28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

ParadiseFM | Geen bewijs voor veroordeling 600 kilo drugsroof

Oud-politieagent M. Mariano is vrijgesproken voor de 600 kilo drugsroof uit het recherchebureau. Ook de andere verdachten zijn niet veroordeeld voor de roof. Volgens de rechter is...

ParadiseFM | Sterker economische groei door herstel toerisme

Het verblijfstoerisme is in de eerste helft van 2022 sneller hersteld dan verwacht. Op Curaçao overtrof het aantal verblijfstoeristen zelfs het niveau van voor de pandemie. Om...

ParadiseFM | Jongens aangehouden voor wapenbezit

De politie sloeg gisteren twee jongens in de boeien. De aanhouding vond plaats in Sun Valley. Buren belden de politie nadat ze de jongens in een tuin...
- Advertentie -

ParadiseFM | Betere beveiliging bij brandweerkazernes

De beveiliging van brandweerposten wordt verhoogd. Reden is de inbraak bij verschillende kazernes. Dat schrijft Justitieminister Hato. Alle brandweerposten krijgen automatische poorten die geopend worden op het...

ParadiseFM | Tweede arrestatie rond overval Julianadorp

De politie heeft vanmorgen een 27-jarige man opgepakt op verdenking van een gewapend overval aan de Parallelweg in Julianadorp. De aanhouding vond plaats aan de Kaya Renbak...

NTR | ‘Waarom kan ik hier in de Tweede Kamer geen Papiaments spreken?’

John Samson Rennox Calmes, Curaçaos parlementslid, zorgde voor een opmerkelijk moment in de Tweede Kamer. Hij hekelde dat er geen tolk aanwezig was bij een overleg en voerde...

DH | Inaugural Arajet Airlines flight lands at Princess Juliana International Airport

AIRPORT--Princess Juliana International Airport (PJIA) officially welcomed Arajet Airlines from the Dominican Republic with a symbolic inaugural ceremony on Tuesday. The ceremony had been postponed due to...

NTR | ‘Black Lives Matter heeft impact gehad’: Veel Caribische kandidaten bij verkiezingen gemeenteraad 2022

BLM Black Lives Matter | Flickr Roo-Pitt

DEN HAAG – Meer dan 25 mensen met een Caribische achtergrond doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart. Fors meer dan bij de vorige verkiezingen. Onder jonge kandidaten heeft Black Lives Matter een belangrijke rol gespeeld, blijkt uit een rondgang.

Caribisch Netwerk heeft een overzicht gemaakt van de verschillende kandidaten in Nederland. We hebben aan hen gevraagd waarom zij zich kandidaat hebben gesteld. De meesten vinden ‘representatie’ belangrijk: zij missen iemand in de politiek die op hen lijkt als het gaat om hun kleur en Caribische identiteit.

Het is wel heel gek dat er juist in Rotterdam geen Caribische politicus is in de gemeente“, reageert D66-kandidaat Duer Dania (Rotterdam). Bij de vorige verkiezingen in 2018, maakte oud-gevolmachtigde minister Roderick Pieters van Curaçao zich daar ook zorgen over. In grote steden – waar veel Caribische mensen wonen – zijn ze onzichtbaar in de politiek. Volgens Pieters werd het een dringende zaak voor bijvoorbeeld de Caribische belangenorganisaties om ‘onze eigen mensen te motiveren’ politiek actief te worden.

Black Lives Matter
Uiteindelijk hebben de Caribische belangenorganisaties nauwelijks bijgedragen aan de nieuwe aanmeldingen. Wel de protesten rondom Black Lives Matter in juni 2020, blijkt uit de rondgang onder de jonge kandidaten. Velen hebben toen besloten dat ze ‘niet aan de zijlijn’ blijven staan. De protesten hebben ‘een grote indruk achtergelaten’ bij de kandidaten die eerder niet politiek actief waren.

Toen er in Nederland werd gedemonstreerd, werd ChristenUnie-kandidaat Bina Chirino (Utrecht) net voorzitter van de landelijke jongerenafdeling PerspectieF. “Er werd gesproken over Black Lives Matter in de Tweede Kamer. Maar je zag geen zwarte mensen in de Kamer. Ik wil zichtbaar zijn in de politiek.”

“Voor mij was het zeker de aanleiding om me politiek in te gaan zetten”, zegt Bij1-kandidaat Charlie Helmijr (Amsterdam). “Door de moord van George Floyd ben ik voor het eerst lid geworden van een politieke partij. We moeten mensen die niet op ons lijken, witte mensen, bewust maken van de ongelijkheid.”

‘Er is sinds die dag iets veranderd in me’
Percy Cicilia jr. heeft bij de demonstratie in zijn studentenstad Wageningen toen een toespraak gehouden. Hij staat nu op de kieslijst van GroenLinks daardoor. “Er is sinds die dag iets veranderd in me. Na afloop van de demonstratie konden we het gewoon niet geloven, dat we herboren zijn.”

Ook bij D66’er Dylan Romeo (Den Haag) heeft Black Lives Matter ‘zeker een rol gespeeld’ om zich te kandideren. “In mijn eigen kring merk ik dat mensen bewuster zijn geworden. Dat als wij niet naar voren stappen, dat niemand het anders voor ons doet.”

“Mijn leven is prima, ik kom er wel”, zegt kandidaat Jahir Scoop van PvdA Groningen. “Maar Black Lives Matter heeft denk ik mij meer versterkt in de rol om te zorgen voor representatie.”

Ook opvallend bij deze verkiezingen:
 • GroenLinks is de partij met landelijk de meeste Caribische kandidaten
 • Yvette IJpelaar uit Curaçao wordt mogelijk voor de vijfde keer raadslid in Waalwijk.
 • Dina Polonius is de eerste zwarte persoon die lijsttrekker is voor de landelijk bekende partij ChristenUnie
 • De meeste kandidaten die voor het eerst op een politieke lijst staan, zijn jonger dan 35 jaar

‘Verbaasd’ door hoeveelheid Caribische kandidaten
Bij de rondgang zeggen de kandidaten overigens als eerste reactie dat ze zelf ‘verbaasd’ of ‘aangenaam verrast’ zijn dat er zoveel Caribische kandidaten meedoen. Ze dachten dat het er maar een paar zouden zijn, net zoals bij de vorige verkiezingen.

“Ik vind het goed om te horen!”, reageert Bina Chirino (ChristenUnie). “Het ligt misschien ook aan de tijd waarin we nu leven. Het feit dat we nu bepaalde discussies voeren over institutioneel racisme en over het toeslagenschandaal. Je merkt dat mensen zich publiekelijk hierin willen mengen, niet alleen thuis. Ook herkenbaarheid speelt een rol, omdat we nu meer kleur in de politiek hebben. Mensen denken: als ik ze in de Tweede Kamer zie, dan durf ik het ook.”

“Dit is super inspirerend!“, reageert Denk-kandidaat Isaura Carrilho (Amsterdam) op het overzicht. “Verschillende partijen beginnen ook het belang in te zien dat de Caribische gemeenschap nog ontbreekt in de politiek. Black Lives Matter heeft indruk gemaakt. En dat heeft voor bepaalde bewustwording gezorgd.”

‘Caribische mensen worden niet als electoraat gezien’
“Verrassend! Ik vind dat goed, maar niet goed genoeg”, reageert Jahir Scoop (Groningen). “Als je kijkt naar de representatie van de Turks-
Marokkaanse gemeenschap in de landelijke en lokale politiek, dan kun je stellen dat wij Caribische mensen niet als electoraat worden gezien. Dat is sneu. Maar mensen gaan stemmen op mensen die heel zichtbaar zijn. Daar moeten we verder aan werken.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

7 reacties

 1. Nu de uitslagen bekend zijn blijkt dat met name in de grote steden er sprake is van een historisch lage opkomst. De in het artikel bejubelde kandidaten blijken dus geen stemmentrekkers te zijn bij hun culturele achterban.

 2. Het is de gecultiveerde polarisatie die het politieke landschap bepaald.
  David goed Goliath slecht
  Gekleurd goed blank slecht
  Papiamento goed Nederlands slecht.
  Alle initiatieven om te laten zien dat het anders is zijn initiatieven om “weer” een blanke overheersing te krijgen.
  Alle fouten wan toestanden en zelfs misdaden die aan het licht worden gebracht worden afgedaan als bewijs dat Goliath aan de macht wil komen.
  En het electoraat slikt het. Het electoraat wil niet zien dat ze voor gelogen worden.
  Alle voorbeelden te spijt:
  Van kinderjuffrouw tot groot grondbezitter.
  Van student tot cunsultarch.
  Dit wordt geaccepteerd als normaal.
  Een niet David in de politiek is een stap naar herinvoering van de slavernij zijn.
  Dat er een tweedeling in burgers is ontstaan:
  Zij die nemen (de bevoorrechte) en zij waar van ontnomen word zijn allemaal Davis en dus zijn ze goed in het gecultiveerde beeld.

 3. “Opvallend dat we hier in de politiek geen makambas en latinos zien terwijl er toch aardig wat wonen. ”
  Dit is zo omdat alle gevestigde partijen een nagenoeg gelijk model hebben:
  De geforceerde “underdog”. De benadeelde partij. David tegen Goliath waar David en Goliath een slaven verleden hebben.
  David is goed en gekleurd.
  Goliath is blank en slecht.
  Op het moment dat er een blanke in de politiek komt (behalve als hij zich gekleurd kan maken) is de partij bij voorbaat klaar.
  Goliath kan geen David worden.
  Een gekleurde David kan wel een Goliath worden. De makamba pritu.
  Dit zou zou kunnen veranderen met educatie.
  Het educatieprogramma is bedoeld om de status quo te handhaven of versterken.
  En dus gaan er geen blanken of Aziaten in de politiek komen.

 4. @Knoek-koe, juist ende korrekt mijn beste. Geen van de lieden van de Blacks Looting Movement heb ik tekeer zien gaan toen Jamyla Bolden werd vermoord door een paar zwarten. Geen van de lieden van de Black Looting Movement heb ik tekeer zien gaan toen er voor de zoveelste keer hard werkende burgers van zwarte kleur werden afgeslacht door andere zwarten. Maar voor een paar criminele knulletjes die terecht een loden oorkonde ontvingen, of een criminele drugsgebruiker met een strafblad van hier tot Tokio, inclusief het plaatsen van een doorgeladen pistool op de buik van een zwangere vrouw, die stoned als een garnaal door zijn eigen stommiteit om het leven kwam, is men wel bereid hele steden plat te branden of onschuldige mensen aan te vallen. Tel daarbij op hoe de oprichters van de Blacks Looting Movement ook nog eens zich lekker hebben verrijkt en de uitlatingen van hun en vraag je af waarom deze terroristische organisatie nog niet is opgedoekt. Voor mij geen greintje gevoel of respect voor deze organisatie en al die met een loden oorkonde gedecoreerde criminelen die het vertegenwoordigd. En geen traan of enerlei medeleven voor die drugsverslaafde crimineel die nu als een held wordt gevierd door de leden van de Booswichtenklub

 5. BLM? Misschien moeten ze dat eens minder tegen de witte, gele en groene gespikkelde mensen tekeergaan als ze weer eens op een “Burn & plunder” tour zijn, en wat meer tegen de zwarte mens. 91% van alle vermoorde zwarte mensen, werd/wordt in de USA door een ander zwart mens gepleegd.

 6. Opvallend dat we hier in de politiek geen makambas en latinos zien terwijl er toch aardig wat wonen. Omgekeerde wereld.

  Zij missen iemand in de politiek die op hen lijkt als het gaat om hun kleur en Caribische identiteit.

  Want ze willen typjes als Suzy Carmelia en Pik Pisas?

 7. Jep inderdaad heeft de Blacks Looting Movement enorm veel impact gehad. Nog meer graaiers op de lijst net als hun grote broers en zussen van de regering van de antillen. Gooi maar in mijn hoge hoed

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -