27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Nu.cw | Dierenbescherming: geen excuus om dierenwet te vertragen

HomeLandenCuraçaoNu.cw | Dierenbescherming: geen excuus om dierenwet te vertragen

Ruim ruim twaalf maanden nadat de Staten de Landsverordening dierenwelzijn hebben aangenomen is deze nog niet gepubliceerd. De wet die de partij MAN had ingediend, moet het welzijn van dieren in Curaçao bevorderen. Volgens de Dierenbescherming is er geen enkele excuus om de wet niet af te kondigen.

“Onze Curaçaose dieren kunnen evenwel niet langer wachten. Elke dag uitstel brengt hen pijn, lijden en zelfs de dood. Het kan een vorm van bewuste dierlijke genocide worden genoemd, oftewel het ertoe leiden dat dieren op grote schaal een langzame gruwelijke dood ingaan”, aldus de Dierenbescherming in een persbericht.

Een veelgehoord argument voor deze tegenwerking, is dat er onvoldoende handhavingscapaciteit is. Met andere woorden: het heeft geen zin deze wet af te kondigen, want handhaving is niet mogelijk. Dit argument is pertinent onjuist, zegt de Dierenbescherming.

In de wet zijn er verschillende mogelijkheden tot handhaving. Zo kan de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) een dwangsom opleggen. Ook de politie en justitie kunnen handhavend optreden. Tot slot kunnen burgers via de civiele rechter het welzijn van dieren verbeteren. “Deze laatste mogelijkheid biedt iedere burger of stichting de mogelijkheid een civiel (kort) geding te starten tegen iemand die zich niet aan de dierenwet houdt – een dier onnodig pijn doet, in een klein hokje opsluit, verwaarloost of geen eten en drinken geeft. De overheid, politie en justitie spelen geen enkele rol in deze vorm van handhaving. Het excuus van “onvoldoende capaciteit” gaat dus niet op”, legt de Dierenbescherming uit.

De Dierenbescherming stelt voor om de oude “hondenpenning” te herintroduceren. Hondeneigenaren betalen dan jaarlijks een bedrag. Een andere optie is extra opcenten te innen bij het invoeren van vlees.

Bron: Nu.cw

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. nee Toc,het is andersom,de dierenbescherming is de sponsor van Mevr.Kluivert die heeft eerder haar grote zakken gevult met donatie geld em nogsteeds !

  2. Denk dat de dieren op de foto het wel goed hebben, vooral het paard ziet er goed uit. Wat ik heb begrepen is dat vroeger in de wild wild west tijdperk was het stelen van een paard een, “hanging offence” daar kreeg iemand de strop voor.

    Het viel op dat in die tijd de indianen nooit een zadel om hun paarden hadden dus blijkbaar hadden zij nooit van zadel pijn gehoord of ze hadden behoorlijk wat eelt op hun zitvlak.

    De laatste tijd zien we steeds meer zwarte Curaçaoënaars die ook paarden fokken en tijdens de paarden optocht met Carnaval met hun paard (speeltje pronken).

    Wat ik mij altijd afvroeg als ik de vrouwen op de paarden zie en die beweging van voor naar achteren maakt of ze meer genot met zadel of zonder zadel hebben.

  3. Misschien Curacao minder onveilig maken zodat niet elke gek een aantal waakhonden in een vol gekakte stinkende tuin gaat houden.
    Trouwens wat een belachelijke uitspraak van een gevoelloze rechter om een dame, die een gigantisch aantal zwerfhonden opvangt bij Playa Canoa ( overheid is NATUURLIJK niet thuis!) een boete van 2500 gulden te durven geven! Curacao ten voeten uit!

  4. Mensen hebben nu al geen geld om een huis eten te geven, te steriliseren of wat dan ook. Laat staan een hondenpenning te betalen.

    En als er al geen capaciteit is om het dierenwelzijn te controleren, wie gaat dan de hondenpenningen controleren? Ruikt mij te veel naar weer een extra melkkoe waar alleen ge int wordt en het geld wordt in een ander potje gestopt.

    Leuk bedacht dat burgers middels een civiele procedure iemand anders aan kan geven maar niemand wil een snitch zijn.

    Wat echt helpt lees ik hier niet.
    Gratis sterilisatie programma’s 4x per jaar een week waarin alle loslopende honden gesteriliseerd worden, zoals dit nu ook eens per jaar bij katten gedaan wordt.
    Mensen die geen geld hebben voor sterilisatie, gratis of kosteloos helpen (de dierenarts wordt dan door de regering betaald voor zowel de individuele sterrilisaties als voor het programma)

    Actieve controle in de mundi op gedumpte huisdieren door rangers

    Een grote door de regering gesubsidieerde opvang creëren. Of dat de bestaande bekende stichtingen HULP krijgen in de vorm van voer of subsidie van de regering in plaats van dat deze opvang moet gaan lopen bedelen om hulp bij de bevolking die ook geen geldboom in de tuin hebben.
    Bijna alle stichtingen zijn op het moment aan het verzuipen. De tijd van water tot aan de lippen zijn ze al ver voorbij.

    ALS het bedrag van de hondenpenning hiervoor gebruikt wordt, dus om subsidie te geven aan de bekende opvang adressen vindt ik het prima, maar ervaring leert dat er andere potjes mee opgevuld gaan worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties