32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

HomeNieuwsShowbizzNOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: 'John, het ligt niet aan...

BOOS over The Voice

De advertentie in het AD van Talpa-medewerksters ANP/Holland

“Beste John, het ligt niet aan de vrouwen.” Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol. De groep vrouwen laat in de krant weten dat ze verdrietig zijn over zijn reactie in de YouTube-uitzending van BOOS over misstanden bij The Voice. “Met het schaamrood op de kaken hebben we aangehoord wat de reactie was van John de Mol.”

 

“Het is wel een breder probleem dat vrouwen niet snel melding maken van dit soort zaken dan alleen bij de Voice”, zei De Mol in zijn reactie. “Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte. Ik weet niet wat het is. Ik wil me er graag in verdiepen.”

Teleurstellend, reageert de groep vrouwen in het AD op zijn weerwoord. Het zegt volgens hen veel over de cultuurverandering die nodig is in het bedrijf. “Het gedrag van vrouwen is niet het probleem. En ook niet de oplossing.”
AD

Hoofdredacteur Rennie Rijpma van het AD kan zich verplaatsen in de verontwaardiging van de vrouwen van Talpa en van vrouwen in het algemeen. “Als vrouw heb ik mij ook verbaasd over de reactie van John de Mol”, zegt ze in het NOS radio 1 Journaal. “De les is niet ‘vrouwen praat’ zoals De Mol zei, maar de les zit daarvoor. Daar zei hij weinig over en zo voelden die vrouwen van Talpa dat denk ik ook.”

Rijpma noemt de advertentie van de medewerksters een stoere actie:

Medewerksters Talpa kopen paginagrote advertentie om statement te maken: ‘Een stoere actie’

Rijpma heeft met meerdere vrouwen van Talpa contact gehad over de advertentie. Ze heeft niet getwijfeld om het te plaatsen: “Weliswaar is het een statement, maar ik heb inhoudelijk gezien geen reden om dit tegen te houden in mijn krant.”

De vrouwen van Talpa staan niet alleen in hun kritiek. Diverse medewerkers uit de media- en cultuursector hebben een manifest opgesteld tegen machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag in hun branche. Ondertekenaars, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), spreken zich hierin uit tegen de misstanden in de mediasector.

Ze willen verantwoordelijkheid nemen om niet weg te kijken bij intimidatie en wangedrag. “De tijd van meelachen of voorzichtige waarschuwingen is voorbij”, schrijven ze.

John de Mol reageerde in de uitzending van BOOS op de beschuldigingen van wangedrag door juryleden Ali B en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen:
John de Mol: ‘Ik ben behoorlijk in de war van wat ik heb gezien’

Het valt op dat de prominenten bij The Voice overwegend schrijven dat ze geschokt zijn, maar ze zeggen niets over de ‘denkfout’ van John de Mol, zoals de vrouwen van Talpa zijn reactie omschrijven.

“Om te kotsen”, schrijft Chantal Janzen op haar Instagram in algemene zin over het wangedrag. Zij presenteerde afgelopen seizoen The Voice of Holland en schrijft nu dat ze de aantijgingen “verdrietig en schandalig” vindt. Wendy van Dijk, die het programma jarenlang presenteerde, zegt dat ze “speechless” en “nog steeds misselijk” is van de beschuldigingen.

Coaches en oud-coaches van het programma reageren ook op de diverse sociale media. Ilse de Lange schrijft met afgrijzen en verbazing de berichtgeving te hebben gevolgd. “Ik vind het verschrikkelijk dat mensen die een muzikale droom wilden verwezenlijken in zo’n nachtmerrie terecht zijn gekomen. Heel goed dat dit tot op de bodem onderzocht gaat worden.”

Sanne Hans, beter bekend als Miss Montreal, is er stil van. “Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers”, schrijft ze op haar account. De mannen onder de coaches hebben ook gereageerd. Snelle zegt erg geschrokken te zijn van de BOOS-uitzending, net als Gordon en Roel van Velzen. Die laatste schrijft dat hij diep respect heeft voor het lef dat alle betrokkenen getoond hebben door met deze verhalen naar voren te komen.

Oud-kandidaten vertelden in de aflevering van BOOS over juryleden Ali B en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen.
Kandidaten The Voice over seksueel overschrijdend gedrag: ‘Ik verstijfde en toen heeft hij seks met mij gehad’

Inmiddels is het programma van BOOS zo’n 7 miljoen keer bekeken. De reacties op de onthullingen en de opmerkingen van John de Mol stromen binnen.

Dichter Merel Morre schrijft op Twitter voor alle meisjes en vrouwen: “Het is niet jullie fout. Het is niet jullie verantwoordelijkheid. Het is niet jullie schuld.” Journalist Malude Bont vindt dat John de Mol het allergrootste bewijs levert dat Jeroen Rietbergen een machtspositie had, door Rietbergen niet te ontslaan na seksueel overschrijdend gedrag. “Dat is macht. Right in your face”, schrijft ze.

“Voed je zonen op”, reageert presentator Marijn de Vries op Twitter. Zij zat een paar jaar geleden in de onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport en zelf heeft ze ook te maken gehad met machtsmisbruik binnen het wielrennen. “Al die keren dat je zelf grensoverschrijdend gedrag hebt ervaren in je leven. Dat je het niet meldde, uit schaamte. Of wel meldde. En dat het dan niet serieus genomen werd, of erger: dat jij als lastig beschouwd werd, en eruit gewerkt werd.”

Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks steekt de Talpa-medewerksters een hart onder de riem op Twitter: “Bravo vrouwen uit het bedrijf van John de Mol”.

In Trouw noemt Renée Römkes de reactie van De Mol een “klassiek voorbeeld van reframing, een retorische truc.” De emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld zegt in de krant dat het lijkt alsof De Mol begaan is met de schaamte van de vrouwen. “Maar wat hij eigenlijk zegt is: de ander heeft een probleem, niet ik. Hij houdt zichzelf buiten schot.”

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Een hand op je billen in een overvolle tram: na de Voice nu ook aandacht voor seksuele intimidatie in het OV

  VIDEO

  Door een man achternagezeten worden in de trein, een hand op je billen in de tram. Meer dan honderd demonstranten spraken zich vandaag op het Jaarbeursplein in Utrecht uit tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. „Het wordt tijd dat anderen zich hier verantwoordelijk voor gaan voelen, dat mijn veiligheid en die van andere vrouwen serieus wordt genomen.”

  https://www.ad.nl/utrecht/een-hand-op-je-billen-in-een-overvolle-tram-na-de-voice-nu-ook-aandacht-voor-seksuele-intimidatie-in-het-ov~a9b17dad/?utm_source=whatsapp&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

 2. Wat weer blijkt is naïviteit van allen die een mening over dit onderwerp denkt te hebben. Intussen worden elke avond de Nederlandse talkshows met dit onderwerp gevuld maar het lijkt simpelweg dat iedereen uit hun nek zit te lullen.

  Het is allemaal vrij simpel elke muzikant en artiest droomt van volle zalen, populariteit, veel geld, gillende meiden en vee seks. Het is anders dan een saaie boekhouder die alleen over getallen droomt. Ik heb nooit van een boekhouder gehoord die droomde dat gillende meiden, hun panties naar hem gooien omdat hij debit en credit gelijk heeft gekregen. Dus hier had toch meer check and balance in place moeten zijn.

  Alle medewerkers en medewerksters die met the voice of Holland te maken hebben moeten geweten hebben dat dit speelt, ook de dames die nu een pagina grootte advertentie hebben geplaatst.

  Het zou best kunnen gezien die miljoenen die mee gemoeid zijn dat John de Mol gedacht heeft, “wat het oog niet ziet, het hart deert”.

  De verklaring van de Mol is dan ook logisch, “de dames hebben zich niet bij de loketten gemeld” dus daar hield zijn verantwoordelijkheid op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties