31 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 11:30

Laatste reacties

- Advertentie -

Nobelprijs voor Vrede naar Malala

Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi hebben de prestigieuze Nobelprijs gewonnen | EPA .
Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi hebben de prestigieuze Nobelprijs gewonnen | EPA .

De Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan de 17-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi (60). Ze krijgen de prijs voor hun strijd tegen onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen.

Malala vecht ondanks haar jeugdige leeftijd al jaren voor onderwijs voor meisjes.

“Ze heeft dat onder zeer gevaarlijke omstandigheden gedaan”, zei het comité bij de bekendmaking.

“Door haar heroïsche strijd is ze het boegbeeld geworden voor het recht op onderwijs voor meisjes.”

Jongste ooit
Malala werd twee jaar geleden in Pakistan in haar hoofd geschoten. Ze was toen net op weg van school naar huis. Malala overleefde het incident en werd later in Birmingham geopereerd.

- Advertentie -

Ze is de jongste winnaar van een Nobelprijs ooit. De gemiddelde leeftijd van winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede was tot en met 2013 62 jaar.

Moedig protest
Satyarthi treedt volgens het comité in de voetsporen van Gandhi met zijn jarenlange vreedzame en moedige protest tegen kinderarbeid. Hij heeft ook bijgedragen aan belangrijke internationale conventies voor kinderrechten.

Hij organiseerde in 1998 ook een internationale mars tegen kinderarbeid. In 140 landen verdeeld over vijf continenten liepen duizenden mensen om aandacht te vragen voor kinderarbeid.

OPCW en EU
Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Het jaar ervoor kreeg de Europese Unie de belangrijkste vredesprijs.

- Advertisement -

Aan de Nobelprijs is een bedrag van 880.000 euro verbonden. Op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, worden alle Nobelprijzen uitgereikt.

Video-1: Nobelprijs voor Vrede naar Malala

De Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan de 17-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi.

Video-2 : Toespraak Nobelprijs voor Vrede

Malala Yousafzai en de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi krijgen de prijs voor hun strijd tegen onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen.

Bron : NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

Carls’ blog | Keizer Karel

DEN HAAG - Terwijl gevolmachtigde minister Carlson Manuel in het vliegtuig zit op weg naar Curaçao (gezien zijn kruistocht tegen verspilling van geld van de Curaçaose belastingbetaler...

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...

Nu.cw | Ewout Genemans in gevangenis op Bonaire voor nieuw programma

De Nederlandse presentator Ewout Genemans gaat met zijn programma ‘Ewout’ langs in de gevangenis op Bonaire. Hij laat zich drie dagen opsluiten en gaat in gesprek met...
- Advertentie -