28 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Schoolbesturen binden in

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Schoolbesturen binden in

‘Geen verdere uitlatingen in de media’

Onderwijs leerling | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De gezamenlijke schoolbesturen ‘betreuren het dat zij hebben nagelaten de minister een kopie te sturen’ van hun brief aan Nederlandse bewindslieden. Dat staat in een kort persbericht dat veel weg heeft van een spijtbetuiging.

Het lijkt erop dat de schoolbesturen zijn teruggefloten door het ministerie van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap en Sport (OWCS) en OWCS-minister Sithree van Heydoorn (MFK). De intentie ‘was nimmer om de minister noch het ministerie te schofferen’ en ‘zuiver en geheel gericht op de noodzakelijke verbeteringen van de kwaliteit van het onderwijs op Curaçao en de gelijke kansen voor alle kinderen binnen het Koninkrijk’. Bovendien bieden de schoolbesturen excuses aan voor het feit dat de onderwijsminister niet in de cc van ontvangers was opgenomen bij het verzenden van de brief. Dat zij dat ‘betreuren’ is ook gezegd tegen minister Van Heydoorn zelf.

Vanaf nu zullen minister, ministerie en schoolbesturen ‘samen op blijven trekken in het belang van het onderwijs’ en zal worden gewerkt aan ‘een optimale communicatie’. Net zoals het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en GMN-minister Dorothy Pietersz-Janga een mediastilte hebben afgekondigd met de zorginstellingen, gebeurt dat nu ook voor de gesprekken van het ministerie van OCWS en minister Van Heydoorn met de schoolbesturen. ,,Besloten is om geen verdere uitlatingen te doen in de media”, luidt de laatste zin van het persbericht van vrijdag 4 februari.

Deze krant heeft vorige week uitvoerig aandacht besteedt aan de brief van 27 januari die de schoolbesturen hebben gestuurd naar onder andere de nieuwe Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), onderwijsminister Robbert Dijkgraaf en de Eerste en Tweede Kamer. In de brief vragen FSHP, Scons, IFE, Sozda, EBG, RKCS en VPCO, de Nederlandse bewindslieden en parlementariërs het Curaçaose onderwijsveld serieus te nemen en te luisteren naar de problemen. De schoolbesturen willen in gesprek en stellen voor een presentatie te geven aan onder andere de Kamercommissie Koninkrijksrelaties.

Uit een eerdere briefwisseling van deze schoolbesturen en de Curaçaose onderwijsminister Van Heydoorn blijkt dat de communicatie tussen beide partijen al langer stroef verloopt. In een brief van 29 oktober 2021 uiten de besturen van de bijzondere scholen al hun zorgen over de ‘steeds verdergaande centrale aanpak’ en vragen meer betrokken te worden bij het zoeken naar oplossingen voor de problemen die al jarenlang spelen. Het gaat dan onder andere om het vergoeding- en verantwoordingsstelsel (V&V), de digitalisering van het onderwijs en het gebrek aan een ‘open en transparante communicatie’.

SPIJT SCHOOLBESTUREN
Minister Van Heydoorn reageert op 9 december door de schoolbesturen op hun plek te wijzen. ,,Uw rol in het onderwijsbestel van Curaçao is in eerste instantie het beheer van de bijzondere scholen en het zorgdragen voor de kwaliteit en effectieve leertijd in het onderwijs”, schrijft van Heydoorn. ,,Het zou te ver gaan als het ministerie ook nog van u verwacht dat u beschikt over deskundigheid voor de opzet en uitvoering van kwalitatief onderzoek. Daartoe strekt uw rol ook niet en is uw vertegenwoordiging niet nodig in het inhoudelijke nulmetingsproces.”

In een reactie van 29 december is de toon van de schoolbesturen al wat verzoenender. Zij wijzen erop dat driekwart van alle leerlingen op Curaçao onder scholen van het bijzonder onderwijs valt en dat die scholen elders in het Koninkrijk niet worden buitengesloten.

Het is niet de bedoeling op de stoel van de minister of het ministerie te gaan zitten, maar om ‘als veld onze aandachtspunten zowel over beleid in uitvoering als nieuw beleid onder de aandacht te brengen’. ,,Wij zouden graag als volwaardige gesprekspartner willen fungeren, net zoals het openbaar onderwijs dat is.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. De zoveelste “flut”minister van onderwijs,
  Reizen ze de wereld niet rond, dan maken ze er wel een grote troep van, of maken ruzie met de schoolbesturen.
  Meneer voelt zich beledigd, meneer is eerder een belediging voor het onderwijs.

 2. Die School besturen begrijpen niet hoeveel politieke macht ze hebben.
  Want als zij moord en brand gaan schreeuwen gaat NL zeker luisteren.
  Het thema school is super gevoelig in NL.
  Daar is geen discussie over met geen enkele politiek party nl groep.
  Dus als ik de minister was dan zou ik heel voorzichtig worden. NL is niet gek.

 3. Beste zet ooit van de schoolbesturen! De dwarsliggende en pappen en nathouden minister gewoon omzeilen en direct bij Mama Hulanda aankloppen! De minister is totaal overbodig! denkt nog dat oppermachtig is en aanzien en respect geniet!
  Nou die tijd is voorbij Ministers!!!
  Respect verdien je en aanzien krijg hje als je je inzet met resultaat VOOr de gemeenschap!
  Toedeloe !

 4. Ik geloof ook niet dat de schoolbesturen spijt hebben.
  In tegendeel ze zijn door de minister buitenspel gezet bij de “0 meting” en zijn buiten spel gehouden tot grote frustratie.
  Met de brief zijn ze weer aan de tafel gekomen.
  Spijt?
  Natuurlijk niet.
  Onderwijs is al decennia een politieke melkkoe gemeenschapsgeld en steun vanuit Nederland gaat niet naar de scholen maar is “verdampt” voordat het zijn doel bereikt heeft.
  En zonder dat geld en met instandhouding van het educatieprogramma kan het niet anders dan dat het onderwijs achteruit gaat.
  Zonder een plek aan de tafel was er gewoon een volgende ronde ingegaan.
  De schoolbesturen “verraders” in dit geval?
  Ja, ze hebben met hun “verraad” het afromen moeilijk gemaakt.
  Maar de echte landverraders zitten weer in forti en staan niet voor de klas.

 5. Deze “Gezamenlijke Schoolbesturen” zijn net als die Notaris in Nederland die Anne Frank heeft verlinkt: een briefsturen naar de Duitsers.
  En dan achteraf nu “spijt” betuigen? Ik geloof er geen lor van.
  Vraag hen om hun Carnavalsvakantie ten behoeve van het kind op te geven, en dan zul je zien dat de “Gezamenlijke Schoolbesturen” valse, egoïstische, laffe “matennooiers zijn” (Ik kan me weer in een klinker vergissen… Ik moet daar echt iets aan doen)

 6. ,,Het zou te ver gaan als het ministerie ook nog van u verwacht dat u beschikt over deskundigheid voor de opzet en uitvoering van kwalitatief onderzoek. Daartoe strekt uw rol ook niet en is uw vertegenwoordiging niet nodig in het inhoudelijke nulmetingsproces.”

  Herhaalt deze Shit-tree nu wat hem vanaf dag 1 door het ministerie te verstaan is gegeven. Wat voor deskundigheid beschikt dit figuur? Als “Teamleader Workstsation Support at Aqualectra” stuurde hij een groepke mensen aan die de telefoon oppakten om vragen te beantwoorden. Geen enkele bestuurlijk benul dus. Geen enkele affiniteit met onderwijs en geen inhoudelijke kennis der materie. Typisch Curacao dit. Nimwits die worden verkozen in de politiek en dan arrogant gaan doen want “ami ta Menedjzer of donjo”. Wanneer neemt Venezuela dit land over? Maduro weet wel raad met incompetente lui. Van Nederland kunnen we niks verwachten, die hebben zelf een terrorist op een functie neergezet.

 7. Schoolbesturen weten donders goed wat er schort bij het ministerie. Net zo als ondernemers weten wat er schort bij de belatingdienst. Net zoals burgers weten wat er bij Kranshi schort. Automobilisten weten wat er aan de wegen schort.
  Mediastilte maakt het steeds meer aannemelijker dat deze regering inzet op totale overheersing. Een kenmerk van de Fascistische Beweging

 8. Ach….het ventje in Forti voelde zich geschoffeerd. Weer dat zielige, immer valide, primitieve, omnipotente Antilliaanse excuusje “faltami rèspèt” . Just how petite is your vain personality?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties