31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçao moet paradijs voor ‘digital nomads’ worden en miljoenen

HomeLandenCuraçaoNTR | Curaçao moet paradijs voor ‘digital nomads’ worden en miljoenen

WILLEMSTAD – Curaçao rolde een jaar geleden de rode loper uit voor digital nomads, oftewel afstandswerkers. Met soepele regelingen en vrijstelling van inkomstenbelasting mikt de regering op 625 afstandswerkers, die samen voor 125 miljoen gulden per jaar aan de economie moeten bijdragen.

De Curaçaose regering lanceerde in 2021 de regeling voor remote workers ‘At home in Curaçao: convenient working and living’. Toeristen kunnen doorgaans maximaal drie maanden op het eiland verblijven. Via deze regeling mogen afstandswerkers maximaal zes maanden op Curaçao wonen en werken. Ook is er de mogelijkheid om het verblijf met nog eens zes maanden te verlengen.

Geen inkomstenbelasting
Tijdens deze periode hoeven ze geen inkomstenbelasting op Curaçao af te dragen. Voor de tijdelijke verblijfsvergunning betalen ze 535 gulden aan leges. Het is niet toegestaan om te werken voor een lokale werkgever.

Sinds de lancering maakten 145 afstandswerkers gebruik van de versoepelde immigratieregeling. Opvallend is het land van herkomst van de toeristen. Naast gasten uit Nederland en Noord-Amerika verbleven er ook toeristen uit Engeland en zelfs Roemenië in het complex. Landen die niet vaak opduiken in de toerismestatistieken van Curaçao.

Dat blijkt ook uit de aanvragen die bij de immigratiedienst zijn binnengekomen.

“Veel Duitsers, maar ook mensen uit Belarus, Brazilië, Groot-Brittannië, Canada, Griekenland, Haïti en Indonesië hebben zich aangemeld”, somt Raynel Martis van het ministerie van Economische Ontwikkeling op. De landenlijst is nog veel langer. Landen die er uitspringen zijn Hongarije, Zuid-Afrika, Ijsland, Syrië, Pakistan en Portugal.

Honderden afstandswerkers ontvluchtten zo de strenge winters en lockdownmaatregelen in hun land.

Werken voor opdrachtgevers in een ander land
Afstandswerkers zijn met hun werk niet gebonden aan een bepaalde locatie. Zoals Tafary Duysker, Chennard Testing, Rayni Rijke en Emely Rijke-Phelipa. Onder de naam Expat Krioyo promoten zij het afstandswerken op Curaçao. De vier hoogopgeleiden werken vanuit het Caribische eiland voor Nederlandse opdrachtgevers:

Tekst gaat verder onder de video

Verslag door Joëlle Jochems

Chennard boekte in december 2020 een ticket voor een maand, maar bleef vervolgens drie maanden. Het jaar daarop pakte hij in december voor de tweede keer zijn koffer in om voor een langere periode vanuit het zonnige Curaçao te werken. Ook de anderen zijn minstens twee keer in het vliegtuig gestapt met het doel de lockdowns en de Nederlandse winter te ontsnappen.

Door tijdsverschil vroeg beginnen
Rayni: “Sommige teamleden weten niet eens dat ik op Curaçao ben. Van belang is dat het werk gedaan wordt.” Dat vraagt opofferingen. Om vier uur ’s ochtends gaat de wekker. Aan de andere kant zijn ze vanaf 12 uur ’s middags vrij om naar het strand te gaan.

Die vrijheid bevalt Chennard het meeste aan het werken op afstand. Dat wil hij niet opgeven. Daarom heeft hij zijn baan opgezegd en is hij op zoek naar een flexibele opdrachtgever. In zijn branche – ICT en design – liggen de banen voor het oprapen. “Ik kan mijn werk prima op afstand doen.”

Expat Krioyo rechts Rayni Rijke met links zijn vrouw Emely

Sinds de pandemie verblijven veel meer gasten voor een langere periode bij Otro Curaçao, een kleinschalig resort in Otrobanda. “Op dit moment zijn de drie studio’s voor drie maanden, anderhalve maand en een maand geboekt. Pre-Covid-19 verbleven gasten vooral een week of een paar dagen”, zegt directeur Deva-dee de Windt-Siliee.

“Natuurlijk hebben we nog steeds gasten die kort verblijven, maar het feit dat we aldoor langverblijftoeristen hebben, terwijl we een kortverblijf resort zijn is tekenend.” Volgens Deva-dee zijn de behoeftes van afstandswerkers anders dan die van reguliere toeristen. “Goed en betrouwbaar internet staat op nummer 1.”

Op een na beste bestemming
Curaçao is na Dominica de best scorende bestemming voor afstandswerkers in het Caribische gebied. Dat blijkt uit de enquête die reiswebsite Kayak onder haar bezoekers heeft gehouden. Curaçao werd goed beoordeeld op het aantal beschikbare co-werkplekken, het warme weer en de meertaligheid van de inwoners.

Het zijn vooral Nederlanders die tijdelijk hun kantoortuin voor de Tropen verruilen. Maar zij vallen buiten dit programma. Zowel voor Nederlanders als Amerikanen bestaat een aparte regeling. Zij kunnen volgens de huidige wetgeving zes maanden op het eiland verblijven. Na die zes maanden is een verklaring van rechtswege van toepassing. “Deze heeft in principe meestal een onbeperkte tijdsduur”, legt Raynel uit.

Voor de tweede fase van het project zal de promotie doelgerichter zijn. “Vooral de Duitse en Belgische markt is aantrekkelijk, maar ook de Britse, Italiaanse en Griekse markt wordt interessanter. Voor Noord-Amerika is de Canadese markt interessanter aan het worden en voor wat betreft Zuid-Amerika gaan we onze pijlen richten op Argentinië, Brazilië en Colombia.”

Pakket uitbreiden

In de volgende fase wil het ministerie van Economische Ontwikkeling ook het pakket dat aan afstandswerkers wordt aangeboden uitbreiden. “De afstandswerkers komen niet alleen voor het mooie weer, ze willen een levensstijl zonder zorgen. Door ook faciliteiten in het pakket aan te bieden, zoals een flexibele werkplek, goed internet en een community van gelijkgestemden is de economische spin-off groter”, zegt Raynel.

De internationale hotelketen Selina is in gesprek om een vestiging op Curaçao te openen. Het hotel richt zich met zijn co-living pakketten op afstandswerkers.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 reacties

  1. Is dit ook weer zo’n onderzeewater kijk en ruimtevlucht project, en niet te vergeten het eigen groente tuin met 1000 ?????? winst per dag, de ene gek na de andere buitenlandse gek blijven het proberen om via en met behulp van de regering leiders hun zakken te vullen, en het houd maar niet op met die kabouteroplichters uit de regering ze groeien als padenstoelen uit de grond op deze curacrim en met Gerrit de Raaf kabouterpadenstoel van de Club MFK met ras oplichter leerling Pastoor Gerrit de Raaf aan het hoofd heeft het curacrimse volk niets te verwachten. En Nederland wacht net zolang met ingrijpen tot dat zij het volk het Forti gebouw in de jens steken, zodat de regering er hollend uit komen rennen richting de SDKK waar zij zich voor 10 jaar veilig zullen voelen Lang leven CU gemeente in CU Prov?.

  2. Dan mag het internet wel wat sneller.

    Met soepele regelingen en vrijstelling van inkomstenbelasting mikt de regering op 625 afstandswerkers, die samen voor 125 miljoen gulden per jaar aan de economie moeten bijdragen.

    Dus ze betalen geen belasting maar gaan wel pp 200.000 gulden binnenhalen? Op wat voor manier?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties