28 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

NLMedianieuws | Crowdfunding voor journalisten van Sint Maarten

Door Katja Brokke | NederlandsMediaNieuws


Op het crowdfundingplatform GoFundMe is een fundraisingcampagne gestart voor Caribische journalisten die zijn getroffen door orkaan Irma.

Wesley Gibbings, voorzitter van de Caribische Vereniging van Mediawerkers ACM: “Er moet hulp komen voor de mediamensen in het Caribisch gebied. Sommigen zijn alles kwijt; de journalistiek heeft het zwaar te verduren. Het is alleen door de toewijding van diezelfde journalisten die getroffen zijn, dat het vak niet op zijn knieën is.”

De orkaan Irma heeft zware schade aangericht in het Caribisch gebied; met name Sint-Maarten is zwaar getroffen. Belangrijke knooppunten, zoals het vliegveld en de haven liepen zware schade op. Straten liggen vol puin, auto’s staan onder water en huizen zijn onbewoonbaar. Inmiddels komt de noodhulp langzaam op gang. Caribische journalisten, verenigd in de ACM, maken zich nu sterk voor hun vakgenoten.

De ACM rolde afgelopen week haar wereldwijd initiatief uit.

Gibbings: “Omdat een onafhankelijke media cruciaal is, niet alleen als een publieke dienst, maar ook om het laatste nieuws en informatie te verzorgen over plaatselijke hulpmaatregeleden en wederopbouwinitiatieven. Het belang van goed functionerende journalistiek kan niet genoeg worden benadrukt. Vandaar dat wij geen moeite besparen om onze getroffen leden weer op de been te helpen.”

Ook in Nederland wordt de campagne uitgerold, met name voor journalisten op Sint Maarten. Daarvoor heeft de vereniging voormalig The Daily Herald-journalist Marvin Hokstam aangesteld, die hoopt op hulp vanuit de Nederlandse journalistiek.

Gibbings: “Hulp voor mensen als journalist Alita Singh. Haar huis is totaal verwoest door de orkaan en ze raakte alle apparatuur waarmee ze haar werk deed kwijt. Of fotojournalist en nieuwsjager Gromyko Wilson die zijn eigen nieuwswebsite 721News runt, dat zich onderscheidt door constante primeurs. Zijn auto is verwoest en zijn computer naar de knoppen. Maar beiden hebben meteen na de orkaan de draad opgepakt om het nieuws te verzorgen. Bij de krant The Daily Herald, waar zij beiden voor werken, is sinds de orkaan woedde geen krant gedrukt, maar het kantoor opereert letterlijk als een baken van licht waar honderden mensen dagelijks hun telefoons opladen en Wifi gebruiken om met bezorgde vrienden en familie in het buitenland te kunnen communiceren.

Met de campagne wil de ACM fondsen verzamelen om getroffen leden op alle getroffen eilanden te helpen. Inmiddels is een inventarisatie gestart om de specifieke schade vast te stellen die journalisten hebben geleden op de eilanden waar de ACM leden heeft. Verschillende internationale journalistenorganisaties waar de ACM aan verbonden is, hebben hulp toegezegd. Daarnaast organiseren leden in niet getroffen eilanden fundraising voor hun getroffen collega’s. In Toronto, Canada wordt er ook een benefietconcert gehouden.

Hokstam, die het Nederlands afrocentrisch nieuws- en opinieplatform AFRO Magazine runt, lanceerde deze week het crowdfundinginitiatief op GoFundMe, primair ten behoeve van de  journalisten op Sint Maarten die hun spullen kwijt zijn. Dat doet hij onder de banier van de stichting You Today die zich inzet voor meer diversiteit in het Nederlandse medialandschap.

Help vakgenoten

Hoksam: “Als Sintmaartenaar zijnde doet het goed om te zien dat Nederlanders hun medelanders in de Cariben niet vergeten. Het is hartverwarmend om te zien hoe men het eiland te hulp schiet. De ACM doet een beroep op het journalistieke veld in Nederland voor specifieke hulp ten behoeve van vakbroeders en zusters in het koninkrijk. Het is belangrijk dat de getroffen journalisten weer op weg worden geholpen.”

Hokstam hoopt ook op hulp vanuit andere Europese landen.  Hulp hoeft trouwens niet alleen in de vorm van geld te worden gegeven.

Hoksam: “De ACM wil de getroffen collega’s voornamelijk helpen om hun werk te hervatten; vaak betreft het namelijk freelancers, die voor hun inkomsten afhankelijk waren van de toerusting die ze kwijtraakten: foto- en videocamera’s, audio-opnameapparatuur, computers… Mochten er organisaties of mensen zijn die dit soort apparatuur willen schenken, het is welkom.”

Op de websites van de ACM en Stichting YouToday zal de voortgang van de fundraisingactiviteiten te volgen zijn.

Foto: Gromyko Wilson

www.gofundme.com/journalistsbackontheirfeed

Bron: NLMedianieuws

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...