28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Niet-juristen krijgen het ministerie van Justitie in handen: ‘Dit was vroeger onvoorstelbaar’

HomeLandenArubaVolkskrant | Niet-juristen krijgen het ministerie van Justitie in handen: ‘Dit was...

Remco Meijer

Dilan Yeşilgöz staat de pers te woord na afloop van het gesprek met formateur Mark Rutte afgelopen maandag | ANP

Rutte IV breekt radicaal met een traditie op het statige ministerie van Justitie: voor het eerst krijgen niet-juristen de politieke leiding in handen. De hoogste ambtenaar is ook al geen meester in de rechten meer. ‘Dit was vroeger onvoorstelbaar.’

Met de beoogde benoeming van Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) tot minister van Justitie en Veiligheid komt zowel de politieke als de ambtelijke leiding van het departement in handen van niet-juristen. Dat is niet eerder vertoond op dit ministerie dat van oudsher een bolwerk is van ‘juridische raspaarden’, zoals historicus en jurist Cees Fasseur ooit schreef, waar de kaders van de rechtsstaat worden vastgelegd.

De benoeming sluit aan bij de trend die de VVD van Mark Rutte in 2010 inzette om ‘veiligheid’ nevengeschikt te maken aan de klassieke opvatting over Justitie als de plek in Den Haag waar kennis over en het vervaardigen van gedegen wetgeving als het hoogste goed gelden. Justitie kreeg de politie erbij, tussen 2010 en 2017 was de naamgeving zelfs ‘Ministerie van Veiligheid en Justitie’.

Dat werd bij de vorming van Rutte III weliswaar weer omgedraaid en het CDA leverde de prominente advocaat en arbeidsjurist Ferd Grapperhaus als minister, maar anders dan voorheen waren zijn hoogste ambtenaren geen jurist meer. De huidige en vorige secretaris-generaal op het departement, Dick Schoof en zijn voorganger Siebe Riedstra, hebben geen juridische opleiding gevolgd. Een groot verschil met hun voorgangers onder wie juridische mastodonten zaten als Albert Mulder, Gerard van Dinter en Joris Demmink.

Bestuurskunde

Ook de tweede bewindsman die nu op het departement aantreedt, Franc Weerwind (D66) als minister voor Rechtsbescherming, is geen jurist. Hij studeerde bestuurskunde, net als zijn voorganger Sander Dekker (VVD), maar die was tenminste nog in het bezit van een propedeuse Nederlands recht. De nieuwe staatssecretaris, Eric van der Burg (VVD), is zelfs voortijdig gestopt als rechtenstudent. Het betekent ook dat de minister van Justitie in vergaderingen van de ministerraad niet langer het juridisch geweten kan zijn.

Is dat reden om de wenkbrauwen te fronsen? De genoemde topambtenaren beaamden eerder dat zij met een zekere argwaan werden ontvangen. Politicoloog Riedstra antwoordde bij zijn afscheid in 2020 op de vraag van de Volkskrant of hij er last van had gehad dat hij geen jurist was: ‘Men heeft het mij wel uitgelegd en ook laten voelen. Ook nu nog zijn er mensen die het heel erg vinden.’ Zijn opvolger, planoloog Schoof, zei vorig jaar desgevraagd: ‘Er waren mensen die zeiden: hoe kan dat in godsnaam, er moet hier gewoon een eminent jurist zitten.’

En nu is dus, afgezien van twee invalbeurten door eveneens niet-jurist Stef Blok, voor het eerst ook de minister geen jurist meer. Na Frits Korthals Altes, Ernst Hirsch-Ballin, Winnie Sorgdrager, Benk Korthals, Piet Hein Donner, Ivo Opstelten, Ard van der Steur en Grapperhaus krijgt nu Yeşilgöz de leiding over het departement. Zij studeerde sociaal-culturele wetenschappen aan de Vrije Universiteit. Juist op het onderwerp veiligheid kreeg zij in de vorige periode als Kamerlid profiel, met vele mediaoptredens waarin zij het law-and-order-gezicht (‘tuig aanpakken en keihard straffen’) van de VVD uitventte.

‘De vermaatschappelijking van Justitie is al langer gaande’, zegt emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis Joop van den Berg. ‘Voor mij hoeft de minister dan ook geen jurist te zijn. De grootste problemen tegenwoordig zijn vraagstukken van veiligheid, ondermijning en fatsoenlijke behandeling van burgers. Dat zijn vooral bestuurlijke en politieke kwesties. Je moet wel ambtenaren hebben die vanuit hun expertise de juridische grenzen kennen en de bewindspersonen durven tegen te spreken, zodat zij geloofwaardige gesprekspartners blijven voor bijvoorbeeld de rechterlijke macht en burgemeesters.’

Ook hoogleraar staatsrecht Wim Voermans vindt dat de juridische kennis in het departement vooral verankerd moet zijn bij de ambtenaren. ‘De overheid is geen koekjesfabriek. Het rouleren van de ambtelijke top vind ik een groter risico dan een niet-jurist als bewindspersoon, ook al is het een unicum. Een jurist als minister is geen garantie dat er niets misgaat. Maar het is wel belangrijk dat de bewindslieden uitstralen dat zij staan voor de rechtsstaat, zeker op het gebied van de rechtsbescherming waar zij met veel maatschappelijke partijen van doen hebben.’

Professionals

De ontwikkeling binnen de hoogste leiding op het departement loopt parallel met de juridische kennis in de Tweede Kamer. Waar voor de oorlog minstens de helft van de Kamerleden jurist was, zijn dat er nu nog maar 25. Andere disciplines zijn belangrijker geworden, ook omdat de Kamer zelf steeds minder wetgeving is gaan maken. Yeşilgöz zei maandag na haar bezoek aan formateur Rutte: ‘Mijn taak is niet het werk van professionals over te doen.’

Auteur Marcel Verburg, die werkt aan een meerdelige reeks over de geschiedenis van het ministerie van Justitie, zegt dat het hem ‘moeilijk’ lijkt om als minister op Justitie geen jurist te zijn. ‘Neem Hirsch Ballin: die stuurde tot diep in de nacht zijn ambtenaren faxen met verbeteringen op hun voorstellen. Ook een secretaris-generaal als Demmink haalde overal fouten uit. Ik weet niet hoe juridisch deze nieuwe bewindslieden al denken, maar zij zullen toch eerder moeten afgaan op hun wetgevingsjuristen. Dat was vroeger onvoorstelbaar.’

Bron: Volkskrant

16 reacties

  1. En de bevolking heeft al vanaf het begin geen vertrouwen in geen enige kabinet Rutte meer.

    Op basis van wat? Het zittende kabinet won juist de verkiezingen en de oppositie kreeg billenkoek! Dat zal wel niet goed liggen bij u linkse partijen.

  2. Ja Sonja, we zullen het inderdaad zien. In NL hebben ze ministers met hersens en een hoog gekwalificeerde staf ter ondersteuning en hier hebben we losers als minister die het wel zelf denken te weten met nog grotere losers om zich heen zodat hij nog enig gezag houdt. Niet voor niets zijn wij volledig afhankelijk van NL.
    William helemaal gelijk. Het verbaasd me ieder keer weer hoe een grote broek sommigen aantrekken als het om het Nederland gaat maar alle capriolen die hier worden uitgehaald niet zien of willen zien.
    Stel je voor dat de Nederlands bevolking op deze wijze onze ministers gaat beoordelen. Dan zal de opmerking zijn: waar bemoei je je mee. Wij zijn een autonoom land.

  3. Tja een opperbevelhebber, een oud mavo-bajesklant, een veroordeelde Jacintha,
    Het MIL die een keer de boeken moet opengooien mbt sr Manuel, en de lijst van @Brian S
    Kritiek hebben op een ander land is easy, maar laten we eerst een keer beginnen onze straten schoon te vegen.
    Dat is een grote klus.

  4. Ik dacht dat dit soort benoeming alleen op Curacao plaats kon vinden, maar nee,ik had het fout. Het kan ook in Nederland. Maar een nietsnut minister van volksgezondheid nu minister van wonen kan worden, of deze mevrouw die geen jurist weder rechtsgeleerde,dus geen kennis van zaken heeft als minister van justitie,is bijna zo erg als de mevr.van Huffelen te noemen in Koningrijksrelaties. En de bevolking heeft al vanaf het begin geen vertrouwen in geen enige kabinet Rutte meer. Met dit soort benoemingen wordt het vertrouwen zeker niet beter. Wij zullen het zien!

  5. Oh, dit Is niets nieuws onder de zon.
    Hier hadden wij een minister president (tegenwoordig wordt het aangeduid als Opperbevel hebber) die niet eens haar school heeft afgemaakt. Anthony Goddet heeft toentertijd zijn zus dit eer toebedeeld.
    Madam was bang om in het nederlands te communiceren.
    Dus niets nieuws

  6. Hier voldoen de meeste mensen niet als Minister. Hebben de ervaring niet of functioneren niet.

    Steven Croes, Jacinta Constancia en een Minister van Justitie die in Amerika ging vragen of het geld van een crimineel terug gestort kon worden.

  7. Dilan Yesulgöz, ja ….het vluchtelinge wicht dat haast een uithangbord werd voor de politiestaat (politie moest keihard optreden en snel uitgerust worden met stroomstootwapens).
    Wilde niet horen dat deskundigen vanuit politie gelederen zelf daar tegen ageerden en aanbevolen slechts speciale eenheden hiervan te voorzien.
    Zij was (/is) de lieveling, de stoeipoes van PowNed, een regelrechte Law & Order adept, eentje van de Opstelten-type.
    As if ya didn’t know – PowNed en GeenStijl : NL altright, aim is disruption and havoc, same difference.
    Het zal zeker komen als ze weer eens haar belerende toon gebruikt: ehh minister, vindt u dat Turkije een ereschuld heeft aan Armenië voor de genocide? Zult u de politie inzetten als, ondanks het verbod van het bevoegd gezag, Turkse bewindsmlieden hier verkiezingsspeeches komen houden?
    Of trekt u zich niks aan van wat Erdogan onhebbelijk maakt?

  8. Zou geen probleem moeten zijn.
    Hier hadden we een jurist als minister v Volksgezondheid, en tijdens de PS een blauwe maandag ene sr. Victorina, zonder enige kennis van zaken.
    So what the heck.

  9. Rasicten bestaan al toen Adam en Eva van de verboden vrucht hadden gegeten, zelfs op curacrim zie je het overduidelijk kijk maar naar de uitspraken van de door het YDK gekozen machthebbers, en Pik noemt zich al OPPERBEVELHEBBER je lacht je lul uit je broek. Wat is die holle Bolle Gijs $$$$$ hier uit de Efteling stil, je hoort hem niet, of zou dat komen door de mislukte wegen gaten zak vullerrij, drie miljoen weg voor gaten vullen en het hele eiland lijkt weer op een maan schap. En de Regering Pik Pisas zitten in de boot, die is afgeschilderd op het doek, HET PIRATENSCHIP met Gerrit De Raaf in de mast, loerend hoe het zuipers en hoerenlopers volk ten onder gaat.

  10. Aboutaleb is vergeten dat hij zijn positie dankzij de vele stemmen van allochtonen op de PVDA te danken heeft.

    PDVA stelt al een tijdje niets meer voor. Allochtone stemmen gaan naar DENK en Bij1.

  11. Blijkbaar als je van allochtonen afkomst bent, mag je in Nederland van Aboutaleb en @LaStiwz geen afwijkende mening hebben. Je moet in het gareel lopen ander moet je naar je geboorteland oprotten en je paspoort worden afgepakt.

    Aboutaleb is vergeten dat hij zijn positie dankzij de vele stemmen van allochtonen op de PVDA te danken heeft.

  12. @Lapas: niet zoveel stemming maken. Je hebt gelijk dat Aboutaleb tegen migranten (al dan niet met Nederlands paspoort) heeft gezegd: “…dan rot je maar op…”, maar vertel dan het hele verhaal.

    Het ging hier inderdaad over migranten. Echter het waren Jihadistiche migranten. De Jihadistische mnigratnten die de aanslag op Charlie Hebdo aan het prijzen waren. Die moesten van Aboutaleb, en ook van mij, en ook van ieder weldenkend mens oprotten.

    Lees het verhaaltje op: https://nos.nl/artikel/2012214-aboutaleb-tegen-jihadisten-rot-toch-op

  13. In Nederland gebeurt dat regelmatig, allochtonen die hun afkomst verloochent. Zo zien we dat sommige immigranten in de politiek zich uitspreken tegen immigratie.

    Goed voorbeeld is Aboutaleb, we zagen enkele jaren terug hoe een Turks meisje door haar vriend op de schoolplein was doodgeschoten. Blijkbaar heeft de politie een verkeerde inschatting gemaakt want het meisje en haar familie hebben voortdurend bij de politie aan de bel getrokken die erg laks in hun reactie was.

    Aboutaleb in plaats van de Nederlandse politie te bekritiseren haalde Aboutaleb het 8 uur journaal met zijn opmerking, je blijft in Nederland van anderen af.

    Het zelfde had hij tegenover immigranten die kritiek op de Nederlandse regering hadden, zijn opmerking: dan rot je op naar je eigen Land en dit terwijl het mensen waren met intussen een Nederlands paspoort.

    Het beloond altijd om je eigen soort aan te vallen daar is politiek Den Haag altijd dankbaar voor.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties