28 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...
- Advertentie -

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

RTL | Van alle Nederlandse gemeenten zal Bonaire als eerste onderlopen

Welk stukje Nederland zal het eerst in zee verdwijnen door de stijgende zeespiegel? Het antwoord is niet één of andere laaggelegen polder, maar het wordt waarschijnlijk Bonaire....

Trouw | Nederland doet te weinig om Bonaire te beschermen tegen bedreiging klimaatverandering

Maarten van Gestel Het zuiden van het eiland Bonaire kan onder water komen te staan, en inwoners lopen steeds meer gevaar door orkanen. Maar de Nederlandse overheid doet...

Nog geen besluit over Plan Nashonal

Stella van RijnWILLEMSTAD — In tegenstelling tot wat onlangs in de media circuleerde is er nog geen formeel besluit genomen ten aanzien van Plan Nashonal di Bario (kortweg Plan Nashonal). Het wijkontwikkelingsproject dat onder de regering-Schotte in 2010 in het leven werd geroepen is daarmee nog niet van de baan, maar ook niet in beweging.

Dat laat desgevraagd Stella van Rijn, de secretaris-generaal van Algemene Zaken, weten.

“Er is nog geen besluitvorming geweest over Plan Nashonal in dit kabinet.
De minister-president zal nog een briefing krijgen inzake Plan Nashonal om daarna te kijken welke acties of besluitvorming nodig zijn.”

Volgens de topambtenaar stond het bezoek dat premier Daniel Hodge (PS) onlangs bracht aan Reda Soshal los van het wijkontwikkelingsplan van oud-premier Gerrit Schotte.

“Het bezoek van de premier aan Reda Soshal stond los van Plan Nashonal en ging over de uitvoering en coördinatie van projecten van SOAW en OWCS. Er is geen besluitvorming geweest over Plan Nashonal”

, aldus de SG van Algemene Zaken.

Plan Nashonal, een paradepaardje van voormalig premier Schotte, werd eind 2010 in het leven geroepen om de sociale armoede in de wijken aan te pakken.
Bijzonder aan het project was dat aan wijkbewoners zelf gevraagd werd waar zij behoefte aan hadden en dat er van hen werd verwacht dat zij zelf ook een steentje zouden bijdragen aan de verbeteringen.
Deze wijkonderzoeken leverden verbetervoorstellen op voor een betere leefbaarheid in de eigen wijk.
Van kleine aanpassingen tot grote infrastructurele veranderingen. Aanvankelijk werden vijftien, later twintig wijken, onder de paraplu van Plan Nashonal geschaard.
Van elke wijk was een rapportage beschikbaar waarin vastgelegd werd wat de uitgangssituatie van de wijk was, wat de problemen waren en hoe die op te lossen.

Een integrale aanpak van de problematiek was het uitgangspunt waarbij van elk ministerie ambtenaren aan het plan werden uitgeleend.
Daarnaast zou de financiering voor de uitvoering van de plannen ten laste komen van de verschillende ministeriële begrotingen.
Per oktober 2012 zijn alle uitgeleende ambtenaren echter allemaal terug op de oude werkplek. De directeur van Plan Nashonal, Vernon Daal, hield het in december 2011 al voor gezien.
Daal was ter beschikking gesteld aan de regering van Curaçao door WWI (Wonen, Wijken en Integratie) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) van Nederland.
Zijn contract liep in december van 2011 af en werd niet verlengd.
Met de vastgelegde informatie over de wijken is vervolgens weinig tot niets gedaan.
Er bleek geen geld voor de uitvoering van de plannen.
Toch is er, zo laat een betrouwbare bron weten, nog lang doorgezocht naar een vervangende directeur.
De val van de regering-Schotte halverwege vorig jaar, legde uiteindelijk de uitvoering van Plan Nashonal helemaal stil.

En in tegenstelling tot wat er deze week in de media werd beweerd, lijkt het niet het geval dat er nu dan alsnog beweging zal komen in de aanbevelingen opgenomen in het Plan Nashonal van toen.

Herman George, directeur van Reda Soshal, was vandaag helaas niet bereikbaar voor commentaar.
Ook premier Hodge was niet bereikbaar.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -