Nieuwsblad | Vlaams koppel met machetes overvallen en met stenen bekogeld op Curaçao

Nachtmerrie voor Belgen Martine Moerkerke (56) en Marc Dewaele (53)

Nachtmerrie voor de Belgen Martine Moerkerke (56) en Marc Dewaele (53)

Wat een droomreis moest worden naar het paradijselijke Curaçao, in de Caraïben, is voor Martine Moerkerke (56) en haar vriend Marc Dewaele (53) uit Oostende geëindigd met een heel nare ervaring.

Het koppel werd overvallen door mannen met machetes. “Ze hebben al ons geld gestolen.”

Ook de zonnebril op sterkte van Marc pakten ze mee. “En mijn ketting rukten ze van mijn hals”, zegt Martine. De twee gingen daarna op de vlucht. “Ik wou alles terug en ging hen – ondanks hun messen – achterna. Ik haalde ze in, maar ze begonnen me met stenen te bekogelen”, zegt Marc.

Gelukkig voor de Oostendenaars kwam de politie te hulp. “Eén agent schoot nog zijn wapen leeg in de richting van de vluchtende boeven, maar hij raakte niemand. Een ander had een drone en probeerde ze nog te volgen. Het was allemaal voor niks. De twee zijn uiteindelijk ontkomen.”

Voor Marc en Martine was de reis om zeep. “Van het consulaat kregen we een standaardbriefje: dat ze de zaak verder opvolgen. Tja.” Het koppel is inmiddels terug thuis en wil andere reizigers waarschuwen. “Curaçao is niet veilig voor toeristen. Vorig jaar waren er 750 overvallen, zo vertelde een agent ons.”

Bron: HetNieuwsblad

32 Reacties op “Nieuwsblad | Vlaams koppel met machetes overvallen en met stenen bekogeld op Curaçao

 1. Henriques

  ‘t Is bijna 4/5 mei, dus een beetje aardig voor elkaar zijn kan never nooit kwaad.

 2. “Diluten”? Nee. Wat er met deze arme Belgen gebeurd is is schandalig en mag voor mijn part de wereld rond, want het eiland is daadwerkelijk naar de klote. Maar dat neemt niet weg dat er geconstateerd mag worden wat de problemen zijn en de oplossingen hiervoor, IMHO. Er zijn velen die, hoe arm of onwetend ze ook moge zijn, nooit op dit soort politici stemmen. Helaas kunnen ze een enkel reis Amsterdam ook niet veroorloven.

 3. @ Ring
  Dan moeten we wel betere bestuurders hebben.
  School op Salinja, tegenover MCDon, is een goede school maar niet iedereen heeft die kans gekregen.
  Inderdaad is het zo dat je een role model nodig heb, wat niet wil zeggen dat jezelf geen geweten heb.

 4. Rick Ringma

  Ha, ha die Henkie. Het hele verhaal achterstevoren projecteren en nu de Belgen de schuld geven…. In eerste instantie vermakelijk op cabaretier niveau. In realiteit een heuse “zwijnerij” (porkeria) geworden.
  Ben ik nu zo slim of ben jij nu zo dom ?
  Als je de verantwoordelijkheid afschuift op “de jongeren” dan ben je zelf nooit volwassen geworden. Volwassenen horen jongeren aan te sturen, op te leiden, moraal bij te brengen en jij roept dat die jongeren dat maar zelf moeten doen op hun eigen verantwoording ? Lekkeruh oplossing en veel plezier als ze ineens voor jouw deur staan met een vuurwapen of zo…
  Die jongere die slaagt in het leven heeft een goede “role model” gehad als “jongere” Toen ik op mijn 6e naar Basisschool ging op Salina kon ik net zoveel als ieder andere klasgenoot. Nu spreek ik meer dan een dozijn talen, Ben Ingenieur micro Electro en fijnmechanika en dat heb ik zelf besloten ? Nou echt niet. Gelukkig had ik gemotiveerde groep volwassenen om mij heen die mij keer op keer weer op mijn fl*%kker gaven en niet loslieten tot ik als “jongere” mijn taak (Lees huiswerk) had gedaan dus lew’mai (Hou op) dat geneuzel dat jongeren zelf moeten kiezen want dat werkt echt niet en is alleen een smoes om te zeggen: “Ai m’a kansa di dje…” (Oh ik ben er te moe moe van geworden)

 5. Rick Ringma

  @ Hans: Da’s een goede indicator voor het onderwijs tekort dat hier is ontstaan. Ergo: Een zwak stel hersenen dat zich krachtig tracht uit te drukken…

 6. Rick Ringma

  Dat is er al. Digitale krant, Tele 8 op de buis, machetes enkel op bestelling want die zijn vervangen door “Scorpio’s”. Echter op Curaçao is het er niet in omgekeerde volgorde. Geen website waar Makamba’s hun grief kunnen spuien als ze weer zijn getild door Gobiernu of atraco’ s….

 7. Rick Ringma

  We hebben het hier niet over “Overal” maar over Curaçao. “Reality check…”

 8. Rick Ringma

  Zijn we in deze discussie nou via “onderwijs” en “andere landen…” de betreffende overval aan het “diluten” of heeft dit Belgische koppel een punt openbaar gemaakt dat keihard waar is ? Tsja, het had overal kunnen gebeuren: ” In Syrië, Iraq, Jemen etc.” is een kreet van een zwak stel hersenen dat zich krachtig probeert uit te drukken…Denken wij nou echt dat toeristen tegenwoordig niet effe “checken” of de gekozen bestemming wel “safe” is, of dat de AK 47 in de koffer mee moet ? Dat deze berichtgeving in België (EU) geen toeristen afschrikt ? Als je op vakantie gaat wil je deze “shit” niet hebben . Dus is Curaçao effe niet “The Place 2 B”, dat is wat ik hoor , en terecht horen mensen elkaar te waarschuwen als het ergens “unsafe” is tot er een oplossing komt voor deze hoogfrequente “atraco’s” op toeristen. ( en anderzijds.) Als het de scholing is, dan is dat een probleem dat ik al ken vanaf 1966 toen ik naar de 1e klas ging. SO FIX IT ! Ik dag ut niet op dat corrupte eiland waar de jeugd met machetes begint tot ze in Fort Amsterdam zitten als “premier” (bv GS) en zijn ingelijfd bij de MAFFIA.(Corrales & Co.) Mijn eiland is volledig naar de klote en ik herken er vrijwel niks van dat ik fijn vond. KL huppeldepup regelrecht naar Amesterdam. De laatste moet het licht uit doen.

 9. Dat er vorig jaar 750 overvallen gepleegd waren zegt wel heel wat over zo’n klein eiland als Curacao. Komt dat door werkloosheid? Ten dele, maar het komt ook door gebrek aan ONDERWIJS, want tussen de meeste overvallers zitten altijd jongens of meisjes die nog niet eens ouder zijn dan achttien! En dat gezeur heen en weer over het oplossen van werkloosheid en criminaliteit d.m.v. de 80-20 regeling, die zelfs de mensenrechten schendt, is een doodgewoon bizar politieke stunt. Gaan we meedoen aan kinderarbeid of sturen we hen weer naar school? Waarom geven we deze jongeren geen kans om een gepaste opleiding te volgen? Wat doet de reclassering en het gezinsvoogdij? Hoeveel geld wordt er hieraan besteed? Worden de jongeren bij de GOG op één of ander manier opgeleid?

  Het zou me niet verbazen als er hieraan niet genoeg (of niks) gedaan wordt. Een ware oplossing zou niet bijdragen aan de levensduur van dubieuze politieke partijen. Ongeschoolde jongeren moeten buiten rondhangen, onder de bomen zitten, zich bij de georganiseerde jeugdmisdaad aansluiten, inbreken of overval plegen. Ze hebben hier toch geen braincel voor nodig en wordt onderwijs tenslotte meer dan overbodig. Zo cultiveer je zoveel mogelijk stemvee voor de komende verkiezingen.

  Ondertussen blijft de rad van de vicieuze cirkel doordraaien, tot de genoegens toe van dit soort schreeuwlelijke politici en hebzuchtige criminele sponsors die hun vuile werk graag willen voortzetten. Het is daarom belangrijk dat er zoveel mogelijk met zand gestrooid wordt.

  En blijft mijn vraag, wat voor nut heeft de 80-20 regeling voor de (toekomstige) jongere ongeschoolde criminelen??

 10. En vergeet het geval Asjes niet. Waarom hij is moeten vertrekken weten we nog steeds niet.

 11. Joep Meloen

  K,

  Het onderwijs was helaas wel gratis. Waar jij over spreekt zijn incidenten, was dus niet de standaard op alle scholen en die incidenten behoor je aan te geven. Wanneer jij de bewijzen daarvan hebt dan ga je naar de politie en wanneer die niets doet kun je nog altijd naar de krant.
  Corruptie komen we hier overal tegen, maar dan beweren dat dit de standaard was op alle scholen klopt simpelweg niet.
  Maar zelfs wanneer het de standaard was dan nog had het onderwijs niet gratis gemaakt hoeven worden. Er is een grote groep die het makkelijk kan betalen, dus laat die dan ook betalen. Nu gaat er een groot bedrag uit de begroting om mensen met geld een voordeel te geven. Niet slim.

  Ten tweede hoor ik je niet over mijn opmerking dat een 14 of 15 jarige op school hoort te zitten en dus niet overvallen hoort te plegen. Dat gedrag heeft hij/zij ergens gezien, hem/haar is duidelijk niet bijgebracht dat stelen of overvallen slecht is en zoiets noem ik een gebrek in de opvoeding.
  En ook dat heeft niets te maken met werkloosheid.

  Ook over mijn andere stelling, namelijk dat er ook veel werkenden zijn die simpelweg stelen van de baas, hoor ik je ook niet over.

  Dus de hosanna over de PS lijkt me ietwat voorbarig. Zoveel heeft die partij niet voor elkaar gekregen en het in het zadel houden van onze crimineel Schotte, met alles wat daarbij komt kijken, zou ik ook niet direct afdoen als een groot wapenfeit. In negatieve zin wel, maar niet in positieve zin. En dan hebben we het nog niet eens over Fraudelyne gehad, die maar moet blijven zitten van de PS. Niemand weet waarom, iedereen wil het graag weten, maar de PS houdt de kaken stijf op elkaar.
  Wat weet zij dat wij, volgens de PS, niet mogen weten ?

 12. Die zien we nooit meet terug.

 13. dat kun je dan ook zeggen over de RELATIEVE kans vermoord te worden in Honduras ten opzichte van Nederland en zelfs Curaçao.
  “Het kan overal gebeuren” is een te gemakkelijke reactie m.i.

 14. Joep Meloen

  Hans,

  Het Nederlands is op Curacao gewoon een officiële taal, dus ik snap jouw commentaar niet helemaal.

 15. T le Grave

  Ja hoor die zijn er. Talloze. En als er niet waren dan kun je dat Nederland niet kwalijk nemen toch ? ( dat onterechte verwijt proef ik een beetje uit je commentaar).

 16. Ik heb ervan geleerd, nou jij nog.

 17. in België wordt je niet overvallen, maar moet je uitkijken voor mensen met bomgordels.
  ik kan de boosheid van dit stel bevatten, maar om zo groots uit de hoek te komen en heel Curacao zwart te maken gaat me te ver.
  overal gebeuren zaken die gevaarlijk zijn….

 18. Wie is er begonnen met beledigen? Hoe durf je Freek, hoe durf je!
  Ik heb hier gedurende jaren ergere dingen gelezen dan het woord Oen, en ook van jou Freek!

 19. K, wat denk je dat het beledigen van mensen aan je argumentatie toevoegd? Dat de andere kant dan wel naar je gaat luisteren? Wie is hier nu de ‘oen’?

 20. Dat je overvallen wordt op vakantie is verschrikkelijk, maar het kan ook in spanje of frankrijk gebeuren.
  of in ieder ander land….
  je kunt gewoon domme pech hebben…

 21. @ Henkie, omdat men Curacaoenaars onder het minimumloon betaalden? Een illegale vind het niet erg dat hij onder het minimum betaald wordt…
  Maar goed, dat waren andere tijden. Niet zo pessimistisch zijn anders verandert er niets. Hoe je het wendt of keert, men moet och ergens beginnen. Op dit moment heeft Curaçao mensen nodig die van aanpakken weten en geen zachte heelmeesters.

 22. Zou er in Nederland ook een digitale krant zijn waar Antillianen of andere buitenlanders in hun taal hun gal mogen spuwen over het land waarin ze vrijwillig wonen?

 23. @K we hebben het in de jaren 80 ook geprobeerd toen de MAN aan de macht was. We probeerden toen alles YDK te maken, daardoor was de arbeidsmarkt zo krap geworden dat mensen met een MAVO 3 niveau op functies kwamen van een HAVO Baan met alle gevolgen.
  80-20 % regeling wil dus zeggen dat velen aan het werk moeten, hoe was het ook al weer een beroeps verbod voor 34 beroepen en daar gaan we dus YDK voor aannemen. Deze banen waren hiervoor ook al alleen daar wilde niemand voor solliciteren.

 24. @Mel-oen Oen, de onderwijs was helemaal niet gratis. Er werden illegale kopieën gemaakt van CD-roms en deze voor rond de 500 florin verkocht!
  Er was een heuse toko den toko in het onderwijs. Men bedacht er van alles om geld aan het onderwijs te verdienen, hoezo gratis? En wie geen illegaal gekopieerde CD-rom van 500 florin kon betalen kon niet meer naar school en kreeg geen diploma etc. etc. Waren de DC-roms wel gratis Mel-OEN?
  Je zit de waarheid te verdraaien. Je zal wel een reden daarvoor hebben.
  Ga maar samenwerken met Doss Santos en MFK en Inhustu-boot van 30 miljoen, jullie zijn een pot nat!

  Dus, Joep Mel-Oen haal die dikke meloen uit jouw ogen of kom met een concrete oplossing als je die hebt tenminste. De Curaçaose vacaturebank is trouwens ook door de Pueblo Soberano neergezet.
  Die boot van 30 miljoen jou kon niet een varen omdat jij met jou mel-oenenkop in het zand zat te woelen. Wat heb jij voor Curaçao bereikt? Geen ene moer, wel voor jou eigen vriendjes om erbij te mogen horen? Mel-Oen?

 25. Joep Meloen

  K,

  Haal aub het hoofd uit het zand. De criminaliteit is niet het gevolg van werkloosheid. Een 14 of 15 jarige behoort op school te zitten en geen overvallen te plegen.
  Bovendien was het onderwijs ALTIJD al gratis voor de mensen die het niet konden betalen. Enige verschil is dat de rijken nu ook niet meer hoeven te betalen.
  Dus voortaan beter opletten voordat je hier onzin op loopt te schrijven en loopt te dwepen met de PS of MFK.

 26. Yui di Korsou

  Moet je eens goed lezen Ans, je hoeft niet te gaan generaliseren. Net zo goed als in elk ander land er een percentage mensen criminele gedrag vertonen , heb je dat op Curaçao ook. Gekopieerd gedrag van het buitenland. Aan je manier van schrijven voel ik dat je bevooroordeeld bezig bent. Nederlanders maken moppen over jullie Belgen dat jullie achterlijk, dom en simpel zijn. Ik ben niet van dat soort dat ga geloven dat alle Belgen zo zijn. Dus als er alleen maar porkeria uit je waffel komt dan kan je dat beter dichthouden……

 27. @Henkie, beter gratis onderwijs dan helemaal geen onderwijs. En wat is volgens jou wel goed onderwijs? Op Curaçao gebruikt men dezelfde boeken als in Nederland. Dus wat is ”slecht” onderwijs dan?
  80-20 zal geen verbetering brengen? Is dat zo? Ben jij helderziend? Als je geen baan hebt heb je ook niet te eten, hoezo geen verbetering? Door mensen met ideeën zoals jij blijft men op Curaçao sukkelen met de criminaliteit. Kom met een structurele oplossing, bedenk dat zelf iets, als je dat kan tenminste.
  Hoezo Pueblo Soberano heeft ”niks” gedaan? Ben je soms blind, of leef je met een muur om je heen?
  80-20, gratis onderwijs/boeken, nieuwe vissershaven/land en tuinbouwers helpen met gratis water en compost, scholen opknappen, buurtcentra opknappen, gratis tandarts (bus), land en tuinbouw cursussen etc. etc.

  Wat heb jij voor Curaçao gedaan? We weten dat bepaalde media betaald worden om Pueblo Soberano kapot te maken. Zo kwam Doss Santos laatst in het nieuws als degene die de Plaza te Banda Bou geopend had, terwijl dit al een paar jaren geleden door Mevr. Betrorina van de Pueblo Soberano gedaan was. Pueblo Soberano probeert met hun dagelijkse programma’s juist de jongeren juist te motiveren om te werken. Meneer Provans, mevr. Ingrid, Winnie, en Yvy doen stinkend hun best hiervoor. Als jou ouders geen dubbeltje hebben waarvan moet je dan leven? Pueblo Soberano wil juist dit soort problemen aanpakken, dus bij de bron!

 28. De bevolking van dit eiland is grotendeels bedorven.

  Het vreemde is dat je er aan gaat wennen. Maar ga eens een week naar het buitenland, en wanneer je terugkomt zie je wat het enorme porkeria het hier is.

  Op straat, in de politiek, in de winkels. Porkeria.

 29. het ergste is de slechte reclame voor ons land.
  wat ook heel erg is , dat zijn de stichtingen die zoveel goede dingen doen , wat voor bestaan hebben die als er straks 80-20% regeling er is.
  Maar om even over de PS te hebben, wat hebben die nu bereikt de afgelopen 6 jaar dat ze op het pluche zitten.
  euhh, oh ja een Minister geleverd voor het onderwijs , nou ja 1 minister of waren het er 6. Oke je hoeft niet mee te betalen voor het onderwijs, dat was al zo maar nu hoeven de rijken het ook niet meer te betalen. Gratis onderwijs wil niet zeggen beter onderwijs, nee gratis onderwijs wil zeggen minder geldmiddelen ter beschikking voor de scholen waardoor er minder beschikbaar is voor de kinderen.
  De 80-20% zal echt geen verbetering geven voor wat betreft criminele activiteiten onder de jongeren. Het besef van goed of fout en de keuze ligt gewoon bij de jongeren zelf. Waarom slaagt de ene wel en de andere niet in het leven.

 30. O jee, je mag ook niet meer zeggen dat je pro Pueblo Soberano bent, maar wat is het alternatief? Doss Santos en MFK of Inhustu-boot van 30 miljoen?

 31. Tja, dit soort dingen krijg je als de bevolking uitsluit op arbeid en gratis onderwijs.
  De mensen die nu het hards schreeuwen zijn tegen gratis onderwijs en 80-20.
  Vroegen had men zo goed als geen werkloosheid en criminaliteit op Curaçao. Zo erg is het nog nooit geweest, maar ja, men heeft 16 jaar lang dit soort mensen zelf gekweekt. En nu Pueblo Soberano het probleem bij de bron wil aanpakken schreeuwen dezelfde mensen die nu klagen moord en brand.
  Men zit in de politiek om vastgeroeste slechte structuren op te lossen en niet om rijke goedopgeleide vriendjes te dienen met allerlei privileges.

 32. Joep Meloen

  Tja, dat krijg je met politici die zelf crimineel zijn en een bevolking die maar de kop in het zand blijft steken, onderwijl ‘wij zijn Dushi Hende’ roepend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *