zijn Nationale Democratische Partij een amnestiewet aan waardoor het strafproces werd opgeschort. Maar in juni 2016 werd die wet door de krijgsraad verworpen.

Vervolgens deed president Bouterse een beroep op een wetsartikel waarin staat dat het staatshoofd de openbaar aanklager opdracht kan geven om in het landsbelang vervolging van verdachten te staken. Maar de krijgsraad veegde ook die poging om het proces te beëindigen van tafel.

In het 8-decemberstrafproces staan 25 verdachten terecht. Het proces begon in 2007 en de nu 70-jarige Bouterse is hoofdverdachte.

Bron: NOS

3 Reacties op “NOS | Aanklager eist 20 jaar tegen Bouterse

  1. Abraham Mossel

    Bouty grote drug crimineel en moordenaar, heeft al twaalf 12 jaar gevang gehad in NL ,om te zitten, heeft nog geen minuut gezetten en zal ook geen minuut zitten van die 12 jaar, en ook niet als de uitspraak in surcrim van 20 j/ 1 jaar word verlaagt zit hij geen minuut. Hij heeft ff meer in zijn macht als Gerrit de Raaf diew moet wel zitten, en wel direct bij vonnis uitvooerbaar, anders escaleerd de zooi hiet op curycrim

  2. observator

    Hopelijk wordt deze eis ook gevolgd door de krijgsraad. Deze monsterlijke tiran zal helaas geen dag in het gevang doorbrengen met dank aan zijn volgelingen die de meerderheid van de stemgerechtigden in Suriname vormen. Hopelijke zal deze domme meerderheid op korte termijn beseffen dat zij volgelingen van een geharde crimineel zijn die naast drugshandel ook marteling en massamoord niet schuwt.

  3. Ik zal dit vieren met een ijskoude biertje, een grote klootzak maar toch zijn er veel idioten die op hem had gestemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *