Nog geen beslissing over sms-loterij

Willemstad - Er moet een einde komen aan de geruchten en speculaties omtrent de Wiels-moord. Zo gaf premier Ivar Asjes (Pueblo Soberano) te kennen tijdens de wekelijkse persbijeenkomst van de ministerraad afgelopen donderdag.

Asjes: Nog geen beslissing over sms-loterij

WILLEMSTAD — Premier Ivar Asjes liet desgevraagd weten dat de situatie van de sms-loterij sinds december vorig jaar ‘status quo’ is. Er is nog geen beslissing genomen hoe en of verder te gaan met deze loterij. “We zijn hier nog over aan het nadenken.” Robbie’s Lottery verkoopt sinds 2008, toen het project sms2win op St. Maarten werd gelanceerd, nummerloten via het UTS-netwerk.

De premier gaf aan dat er nog geen duidelijkheid is ten aanzien van de sms-loterij van Robbie’s Lottery, die vorig jaar werd stilgelegd. “We zijn er nog niet uit of we dit opengooien en voor meerdere aanbieders beschikbaar maken, of dat we dit gewoon volledig stopzetten.”

Asjes liet ook weten dat de beroepsprocedure die Dos Santos begon om de stopzetting aan te vechten, inmiddels is afgewezen. Vorig jaar juli heeft Asjes bekendgemaakt dat, totdat de overheid een beleid heeft uitgestippeld over het verkopen van nummerloten via sms, de verkoop hiervan aan banden wordt gelegd.

De overheid heeft telecombedrijf UTS per brief op de hoogte gesteld van dit besluit. Het nummerkantoor Robbie’s Lottery werd tevens benaderd met de mededeling dat ze drie maanden de tijd hadden om deze activiteit stop te zetten. Met deze beslissing voldeed de overheid aan een vonnis van het gerecht van 4 maart vorig jaar, aldus Asjes. Daarin heeft het gerecht gesteld dat er geen nummerloten via sms verkocht mogen worden.

Volgens het vonnis bestaat er geen wet die de verkoop van loten via sms toestaat. Verder stelde het gerecht dat de overheid binnen vier maanden een beslissing moet nemen over de verkoop van loten op deze manier, omdat een dergelijke verkoop door Robbie’s Lottery al jaren wordt getolereerd terwijl het nummerkantoor hier geen vergunning voor heeft.

Asjes zei dat volgens ingewonnen juridisch advies de verkoop van loten via sms illegaal is en dat de overheid daarom heeft besloten om deze stop te zetten. Een andere zwaarwegende reden is dat bij de verkoop van loten via sms niet te controleren is of er ook kinderen aan het hazardspel meedoen.

Ook, stelde de minister-president, is de controle van wat de overheid aan belasting zou moeten innen over de verkoop via sms onmogelijk. Daarnaast is de verkoop van loten op deze wijze nadelig voor de werkgelegenheid, aldus Asjes.

In een reactie stelde advocatenkantoor Sulvaran & Peterson dat Asjes liegt als hij stelt dat het loterijbedrijf Robbie’s Lottery de mogelijkheid zou aanbieden om loten voor deelneming aan Wega di Number Kòrsou te kopen middels het versturen en ontvangen van een sms door tussenkomst van telecommunicatiebedrijf ATM (UTS).

Dos Santos, die zich volgens de verklaring sinds 2012 niet meer bezighoudt met loterij-activiteiten op Curaçao, ontkent via zijn advocaten de lokale wet te hebben overtreden.

“Het is immers Smartplay NV, dat op St. Maarten is gevestigd en ook naar het recht van St. Maarten is opgericht en dat in het economisch verkeer ook optreedt onder de naam ‘Robbie’s’, dat daar de mogelijkheid aanbiedt loten ter deelneming aan de Wega di Number Kòrsou te kopen middels het versturen van een sms door tussenkomst van een telecommunicatiebedrijf.”

De sms-dienst wordt door Smartplay aangeboden, aldus het advocatenkantoor, via de eveneens op St. Maarten gevestigde naamloze vennootschap Radcomm Corporation. Dit is weliswaar een dochteronderneming van United Telecommunication Services (UTS), maar een zelfstandige vennootschap.

Ook ontkent Dos Santos dat Smartplay het enige bedrijf zou zijn dat zich met deze activiteiten bezighoudt. Ook Kennedy Neman biedt deze sms-dienst voor loterijen aan via telecombedrijf Digicel

Bron: Amigoe

Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – UTS & SMS-loterijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *