25 C
Willemstad
• maandag 5 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Nu.cw | Rechter dwingt minister tot inzage lening Insel Air

De regering moet een aantal belangrijke documenten over het faillissement van Insel Air International en de betrokkenheid van de overheid openbaar maken. Dat heeft de rechter besloten in het geding tussen journalist Yves Cooper en minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Charles Cooper (MFK).

De journalist wil een civiele enquêteprocedure starten over de lening van 33 miljoen gulden die door de Curaçaose regering is verstrekt aan Insel Air. Dit is belastinggeld dat door de inwoners van het eiland is betaald. Volgens Cooper is het daarom belangrijk dat duidelijk wordt of het verstrekken van een lening van een dusdanig groot bedrag een verantwoorde keuze was.

Cooper eiste in 2019 op grond van de Landsverordening openbaarheid van bestuur (Lob) om openbaarmaking van informatie over de beslissingen ten aanzien van Insel Air. De minister besloot geen inzage te geven in de desbetreffende documenten.

In hoger beroep verzocht de journalist opnieuw om openbaarmaking van de economische en technische vergunning van de luchtvaartmaatschappij, het rapport van de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (NILT), de leningsovereenkomst en de Pledge and Usufruct Agreement.

De minister verklaarde dat een deel van de verzochte informatie niet bestaat, dat een deel bij een andere minister opgevraagd dient te worden en dat een deel van de documenten niet openbaar gemaakt kan worden vanwege vertrouwelijke bedrijfsgegevens.

De rechter oordeelde dat een aantal documenten wel degelijk bestaat en dat de minister de stukken openbaar moet maken. Daarnaast had de minister het verzoek door moeten sturen naar de desbetreffende ministers. Dit dient nu alsnog te gebeuren. Ondanks de eis van Cooper ziet de rechtbank geen reden om een dwangsom op te leggen om de openbaarmaking van de documenten te verzekeren.

Volgens de rechter is er geen aanleiding om aan te nemen dat het ministerie de documenten niet openbaar zal maken.

Bron: Nu.cw

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

37 reacties

 1. @Knoek Beest:
  Worden we een beetje boos? Kunnen we er niet tegen dat ons de waarheid wordt gezegd Knoek Dingetje? Omdat Oompie Konopie met de beste wensen van Drechi pa bosnan Tur, “met pijn in zijn ree.. o sorry hart af is gedropen???
  Ik lach je gewoon uit… Kijk, zo: “Whuhauahauahauahahahaauauahahauhaahhaaaaa… And what are you going to do about it?

 2. LOL,helemaal ééns @Drechi, Meliuslegere is precies zoals jij zelf dus niet bent!

  Want Drechi pastechi is ALTIJD vooringenomen, op de man spelend, zèèr persoonlijk en zeer onsportief, want alleen “Drechi” mag natuurlijk iemand van repliek dienen en iets vinden! Meestal met onderbuik argumenten.

  Maar omgekeerd is het gelijk huilie huilie en racismekaart trekken, wat een zwaktebod, typisch! Iedereen moet van JOUW eiland weggaan, als hun mening je tegen staat (lees: de waarheid verteld wordt)

  Jouw eiland?? “Ki carajo” jouw eiland? Je hebt wel een grote scheur en lef voor iemand die hier als een van de laasten aan wal stapte.! LOL!

  En nu even zo’n infantiel lachje van jou, zoals je placht te doen bij anderen, hoe gaat het ook alweer? WHooaahooeaa iee ooaba, of zo iets? Lol een chimpansee maakt net zulke geluiden.

  En je – “ga terug naar je land terug” – bla bla bla oeki boeki koekie verhaaltjes, echt iets van een typische kortlontje, Lange teen eilander, met een te grote hersenpan voor een te kleine vooral onsportieve inhoud, hoe komt ‘t dat je nog niet in de staten zit, of op een of ander lui ministerie, aangesteld bent door je nepotisme omarmer Pikkie Dikkie!

  En nu tot slot eens een opmerking full op de persoon Drechi : Hey kleine eilandse lolientjie die je bent LOL, bai lele bo lèlè , lolo!

  PS Je mag hem gelijk verwijderen hoor comment polis!! Maar was effe lekker om “drechi pastechi” een poepie van eigen stoepie ta laten ruiken!

 3. Jij bent een hele herademing op KKC Melius.
  Altijd open, eerlijk en niet vooringenomen met wat niemand hier zegt.
  Bedankt voor je immer positieve bijdrage aan het geheel (sooooo unlike menigeen hier). Je valt in positieve zin op!! Chapeau!!!!!!

 4. @Drechi:
  In de eerste plaats mijn welgemeende beterschapswensen aan de heer Cooper.
  Tijdens mijn laatste langdurig verblijf op Curacao (ruim 8 jaar) heb ik de politiek niet actief gevolgd. Ik was er voor de zorg voor mijn hulpbehoevende familieleden (moeder en tante) en dat heeft voor mij altijd veel zwaarder gewogen dan politiek.
  Ik heb daarom geen oordeel over wat de heer Cooper ‘goed’ danwel ‘fout’ deed/doet. Maar iemand die zo ziek is dat hij, in deze tijd van limiteren van niet-spoedeisende medische behandeling, moet worden gehospitaliseerd, verdient altijd beterschapswensen en gebeden!

  Door de ziekte van de heer Cooper is direct ook het op KKC circulerende gerucht, als zou jij de heer Cooper ‘in disguise’ zijn, ontzenuwd. Niet dat ik er ook maar enig ogenblik geloof aan heb gehecht: Het gerucht was gebaseerd op het feit dat jij het woord ‘sjoenkelen’ gebruikte (zoals je weet een woord uit zuidnederlands spraakgebruik en het gegeven dat de heer Cooper in het zuiden van NL studeerde).
  Ook de overige speculaties mbt jouw achtergrond vond ik eerder komisch dan geloofwaardig en niet ter zake dienende.

  Dit gezegd hebbende:
  Zelfkennis is zelfs meer dan de beste kennis: het is het begin van alle wijsheid. (Socrates).
  Ik hoop niet voor Kaat dat zij ‘ervaringsdeskundige’ is mbt liposuctie en partiele maagresectie. Vooral laatstgenoemde is een risicovolle operatie, die door velen wordt onderschat.
  Ik zag overigens dat jouw reacties naar ‘Joyce’ en ‘Karin’ door commentpolis zijn verwijderd. Gelukkig zijn voornoemde reaguurders eveneens verwijderd.

 5. @ Katootje:
  Kaat hier is zo te zien een “ervaringsdeskundige” Ze noemt zelf de dingen die zij a: heeft ondergaan, en b: zelf goed in is… “Zelfkennis is de beste kennis” zeg ik altijd maar.
  Of niet soms Melius?
  Whuahauahauahahaaaaa

 6. @drechi, geen niet urgente operaties zouden uitgevoerd worden, maar misdaad loont , misschien kan zakkenwasser cooper bij cmc in dienst gaan.

 7. Ik wens ook Charles Cooper beterschap.
  Ik zou het niet erg vinden als hij “om gezondheidsredenen” uit de politiek stapt.
  Maar hij is gewoon mens dus beterschap.

 8. @William, Correctie. 2016 was geen PAR maar hij dacht te kunnen scoren met zijn eigen partij PAS.
  Tijdens de verkiezingen werd hij afgestraft door de kiezers en kreeg hij geen enkele zetel. Toen ging hij smeken en bedelen bij Gerrit S of hij niets kon doen bij de MFK en nu zit hij daar.

 9. Net gezien dat Charles Cooper in het ziekenhuis ligt. Kaat en consorten zullen gillend klaarkomen…… Nee Kaat: hij heeft jammer genoeg voor jullie GEEN COVID… Dat zal een domper op jullie pret zijn, maar blijf hopen: de wonderen zijn jullie wereld nog niet uit..

 10. @drenchi,
  Oeps ondanks de, gelaagde, opgingen om het volk dom en onwetend te houden zijn er toch nog mensen die weten en nadenken;
  En dat zijn de mensen die jij zo veracht;
  De makamba en de makamba pretu.

 11. Politieke “carriere” Charles Cooper.
  1996-2016 MAN
  2016 eventjes PAR
  2017-2022 MFK

  2010-2012 VVRO (nog even op Infrastructuur) MAN
  Kwam in 2010 niet door de screening, kon toch min. blijven tot de politieke crisis in 2012 en erd ton statenlid.
  2002 Gedupeerde Volksgezondheid Soc.
  2010 nog even leider MAN tot 2012

  En in deze van partij naar partij hobbelend figuur zou je vertrouwen moeten hebben dat de boeken open gaan.
  Dacht het niet hoor.
  Prachtige uitspraak vd rechter, gewoon de lijken uit de kast laten rollen.
  Nogmaals ik neem mijn hoed af voor Yves.

 12. Sinds 10-10-10 ( van voor die tijd heb ik geen kennis) is 85% van de Staten- en Kabinetsleden corrupt en dus crimineel . Probleem is : wie zijn die 15%?

 13. Opvallend dat mensen zo gemakkelijk vergeten wat er vanaf 2010-2012 is gebeurd.
  Totale leegroof van het eiland. Nu heb ik van PAR/MAN ook niet zo’n hoge pet op, maar we moeten wel de oogkleppen afdoen.
  Vwb Cooper betreft die heeft zich tijdens de bestuurs perioden verrijkt op dezelfde post waar hij nu zit.

 14. De MFK fokmerrie van Gerrit de Raaf Stella van Rijn zit weer op een soort troon met een kroon op haar hoofd, maar die kroon zou er zo maar eens in een heel snelle tijd weer af kunnen worden gerukt door het OM. Deze dame is super slim, dat hebben wij kunnen zien toen zij als hof dame en bestuur begeleider met de MFK leider minister precedent Gerrit de Raaf bijna 2 jaar de wereld rond vloog in een 1e klas vliegtuig op de kosten van de arme ydk belastingbetaler.

 15. Mooi dat Drechi nu toegeeft dat de Staten niet functioneren en dat alle Statenleden nietsnutten zijn. Je bent persoonlijk gekozen in de Staten en niet door een partij. Daarom kan je idd onafhankelijk Statenlid zijn.
  Oppositie en Coalitie Statenleden hadden dus ook samen de regering er op kunnen wijzen dat de Insel lening openbaar moest. Dit hebben ze nagelaten.

 16. Hier heeft de regering de macht deze wordt niet gecontroleerd door de staten want ze zijn toch in de minderheid.
  Het zijn de staten die de macht hebben en de regering naar huis kunnen sturen. Niet andersom.
  Het is de bevolking die de statenleden, bij verkiezingen zonder werk kan zetten.
  Hier is het omgedraaid.
  Het is normaal dat de regering er is voor de burger. Hier is de burger er voor de regering.

 17. Ze konden hoog springen ze konden laag springen.
  Dat is hun taak als volksvertegenwoordiger.
  Daarvoor worden ze betaald.
  Bij geen antwoord van de regering kunnen ze zelf de publiciteit opzoeken en “nationale verontwaardiging” genereren, om op die manier te krijgen wat ze willen.
  Bij het uitblijven van die acties en het toelaten van een slechte beslissing doen ze niet waarvoor ze gekozen zijn: het vertegenwoordigen van het volk.
  Bij het uitblijven van die acties vraag ik me af; waarom? Ze zijn in de minderheid ja dus?
  Dus zoals al eerder;
  De democratie houd op te bestaan na de verkiezingen?
  Hier wel maar normaal is dat niet.
  Wat moeten we met staten die niets doen?

 18. Dislect…. Wat ben jij een licht in de duisternis zeg….. Ja de oppositie zat erbij, maar kon alleen maar toekijken: ze waren toch in de minderheid, en konden hoog springen of laag springen, er iets tegen doen behoorde niet tot de mogelijkheden, anders dan je stem laten horen, en afgestemd worden door de coalitie…
  Ben je bij machte dat te begrijpen, of moet ik het op een andere manier uitleggen??

 19. Laten we met zijn allen wel eeeeeeven beseffen:
  Dat de fout niet alleen bij de vorige regering lag maar dat de staten er ook weer bij stonden, of niet ik zeggen, zaten en verder sliepen.
  Ook dat Yves geen uitspraak van de rechter nodig had als deze regering de stukken ter beschikking had gesteld.
  Je kunt je afvragen waarom ze dit niet gedaan hebben als het alleen de huidige oppositie benadeeld.
  Alleen om Stella uit de wind te houden?

 20. @Allen:
  Laten we met zijn allen wel eeeeeeven beseffen dat deze regering er niets mee te maken had……. Per slot van rekening is de zaligmakende vorige regering hiervoor verantwoordelijk.
  Het is dat regeren een continuatie is, zodat de huidige regering het mag opknappen. Ik denk dat Charlie hiermee wilde bewerkstelligen dat degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn naar voren worden geschoven That’s all. Verlekker jullie je maar niet.

 21. Zou het mij verbazen als de forumleden die een pleidooi hielden voor openbaarheid van bestuur, om het vervolgens weer af te zwakken, hierin genoemd worden?
  Natuurlijk.
  Niet.
  Just do as I say, don’t do as I do.

 22. Die radvocaten en curator gaan er altijd als grootste rover met alles vandoor.
  Trek open die poepdeksel!
  En gauw!
  Niets geheimhouding, niets privacy.
  Kom je met je graaigrage tengels aan publiek geld dan heb je niet te mekkeren over privacy.

 23. De eiland regeringen moeten leren dat er niet zo iets is als geheimhouding bij overheidsuitgaven.
  Dat Yves Cooper die via de rechter af moet dwingen is een erg triest.
  Dat betekent overigens ook dat de staten niet in het bezit waren van die stukken.
  Wat weer betekent dat de minister geen volledige openheid aan de staten gegeven en dat de staten geen volledige openheid hebben geëist van de minister.
  Dit is geen democratie.

 24. Heel mooi. Groot deel van de 33 miljoen ging lina directa naar VanEps Kunneman als Curator.

  Helaas weten we dat het geld nooit zal worden teruggekregen.

 25. goed gedaan van Yves! Gewoon openheid, wat is er met dat geld gebeurt? Waarom is de reddingsactie niet gelukt? Welke lessen vallen er te leren? Wie waren er bij betrokken?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -