31 C
Willemstad
• dinsdag 18 juni 2024

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juni 2024

Opinie | UPG-status Koninkrijksdelen: ook sociaal-economische rechten

Opinie Wessel Geursen | Persbureau Curacao De discussie over de voordelen van de ultraperifere gebied (UPG)-status voor de Caribische Koninkrijksdelen is opnieuw opgelaaid, mede door een recente motie...

PBC | Rekenkamer Aruba vernietigend over overheids-NV’s

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Het op afstand zetten van overheids-NV’s op Aruba heeft geleid tot een chaos bij die bedrijven. Alleen het elektriciteitsbedrijf WEB lijkt de tand der...

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Versoepelingen onder voorbehoud

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Versoepelingen onder voorbehoud

Gerstenbluth: Kwetsbare ouderen beschermen

Gilmar Pisas corona | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De piek van de omikrongolf is voorbij. Het aantal dagelijkse coronabesmettingen op Curaçao daalt en in het ziekenhuis komen geen nieuwe covidpatiënten op de ic. Flink versoepelen kan dus, maar wel met één voorwaarde: denk aan de kwetsbare ouderen!

Dat is in drie zinnen de kern van de boodschap in de persconferentie gisterochtend. Premier Gilmar Pisas (MFK) kondigde de verregaande versoepelingen af, maar niet zonder steeds weer een beroep te doen op de eigen verantwoordelijkheid van de bevolking. Pisas bedankte de inwoners van Curaçao voor hun goede gedrag in de afgelopen weken. Daardoor is het mogelijk om vanaf vandaag de avondklok op te heffen en weer activiteiten toe te staan.

,,Maar de coronapandemie is nog niet voorbij”, temperde de premier direct de vreugde. De regering vraagt iedere burger, juist nu de maatregelen worden versoepeld, zich op verantwoorde wijze te gedragen. Pisas:

,,Het is geen free-for-all. Neem de voorzorgsmaatregelen in acht.” Dan gaat het om afstand houden, ventileren in afgesloten ruimtes, hygiëne (handen wassen, mond en neus bedekken bij niezen of hoesten), thuisblijven bij symptomen en een mondkapje dragen in afgesloten ruimtes waar niet voldoende afstand gehouden kan worden.

Vanaf vandaag is ook het samenscholingsverbod met meer dan vier mensen ingetrokken. Evenementen en activiteiten, ook met dans en muziek, kunnen weer doorgaan, met binnen maximaal 200 personen en in de open lucht maximaal 400 bezoekers. Dat geldt ook voor sportactiviteiten, begrafenissen, trouwerijen en doopfeesten. Een QR-code of testen is niet nodig. Premier Pisas wijst erop dat organisatoren er altijd rekening mee moeten houden dat een activiteit onverwacht toch niet door kan gaan. ,,Als uit de cijfers en analyses blijkt dat het de verkeerde kant opgaat, kan het nodig zijn dat we op korte termijn weer moeten opschalen.”

Het versoepelde pakket maatregelen geldt tot 12 maart. Dan wordt de situatie opnieuw geëvalueerd. De teugels kunnen losgelaten worden, nu duidelijk is dat de piek van de omikrongolf echt voorbij is. ,,Het aantal dagelijkse besmettingen bleef nog even hangen rond de honderd, maar gaat nu poko poko, heel langzaam, verder omlaag”, lichtte epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren toe. ,,Het aantal infecties is voor ons eiland nog steeds relatief hoog, maar we zien een duidelijke afname.”

Met minder besmettingen, opnames in het Curaçao Medical Center (CMC) én covidpatiënten op de intensive care (ic) van het ziekenhuis, is het verantwoord om flink te versoepelen. Gerstenbluth: ,,De afname van ic-patiënten is helaas wel het directe gevolg van het overlijden van covidpatiënten die daar lange tijd verzorgd werden. Maar tegelijkertijd komen er ook geen nieuwe patiënten met Covid-19 bij, die ic-zorg nodig hebben.”

De omikronvariant heeft laten zien superbesmettelijk te zijn, maar minder ziekmakend dan zijn voorganger, de deltavariant. Uit de cijfers van de ziekenhuisopnames blijkt keer op keer dat 90 procent van de covidpatiënten in het CMC niet gevaccineerd is. De meeste sterfgevallen betreffen mensen van 65 jaar en ouder en ook 75 procent van de dodelijke slachtoffers heeft zich niet laten vaccineren. De versoepelingen worden daarom toch met het nodige voorbehoud aangekondigd. De grootste zorg betreft de groep kwetsbare ouderen in de samenleving.

Als daaronder weer te veel mensen besmet raken met het coronavirus kunnen de opnames in het ziekenhuis en vervolgens op de ic alsnog oplopen. Gerstenbluth: ,,We kunnen versoepelen, maar dan moeten we wel onze kwetsbare ouderen beschermen. Dat is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Je kunt van alles doen om een besmetting van je vader, moeder, opa of oma te voorkomen.”

Noodtoestand verlengd
Het kabinet-Pisas heeft besloten de noodtoestand te verlengen. De wetgeving ‘Lei Estado di Emergensia’ is vanaf 7 maart nog eens 90 dagen van kracht. Daartoe is besloten omdat ‘Covid-19 nog altijd een wereldwijde pandemie is’ en ‘in het algemeen belang van de volksgezondheid’. De bedoeling is wel dat de noodtoestand wordt opgeheven zodra ‘de situatie dat toestaat’. Meer informatie over de wetgeving is te vinden op wjz.gobiernu.cw.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

 1. Precies,
  Het aantal slachtoffers hoe triest ook is niet meer dan reguliere griep.
  Eigenlijk zijn het er meer doordat angst dodelijk is.
  Pan de paniek.
  Met leugens voor politieke controle.
  Pcr tests die alles detecteren.
  Waaraan ga je dood. wordt er autopsie gedaan ? ct scan. Long Biopsie. ?
  Nee niks.
  Je gaat dood aan medische onkunde en laksheid.
  Als een vaccin beschermt maar j e weet niet waarom je overlijd als je het niet hebt…
  Want je weet niet waaom het virus op ouderen toe slaat. … Tuulijk vitamnie D gebrek zink en andere dingen. Maar waarom het long effect.
  Dat is waarnaar gezocht moet worden.
  Ohh.. ehh… eerdere vaccinaties in combinatie met medicijnen.. ai…. Ja… ok vacineren de hele bende.

  Vaccinatie …. ahum je krijgt gewoon de d variant en meerdere keren omicron.
  En of dat de symptomen verminderd. Tuurlijk uiteraard.
  Olifanten poeder werkt ook op Curaçao. Hebben we niet dus dat poeder werkt.
  Ja Placebo’s werken.
  Wetenschappelijk al decennia bewezen keer op keer. De belangrijkste factor tot genezing en gezondheid ben je zelf en je state of mind. Ja artsen zijn goed met trauma behandeling maar met de rest. Het is 1 grote rotzooi en gis werk.
  Daarom doen ze dubbelblind studies. Dat je niet weet wie maar dat zelfs de arts ook niet mag weten wie.

  Hebben we dat nu gedaan met corna… ehh nee. Dus elke bewering dat vaccinatie helpt is gewoon niet te bewijzen zonder controlegroep.
  En wat ze eerst deden door vaccins te testen op gezonde mensen onder de 40. ja. Tuurlijk wat zijn ze beschermd. Maar dood gaat voornamelijk boven de 65.

  Alleen het idee dat je gevaccineerd bent werkt voor minimaal 40%.
  En dan nog voor oudjes boven de 65 is corona nou niet echt de primere oorzaak van ellende en of overlijden. Dat zijn medicijnen zelf en verkeerde levenswijze en genetische aanleg. Gekoppeld aan angst.

  Als iemand statistiek wil ja dat kan.
  Maar niet van Curaçao.
  Want dat is er niet.

 2. Er is geen reden om de noodtoestand nog te verlengen, anders dan dat autoriteiten hun macht willen blijven botvieren. Lekker laten zien hoe geweldig ze zijn, volk terroriseren. Corona stelt niks meer voor, het is voorbij, tot grote spijt van Izzy en soortgenoten.
  Zolang er nog iemand niest, zullen Lionfish, Joep Meloen in paniek verkeren, en iedereen manen om weer de zoveelste boostershot te halen. Tot grote vreugde van Izzy en de andere “experts” en “wetenschappers”. Het is verwonderlijk dat na 2 jaar geklungel men niet wijzer is geworden. Het lijkt alsof er toch vele mensen zijn die zich altijd voor de gek laten houden.

 3. Ik citeer: ook 75 procent van de dodelijke slachtoffers heeft zich niet laten vaccineren.
  De vraag is welke definitie er op Curaçao wordt gehanteerd? Veel landen stellen namelijk dat iemand pas als gevaccineerd wordt beschouwd 2 weken na de laatste injectie. Op deze manier worden directe slachtoffers van de vaccinatie in de cijfers weggemoffeld. Inmiddels zijn de levensverzekeraars in Amerika sinds eind vorig jaar in mineur door de vele uitkeringen op jonge leeftijd (gek he want het zou toch beter gaan na de vaccinaties?) en dalen de beurskoersen van de vaccin producenten….
  Ik wacht rustig af en pretendeer niet het gelijk te hebben maar blijf waakzaam. Iedereen zit in zijn eigenbubbel en niets is wat het lijkt….

 4. Zoals al eerder gezegd: handig instrumentje om in de toolbox te hebben, dat “noodtoestandje”. Kun je de Tonton Macoute (ook onder het mom van haar derivaat Club Cornelius/ MEO) als een dolle hond hun gang laten gaan. En dat alles met ondersteuning van een onbevoegd doch gewapend rapalje, een soort paramilitaire setting a la posse comitatus.
  Another pintsized Independently democratic controlstate, anyone ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties