28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Nog geen verbetering voor studenten’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Nog geen verbetering voor studenten’

Nationale ombudsman blijft vorderingen volgen


Den Haag – Ondanks een zeer kritisch rapport uit december 2020 van de Nationale ombudsman en tal van ideeën merken (aankomende) Caribische studenten in Nederland nog niets van verbeteringen in hun situatie. Dat zegt Deon Bisslik van de organisatie Kompas For Students in een artikel op de website van de Nederlandse ombudsman.

In het artikel wordt uitgebreid teruggekeken op het onderzoek van de Nationale ombudsman dat uitmondde in het rapport ‘Kopzorgen van Caribische studenten’. Daarin concludeerde ombudsman Reinier van Zutphen dat studenten van de eilanden in Nederland vaak vastlopen door een gebrek aan een gedegen voorbereiding, opvang en begeleiding. ,,Racisme, een taalachterstand, cultuurverschillen, weinig studiebegeleiding, ingewikkelde wetten en regels: de lijst is lang.” Daarbij komt nog Nederlandse regelgeving die het moeilijk tot onmogelijk maakt om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of een verzekering en huisvesting te regelen.

Op de website van het Antilliaans Dagblad is een video te zien over de problematiek en de reacties op het rapport van de Nationale Ombudsman. De reacties in het onderwijs en de politiek waren bemoedigend, vindt de ombudsman. Van Zutphen lichtte zijn rapport toe in de Tweede Kamer. Er werd een Regiegroep opgericht door de vier landen van het Koninkrijk. Onder voorzitterschap van Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam werkt de groep onder andere aan verbeteringen in de voorbereiding op studeren in Nederland en de begeleiding.

De nieuwe minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, zegde toe een bsn (burgerservicenummer) te gaan regelen voor Caribische studenten, zodat het openen van een bankrekening, het afsluiten van een zorgverzekering en andere formele zaken gemakkelijker worden. Ook is er aandacht voor taalbeheersing, kwijtschelding van studieschulden en psychische ondersteuning. Dijkgraaf heeft komende donderdag weer overleg met zijn collega’s van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

In het artikel juicht de ombudsman de in gang gezette verbeteringen toe, maar net als Bisslik vindt hij het niet genoeg. ,,Voor de studenten is er het afgelopen jaar nog niet echt iets verbeterd. Ik zie graag dat de regering nu echt gaat meewerken. De (Nederlandse, red.) regering moet geld en ruimte beschikbaar stellen om de oplossingen door te voeren.”

Projectleider Annemarie Tuzgöl is ook nog niet gerust op de plannen, want er zijn wetswijzigingen nodig en dat kost veel tijd. ,,De Nederlandse wetgeving is complex. En veel hangt met elkaar samen. Maar ik zie graag dat ministeries de regie nemen, zodat onze aanbevelingen echt opgevolgd worden.”

Bovendien maken betrokkenen zich er zorgen over dat de aanpassingen vooral voor studenten uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES), de Nederlandse bijzondere gemeenten, lijken te worden geregeld. Daarmee dreigt een andere behandeling te ontstaan voor de studenten van Aruba, Sint Maarten en Curaçao.

,,Het is duidelijk dat het nog te vroeg is om los te laten. Daarom blijft de Nationale ombudsman de situatie rond Caribische studenten monitoren”, aldus Tuzgöl. Toch zijn beiden optimistisch gestemd. Bisslik: ,,Ik put hoop uit de studenten zelf. Studenten die met een glimlach op hun gezicht vertellen dat ze hun diploma hebben behaald.”

Komende zomer zal de Nationale ombudsman een tussenrapportage publiceren over de vorderingen. Eind 2022 volgt dan een nieuwe rondetafelbijeenkomst. Tuzgöl: ,,We verwachten dat er in 2022 zaken verbeterd zijn. De problemen zijn duidelijk onderzocht en in beeld. Het is nu vooral een kwestie van doen.”

Op de website van het Antilliaans Dagblad is een video hierover te zien: https://antilliaansdagblad.com

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Showroe di E. schreef;
    “@Mano, ik ken idd de types die je omschrijft. (“apen”?!?, really?)”

    Ja, apen = makakus, ik zou er maar niet zo zwaar aan tillen hoor. Ik heb naar mensen leren kijken zoals ik ook een troep apen in de apenheul observeer. Het zou je niet moeten verbazen hoe groot de gelijkenis mens vs aap is, niet per se de of als beeltenis, maar de gedragingen.

    Heb je nooit gemerkt dat op sommige dagen het KKC forum nog het best vergeleken kan worden met een apenheul? En waar ook ik dan deel van uitmaak? (lol)

    Bovendien denk ik dat je niet goed snapt wat ik bedoelde met ‘net een stel apen overigens’. Als ik me niet vergis betekent aanstellerij in het Papiamentu toch net zoiets als “stop di hasie kos di makaku”?

    https://www.tijdschriftkarakter.be/het-kleine-verschil-tussen-mens-en-aap/

    @Showroe di E. schreef;
    “Helaas herken ik me niet in jouw “jullie”, maar ik heb dan ook niet die trauma met YdK opgelopen die je blijkbaar zo stoort.”

    Nou weet je, ik ben en beschouw me zelf ook als Kurazoleño, YdK of Curaçaoënaar zo je wilt. Dus ik snap niet goed naar aanleiding waarvan jij het idee hebt gekregen dat ik een mijn persoon storend trauma zou hebben opgelopen met de YdK.
    Ik geef wel toe dat ik de YdK nooit goed heb leren kennen, maar dat is geen reden geweest om een soort van trauma op te lopen. (lol)

    Misschien dat je mijn reactie té persoonlijk hebt opgevat? Maar als je echt goed had gelezen zou het je ook zijn opgevallen dat ik expliciet het volgende schreef;
    “Ik beweer niet dat letterlijk alle nu bejaarde Curaçaose oud-studenten het beschreven gedrag vertoonden.”
    Dus? Niet alles te serieus nemen S. di Emmastad(wink)

    @Showroe di E. schreef;
    “Ik heb jaren les gehad van de enige echte Sidney Joubert en die zou het me nooit vergeven als ik een verminkt Papiamentu ging bezigen.”

    Okay, hoewel ik niet bekend ben met S. Joubert, ik neem aan een Papiamentu leraar?
    ach, ik google het wel op.

  2. **************************
    Mijn Papiamentu is prima op niveau gebleven door de jaren heen, thanks very much. Mijn andere talen ook, dat hielp als je liaisonofficier was voor buitenlandse contacten van NL landelijke eenheden. Goede beheersing van de taal was ook handig als ik werd uitgenodigd assistentie te verlenen bij verhoren. Sommigen waren dan ietwat te enthousiast met hun “koba mama’s en moerskon”. Als bonus prenten krijgen voor belediging van ambtenaar in funktie wilde dan hun verdere gedrag helpen aanpassen.
    Helaas herken ik me niet in jouw “jullie”, maar ik heb dan ook niet die trauma met YdK opgelopen die je blijkbaar zo stoort. Ik heb jaren les gehad van de enige echte Sidney Joubert en die zou het me nooit vergeven als ik een verminkt Papiamentu ging bezigen. Je weet wel…zoiets als de taal van die DD-cuppers van “We talk” op TV Direct. By the way, de naam is Showroe (vrij naar Sidney)…en niet Shouwru.
    On topic, heb een aantal jaar, bij detachering, studenten BaMa criminologie en (forensische) psychologie begeleid bij o.m. hun einddocumenten en heb dus de moeilijkheden van recente groepen Antillianen van dichtbij mee mogen maken.
    Zelf wou ik simpel boeven leren vangen, maar zou nooit dienen in een “korps” met een selfmade reputatie als die van Korsou. Had ik mezelf al voorgenomen als jongeling, staande bij Rio Frio, toeziend op welk wijze de mensen buro Rio Canario werden binnengebracht. Werkte zeer heilzaam.

    Greetings from Makati.

  3. De huidige generatie is de generatie die overal heen wordt toegebracht en opgehaald. Blijkbaar wil men nu ook dat Nederland alles voor hun gaat regelen. Waarom doen de eilanden dat niet (en belangrijk zorg dat ze terugkomen). En waarom zijn de studenten zelf niet voorbereid? Vrijwel iedereen heeft familie in Hulanda en die kunnen ook helpen.

  4. Enige waar ik moeite mee had, was de kou weer ervaren. En ik had nog zo getraind, door mezelf tijdens mijn vakantiejob op te laten sluiten in de vriesboxen van Henderson, samen met de boter en het vlees. Onze generatie had blijkbaar ook minder moeite met de aansluiting qua taal en studietempo. Klasgenoten als Suzy Römer en Rudsel Martha kenneli)k ook niet.
    En toen kwam iemand op het brilliante idee om modieus te gaan doen……instructietaal Papiamentu.
    Wij hadden ook minder een buya-houding, een hinderende attitude toen we hier kwamen. Hearts-n-minds, I guess.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties