28 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

PBC | Rechter: minister Charles Cooper moet wel tegen kritiek kunnen

HomeNieuwsPolitie en JustitiePBC | Rechter: minister Charles Cooper moet wel tegen kritiek kunnen

Persbureau Curacao

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – MFK-minister Charles Cooper van VVRP moet wel tegen een stootje kunnen. Openbare figuren zoals hij worden vaak geconfronteerd met scherpe kritiek en harde woorden.

Dit valt onder het recht van vrije meningsuiting, dat in een democratische samenleving van groot belang is.

Een en ander is de strekking van het vonnis dat volgt op een kort geding dat de minister heeft aangespannen tegen Elvis De Andrade van Union i Progreso (UP). Dit juridische geschil ontstond naar aanleiding van een video op de Facebookpagina van UP, die Cooper als beledigend en bedreigend beschouwde.

De Andrade beschuldigde de minister van corruptie en seksuele relaties en zei op Facebook dat Cooper paraat moet zijn om zijn wapen te gebruiken omdat hij oorlog gaat voeren met Cooper. De Andrade liet op sociale media een schietschijf met kogelperforaties zien.

Extra

Videobeelden

De rechter heeft wel bepaald dat De Andrade de videobeelden niet langer op enige voor het publiek toegankelijke wijze mag verspreiden. Doet hij dat wel, dan kan hem dat vijfduizend gulden per dag kosten tot een maximum van 100.000 gulden.

Maar Cooper’s verzoek om De Andrade te verbieden na de betekening van het vonnis opruiende, gewelddadige en/of smadelijke uitspraken over hem te plaatsen, werd afgewezen.

Hoewel bedreigingen verboden zijn en Cooper niet lichtvaardig moet worden blootgesteld aan verdachtmakingen, concludeerde de rechter dat de uitspraken van De Andrade binnen de grenzen van toelaatbare kritiek vallen. De opmerkingen waren niet zo grievend dat ze de grens van wat acceptabel is overschreden. Zulke uitlatingen kunnen soms kwetsend of choquerend zijn, maar dat hoort bij het publieke ambt.

Toekomstige uitlatingen van De Andrade kunnen op voorhand niet beoordeeld worden, omdat de inhoud ervan nog niet bekend is. Daarom wordt de vordering om De Andrade te verbieden na de betekening van het vonnis opruiende, gewelddadige en/of smadelijke uitspraken over Cooper op zijn Facebookpagina, op die van UP of elders te plaatsen, afgewezen.

Cooper

Cooper heeft na het vonnis de beslissing van de rechtbank op zijn Facebookpagina geplaatst. Daarbij plaatst hij de tekst dat ‘Elvis de Andrade veroordeeld is in de zaak die hij is begonnen.’

Bron: Persbureau Curacao

3 reacties

  1. Ik wil die videobeelden wel plaatsen. Hoop ik eindelijk eens die smeerlap cooper te kwetsen zoals hij meestal doet en bij velen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties