32 C
Willemstad
• zaterdag 22 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Time-out opnieuw verlengd

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Time-out opnieuw verlengd

‘Piek voorbij, maar nog veel besmettingen’


Willemstad – Alle voorzorgsmaatregelen, op een paar aanpassingen na, blijven vanaf vandaag nog eens tien dagen van kracht. Het aantal dagelijkse coronabesmettingen is te hoog en de zorgcapaciteit te kritiek om verder te versoepelen.

izzyDe avondklok, toke de keda, gaat een uur later in, om 23.00 uur, en sportactiviteiten in groepen zijn, onder strenge voorwaarden, weer mogelijk. De mondkapjesplicht geldt vanaf vandaag behalve voor de eerder bekendgemaakte lijst met winkels, zaken en het openbaar vervoer, nu ook voor taxi’s en bussen die toeristen vervoeren, in horecazaken en in kantoren en ruimtes waar afstand houden niet mogelijk is.

‘Hoe kan dat nou?’, zullen veel mensen zich afvragen. Het aantal infecties is toch enorm afgenomen van meer dan 1.000 naar enkele honderden per dag? Het gaat toch de goede kant op? Dat is zo, zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren tijdens een persconferentie over het vervolg op de tweede time-outperiode. Die loopt vandaag af, maar wordt dus opnieuw met tien dagen verlengd. ,,De piek lijkt voorbij”, zegt Gerstenbluth.

,,Maar 200 tot 300 besmettingen is nog steeds heel veel voor ons eiland.” Bovendien zien we maar het puntje van de ijsberg. Lang niet iedereen met covidklachten laat zich testen en mensen zonder symptomen al helemaal niet. Daarbij zijn er sinds kort zelftesten verkrijgbaar. Gerstenbluth: ,,Het lijkt erop dat mensen, na een positieve zelftest, zich niet melden bij hun huisarts voor een meer betrouwbare PCR-test. Die krijgen we dus niet in beeld.” De Curaçaose epidemioloog gaat er dan ook vanuit dat er veel meer besmettingen zijn dan uit de cijfers blijkt.

Dat de omikronvariant, die sinds 15 december vorig jaar dominant is op Curaçao, nu toch nog zorgt voor veel opnames en vooral sterfgevallen, heeft te maken met de vele besmettingen. Omikron blijkt wereldwijd veel besmettelijker dan voorgangers alfa en delta, maar is minder ziekmakend en dodelijk. Hoe kan het dan dat er toch bijna dagelijks covidpatiënten overlijden op Curaçao en de intensive care al enkele weken vol ligt?

Gerstenbluth: ,,Ook al wordt maar een heel klein percentage van de omikrongevallen ernstig ziek, als er heel veel infecties zijn, blijven dat er in absolute aantallen toch al snel te veel voor een klein eiland als Curaçao.”

Bovendien blijkt dat vooral mensen van 65 jaar en ouder met Covid-19 in het ziekenhuis terechtkomen en overlijden. Dat is sowieso een kwetsbare groep, maar ook nog eens het deel van de bevolking dat het minst beschermd is. ,,Slechts dertig procent van de 65-plussers heeft beide coronavaccinaties gekregen”, zegt Gerstenbluth.

Premier Gilmar Pisas (MFK) deed gisteren opnieuw een oproep aan jongeren om rekening te houden met ouders en grootouders door zich aan de regels te houden. Dan gaat het om afstand houden van anderen, een mondkapje dragen waar het verplicht en raadzaam is en hygiënemaatregelen naleven. Dat de avondklok nu een uur later ingaat, wil niet zeggen dat de situatie minder ernstig is, benadrukt Pisas. ,,Als je niets op straat te zoeken hebt, blijf dan thuis. Laten we niet dezelfde fout maken als in december, toen we overal samenkwamen voor feestjes.”

Alle covidmaatregelen die de afgelopen tien dagen van kracht waren, blijven dat nog tien dagen. Dat betekent dus ook maximaal vier mensen bij elkaar op de openbare weg, publieke plekken en op het strand. De horecagelegenheden zijn een uurtje langer open, tot 22.00 uur, maar onveranderd onder voorwaarde dat eten en drankjes alleen aan tafels met maximaal vier personen worden geserveerd. Evenementen, met hoog of laag risico (lees: veel of weinig mensen) zijn niet toegestaan.

Sportactiviteiten in groepen dus weer wel, maar met maximaal vijftig personen en zonder publiek. Sporten en naar huis, is de boodschap. Vooraf verzamelen, of erna nog een drankje, is verboden. Alleen op basis van een ontheffing kan een sportactiviteit of sportcompetitie georganiseerd worden waarbij meer sporters en begeleiders aanwezig zijn. Bij begrafenissen, doopbijeenkomsten en trouwpartijen mogen vanaf nu vijftig mensen aanwezig zijn, mits voldoende afstand wordt gehouden en binnen een mondkapje wordt gedragen.
Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties