26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Ontbreken verkeersbeleid kost Curaçaose gemeenschap miljoenen’

HomeLandenCuraçaoNTR | ‘Ontbreken verkeersbeleid kost Curaçaose gemeenschap miljoenen’

Kim Hendriksen


WILLEMSTAD – In de eerste maand van 2022 zijn op Curaçao vier mensen bij verschillende verkeersongevallen om het leven gekomen. Het eiland staat met een gemiddelde van vijftien tot vijfentwintig verkeersdoden per jaar – met een inwonersaantal van 160.000 – hoog op de wereldwijde ranglijst van de World Health Organization (WHO).

Volgens rijschoolhouder Leon Maarleveld is er momenteel geen verkeersbeleid. En dat kost de gemeenschap niet alleen mensenlevens maar ook 170 tot 240 miljoen gulden per jaar aan medische zorg en wegenonderhoud, volgens Maarleveld. Aangezien op Curaçao deze kosten niet bekend zijn, kun je volgens de rijschoolhouder het bedrag uitrekenen door zo’n 3 tot 5 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) te nemen.

Reportage door Kim Hendriksen

Om het verkeer veiliger te maken is in 2016 een Landsbesluit ondertekend door vijf ministeries, met als doel om Curaçao in 2030 in de top tien landen met het veiligste verkeerssysteem te laten behoren. Maar aan dit landsbesluit is zes jaar na dato nog geen invulling gegeven.

Geen gordel of helm
“Wat in andere landen heeft bijgedragen aan een veiliger verkeer, is het verplicht stellen van het dragen van een autogordel en handhaving daarop. De meerderheid van de dodelijke slachtoffers op het eiland draagt geen gordel of helm. Er kunnen dus heel veel gewonden en doden in het verkeer worden voorkomen als hier meer aandacht voor komt”.

Het plan, Verkeersveiligheid Curaçao 2016-2030, ligt in de la. Maar met nog acht jaar te gaan, en nog geen enkele vooruitgang, is het de vraag of Curaçao het zelf gestelde doel gaat halen.

Bart Niks heeft een jaar geleden bij het Openbaar Ministerie (OM) de portefeuille van verkeer als Officier van Justitie (OvJ) overgenomen. Tijdens verkeerszittingen ziet hij de meest verschrikkelijke verkeersongelukken voorbijkomen. “Je kunt de situatie hier niet vergelijken met bijvoorbeeld Nederland, want daar zijn ze zo veel verder met educatieprogramma’s op scholen.’’

‘Het verkeer is alleen ingericht op automobilisten’

– OvJ Verkeer

Niks benadrukt dat Nederland wetgeving heeft met kentekenaansprakelijkheid, verkeershandhaving, speciale verkeersdiensten bij de politie. “Dat heb je op Curaçao allemaal niet. Hier is het geld niet om dat te organiseren, maar ook geen mensen die ervoor kiezen om hier prioriteit aan te geven. Net als de infrastructuur, dat is hier over het algemeen heel slecht. Het verkeer is ingericht om auto te rijden en niet om wegen over te steken of om te fietsen, dat is levensgevaarlijk hier”, aldus Niks.

Geen alcoholcontroles tijdens pandemie
Het OM ziet toe op handhaving van de verkeersregels. “Er zijn de laatste weken steeds meer controles maar dat is heel lang niet goed gegaan. Dat heeft verschillende redenen, bijvoorbeeld Covid. Bij alcoholcontroles moet je blazen op een pijpje. Daar zijn zowel de politieagenten als de automobilisten echt heel bang voor. Er is een keuze gemaakt door de leiding van het Korps Politie Curaçao (KPC), dat er tijdens de Covid-periode niet gehandhaafd zal worden op alcohol.”

Ook is een tekort aan handhavingsmiddelen. Er is wel een snelheidsmeter maar dat is er maar één, daarom wordt daar vaak niet op gecontroleerd. “Er wordt het meeste gecontroleerd op papieren, want dat zijn makkelijke controles. Maar dat draagt niet direct bij aan de verkeersveiligheid”, aldus de officier van justitie.

Alcoholcontrole alleen mogelijk in samenwerking met Koninklijke Marechaussee
“De alcoholcontroles zullen wel weer opgepakt worden nu alle maatregelen weer losgelaten worden. Maar er zijn geen middelen. De politie heeft geen ademanalyseapparatuur, dus daarvoor zou samengewerkt moeten worden met de Koninklijke Marechaussee die wel die middelen heeft. Dat vergt afstemming met hen en zij moeten daar ook tijd voor hebben”, aldus Niks.

In het verleden werd ademanalyseapparatuur geleased, vanwege de hoge kosten is deze overeenkomst opgezegd. Niks: “Er zit een kostenplaatje aan. Er moet onderhoud gepleegd worden en de apparatuur moet gecertificeerd zijn dus dat moet worden nagemeten anders is het niet geijkt. Daar zit heel veel regelgeving aan vast, wat in orde moet zijn en dat kost heel veel geld. En dat heeft het KPC niet.”

Geld van boetes gebruiken voor verkeersveiligheid
Er zijn volgens de officier wel plannen – die nog in de kinderschoenen staan – om geld vrij te maken dat geïnvesteerd kan worden in verkeersveiligheid. “De opbrengsten van boetes komen op Curaçao in het potje algemene middelen terecht en wordt niet direct gebruikt om te investeren in verkeersveiligheid. Het idee is om een deel van de opbrengst van boetes te gaan gebruiken ten goede van de verkeersveiligheid, bijvoorbeeld het investeren in verkeershandhavingsmiddelen. Het is aan de politiek om hieraan invulling te geven”, aldus Niks.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. De ‘Jaarbeurs’ verkeersboetes moet nog komen, oktober a.s.
    Ze moeten nog even een paar maanden sparen,
    Uiteindelijk krijgen we een paar $ minder daggeld, lol.

  2. Verkeerde kop.
    Het ontbreken van beleid kost de gemeenschap meer dan het opbrengt.
    En aangezien het verlies van de een de wist van de ander is zijn het de pareciterende landverraders die hier rijk van worden.

  3. Gelukkig is Charles Cooper nu bij de Intertraffic in Amsterdam. Geen idee wat hij er te zoeken heeft aangezien hij niet eens een normale weg kan aanleggen of onderhouden.

    Intertraffic Amsterdam is the platform of choice for professionals from around the world to meet. From 29 March – 1 April 2022, market leaders and experts attend this must attend event to do business and get up to speed on the developments in the fields of infrastructure, traffic management, safety, parking and smart mobility. World leading companies and stakeholders demonstrate their latest solutions during the four-day exhibition with a focus on personal encounters.

  4. Parlementariër Amparo dos Santos heeft opnieuw een brief gestuurd aan Statenvoorzitter William Millerson. Dos Santos eist van de voorzitter dat hij onderzoek doet naar parlementariër Rennox Calmes die vorig jaar naar een verkeersbeurs in Nederland reisde voor een werkbezoek namens het Curaçaose parlement, maar op eigen houtje door vloog naar Londen zonder de beurs te bezoeken. Millerson zegt het geval niet te kunnen onderzoeken. Maar Dos Santos eist van de voorzitter dat hij meer doet om verkwisting van geld van het volk te voorkomen.

  5. Hahaha, verkeersbeleid zegt u? Man er is geen enkel beleid op die kale rots voor Venezuela. Vroeger stelde rijles nog wat voor. Je leerde afstand te houden, je leerde inschatten, je leerde dat je niet alleen voor jezelf moet kijken maar ook voor degeen die achter, voor of naast jou reed. Je leerde te anticiperen. En toen was daar die corrupte troela die in een beschaafd land allang aan de galg had gebungeld voor het bewust in gevaar brengen van de bevolking. Onder haar beleid werden er rijbewijzen verkocht. Gevolg vele figuren die geen benul hebben van verkeersregels. En neemt men Nederland nu echt als voorbeeld van hoe het moet. Dat land dat dagelijks vele ongelukken en domme ongevallen kent? Dat land waar dagelijks de EHBO volstromen met sukkels die nog niet eens een spijker in de muur kunnen slaan, zonder dat ze hun vingers en hun tenen platmeppen? Het land waar men aanleert dat zodra je de richtingaanwijzer aandoet je je auto naar links moet gooien zonder te kijken? Wat ontbreekt op Curacao is een groep mensen met visie. En uiteraard wordt er geen dubbeltje van de boetes aangewend aan de veiligheid. Dat stroomt allemaal in de zak van die 21 waardeloze figuren uit Forti. En zie ook de hypocrisie. Wel paniek zaaien om het griepvirus dat de ziekenhuizen het niet meer aankunnen met 8 personen in een bedje, maar ondertussen stroomt het ziekenhuis vol met automobilisten en motorrijders. Daar hoor ik onze OPPERBEVELHEBBER op zweetsokken niet over

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties