27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Illegale vuilverbranding nog steeds bron van overlast op Curaçao

HomeNieuwsGezondheidNTR | Illegale vuilverbranding nog steeds bron van overlast op Curaçao

WILLEMSTAD – De Curaçaose regering maakte onlangs bekend dat ze harder willen optreden tegen mensen die illegaal bouwen of terreinen in beslag nemen zonder geldige vergunning. Ook de illegale vuilstort wordt aangepakt, onder andere bij Sint Joris (Dam Pretu)

Op deze plek is illegale afvaldump al langer een probleem. Binnen het ministerie wordt een team samengesteld dat zich met deze illegale praktijken gaat bezighouden. Samen met de politie wordt er voortaan hard opgetreden tegen overtreders, zo meldt de minister.

Joëlle Jochems bezocht de afgelopen periode het gebied en sprak met meerdere bewoners van Groot West Sint Joris over de problemen rond illegale vuilverbranding:

Dat de overheid harder wil gaan optreden klinkt volgens betrokkenen mooi, maar bewoners van Banda’riba (het oostelijk deel van Curaçao) hebben hun twijfels. Mensen die worden geconfronteerd met de gevolgen van illegale vuilverbranding hebben het over overlast door ‘stank, rook en vliegen’. Dit is een gevolg van het illegaal verbranden van oud afval. En die problemen bestaan al langer.

Toeristisch gebied
Het is ook niet de eerste keer dat Dam Pretu negatief in het nieuws komt. In de afgelopen jaren zijn meerdere illegale vuilstortplaatsen in dat gebied ontstaan. In 2018 stelde parlementariër Giselle McWilliam daarover nog vragen aan de overheid. Dam Pretu is één van de plekken die wordt gepromoot bij toeristen en daarom zou er volgens bewoners, en politici, beter gecontroleerd moeten worden.

Bewoners Koraal Tabak protesteren in 2015 | Archieffoto: Dick Drayer

Ook het probleem van illegale vuilverbranding is niet nieuw. In 2015 publiceerde Caribisch Netwerk nog een artikel over bewoners van Koraal Tabak die de illegale vuilstort en verbranding in de wijk zat waren en een manifestatie organiseerden voor de ingang naar Jorisbaai. De buurt had door de vuilverbranding veel last te hebben van giftige rook.

Optreden
Helaas is ook de aankondiging vanuit de overheid dat er harder gaat worden ingegrepen niet nieuw. Gedupeerden hopen dat minister Cooper (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling) zijn woorden waar maakt en daadwerkelijk gaat optreden tegen het probleem. Maar er zijn twijfels of dat ook gaat gebeuren.

Volgens bewoners van West Groot Joris is de illegale vuilverbranding duidelijk zichtbaar en kan de overheid, als het wil, al makkelijk ingrijpen. Een mogelijke oplossing van het probleem komt echter vanuit onverwachte hoek: minister van Financiën Javier Silvania.

Gratis vuilstort
Vuilverwerkingsbedrijf Selikor heeft een lening gevraagd en Silvania is bereid die te geven, zo werd begin april bekend. Maar Silvania stelt een aantal voorwaarden. Eén daarvan is dat de bevolking één keer per week gratis vuil mag storten op de officiële vuilstortplaats Malpais.

Zo lang mensen moeten betalen om vuil te storten, blijven illegale stortplekken interessant. Als vuilstort ook gratis kan plaatsvinden gaan mensen dát wellicht doen, zo is de gedachte hierachter. Er is dan geen reden voor illegale stort meer. Selikor is het eens met de voorwaarden die Financiën stelt, zo meldde Silvania onlangs.

‘Overheid moet actie ondernemen’
De bewoners van Groot West Sint Joris, maar ook andere mensen die last hebben van illegale vuilverbranding, zeggen alleen maar te kunnen hopen dat het nieuwe plan gunstige gevolgen heeft. ‘’Misschien tegen beter weten in, maar we wachten op een verandering en willen dat de overheid actie onderneemt”, aldus één van de bewoners bij Dam Pretu.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

4 reacties

  1. X Team niks verkeerd mee.

    Suzy was alleen vergeten dat het team bemand moet worden.
    Nu zit er één man, van GMN, die van Noord naar West moet en vaak geen benzine heeft om erop af te gaan en uit te rukken’.

  2. Ja, we hebben het X-team of beter het NIX-team. Cooper is dat niet die minister, die de bevolking wegentax durft te laten betalen voor een wegennet als in een ontwikkelingsland? Trouwens wat te denken aan de dagelijkse luchtvervuiling van de chickenfarm waar ook helemaal NIX aan gedaan wordt. Toevallig buitend de theoretische werkuren van het (NI)X-team. En die brandstank (dus geen poep) met goedkeuring van de beroemde Minister Pietersz Janka, die een rechterlijke uitspraak in de prullenbak durft te smijten en zo 7000 inwoners schoffeert! Amen.

  3. Ik ben gek denkt cooper ik ga me niet druk maken de plaka komt van alle kanten automatisch op mijn bankrek, de onderkruiper kijk wat hij kuchi kuchi met Ned is geweest , man man wat is die vent ‘N Januskop.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties