30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Noodkreet om regelgeving voor jetski’s en snorkelaars

Snorkelaar in Caracasbaai

afbeelding van Lisette Wellens
Door  Lisette Wellens
(Foto | Madeleine van den Berg)

In 2007 overvoer een dertienjarige bestuurder van een jetski een snorkelaar bij de baai van Jan Thiel. De snorkelaar raakte zwaar gewond. Kort geleden deed het hof uitspraak in deze zaak en oordeelde dat zowel de snorkelaar als de bestuurder van de jetski beter hadden moeten opletten. Er werd geen duidelijke schuldige aangewezen.

Op dit moment bestaat er namelijk geen wetgeving en niet voldoende regelgeving waarin de ‘verkeersregels’ tussen de verschillende groepen watersporters zijn vastgelegd. Volgens het Curaçao Tourist Board (CTB) en de duikscholen op het eiland wordt het hoog tijd dat hier verandering in komt.

- Advertentie -

Snorkelaars mogen overal op het eiland snorkelen maar als ze dat in het donkerblauwe gedeelte van de zee willen doen dan moeten ze een boei meenemen om beter zichtbaar te zijn. Jetski’s worden gecontroleerd op roekeloos vaargedrag. Als ze aan land willen, moeten ze in een rechte lijn en stapvoets binnenvaren.”

Volgens Roderick Gouverneur, woordvoerder van de kustwacht op Curaçao, zijn dit de enige regels die bekend zijn voor snorkelaars en jetski’s .

Wetgeving waarin deze regels zijn vastgelegd bestaat niet. 

Doen wat ons verstandig lijkt

Er bestaat veel onduidelijkheid”, zegt Peter Bot, manager van duikschool Scuba Do bij Jan Thiel Baai. Hij verhuurt snorkelsets aan toeristen.

We houden ons als duikscholen onderling maar aan de regel dat het lichtblauwe water zwemgebied is en dat het donkerblauwe gebied gebruikt wordt door boten. Als ik een snorkelset verhuur dan zeg ik altijd dat het beter is om zo dicht mogelijk bij de kust te blijven. Officiële regels vanuit de overheid heb ik nooit gezien. We doen wat ons verstandig lijkt.”

Ghattim Kabbara, CEO van het CTB vindt dat er hoognodig maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid op de stranden van Curaçao te waarborgen.

“Het aantal toeristen op het eiland groeit. We moeten daarom kijken naar dingen waar vroeger minder aandacht voor was. Hoe meer snorkelaars, hoe meer kansen op een ongeluk. Als we ons nog verder willen profileren als snorkel- en duiklocatie zijn duidelijke wetten absoluut nodig.”

Wetgeving kan hier ook

Elders in de wereld bestaat wel duidelijke wetgeving waarin de regels op het water zijn vastgelegd. In Nederland wordt bijvoorbeeld door Rijkswaterstaat per vaarwater aangegeven welke vaartuigen er mogen rondvaren, waar dit mag gebeuren en met welke snelheid. “Dat zou hier ook prima kunnen”, meent Bot.

“Bepaalde baaien reserveren voor snorkelaars, andere voor jetski’s. Mocht dat nu nog te veel gedoe zijn dan kan gestart worden met het verplicht neerleggen van boeien zodat snorkelaars weten hoe ver ze kunnen gaan.”

Kabbara zegt dat het tijd is voor een bewustmakingscampagne. “Het CTB vindt de veiligheid van toeristen heel belangrijk. Ze moeten weten dat er gevaren zijn als je de zee in gaat. Maar ook onze overheid zou hiervan op de hoogte moeten worden gesteld, om het aantal ongelukken tussen jetski’s en snorkelaars zo klein mogelijk te maken.”

 

Ongevallen met snorkelaars

jetski
 Ongelukken tussen jetski’s, motor- of speedboten en snorkelaars of duikers komen regelmatig voor op Curaçao.

Het bekendste geval stamt uit november 2006. Toen kwam de 53-jarige Nederlandse Els Hermanus om het leven nadat ze bij Vaersenbaai tijdens het snorkelen was overvaren door een motorboot van de Kustwacht. De twee kapiteins kregen beiden twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

In 2008 kwam de 45-jarige Nederlandse snorkelaar Raymond Mongen om het leven toen hij in de Knipbaai werd overvaren door een speedboot.

Meer recent is het verhaal van Elfi Gooren. Toen de 24-jarige Nederlandse die onderzoek deed bij natuurogranisatie Carmabi in augustus vorig jaar op het punt stond om aan een duik te beginnen werd ze in de Piscaderabaai overvaren door een boot.  Gooren raakte hierbij ernstig gewond aan haar been.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -