28 C
Willemstad
• maandag 5 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

PBC | Ziekenhuis Curaçao mist tweehonderd man personeel door covid-19 om afdelingen draaiende te houden

Persbureau Curacao

Het CMC schrapt daarom vanaf maandag alle electieve operaties. Alleen medisch acute en essentiële operaties worden nog uitgevoerd | Persbureau Curacao

Het ziekenhuis van Curaçao heeft te maken met ernstig personeelsuitval als gevolg van covid-19. Bijna 200 collega’s zijn volgens het ziekenhuis afwezig als gevolg van het corona-virus, ziekteverlof of quarantaine. Woensdag waren dat er nog honderd.

Curaçao kampt momenteel met een record aantal corona besmettingen per dag. De incidentie van covid-19 is een factor 8 hoger dan in Nederland. Zijn er daar 639 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners, op Curaçao is dat 5311.

Het CMC schrapt daarom vanaf maandag alle electieve operaties. Alleen medisch acute en essentiële operaties worden nog uitgevoerd. Klinische afspraken en andere behandelingen gaan gewoon door. Patiënten die niet behandeld gaan worden zijn inmiddels geïnformeerd.

Intensive Care

Naast het ernstige personeelstekort is ook de druk op de Intensive Care zeer hoog. De maximale capaciteit daar is bijna bereikt, zegt het ziekenhuis. Op dit moment liggen er zeven patiënten op Intensive Care.

Hoewel de eenheid plaats biedt aan zestien bedden, is de huidige maximale capaciteit op basis van het beschikbare personeel slechts tien. Voor reguliere patiëntenzorg in de Intensive Care, dus niet covid gerelateerd. is geen ruimte.

CMC is in afwachting van twaalf artsen en verpleegkundigen van het Amerikaanse uitzendbureau AMI om de medische staf de komende week te versterken.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

39 reacties

 1. @Lionfish, ach hou toch op man. Je betaald gewoon een fiks contributie en dan mag je in dat roddelblaadje wat neerpennen waarna de meesten als een koploze kip er achteraan hobbelen. Ik gebruik het nog niet eens voor de kattenbak van de buren. Zelfde als met die keurmerken etc. je betaalt en bent ineens gecertificeerd. En het zal mij oxideren aan mijn glutus of jij wel of niet geloofd dat ik in een lab werk. Jep doe ik zeker en daarom weet ik ook beter. Terwijl jullie op Curacao in paniek schieten door de zuidafrikaanse variant van dit griepvirusje leef ik heerlijk en zonder belemmering

 2. @allen,

  “Virussen infecteren alle vormen van leven, van dieren en planten tot micro-organismen als bacteriën en archaea.”
  ” Hoewel ze genetisch materiaal bezitten en evolueren, hebben ze geen eigen stofwisseling en ze zijn niet in staat om zichzelf voort te planten. ”
  Deze gegevens zijn overgenomen uit https://nl.wikipedia.org/wiki/Virus_(biologie)

  Het is een eenvoudige uitleg voor het grote publiek dat geen wetenschappelijke opleiding heeft. De Wiki wordt geschreven en gecorrigeerd door mensen. Er is zelfcorrigerend.

  De laatste zin die ik aanhaal is de volgende :

  ” Voor hun replicatie zijn ze volledig afhankelijk van hun gastheer. ”

  Dus wanneer de gastheer niet wil dat er replicatie plaats vindt dan stop het daar.

  Zou daar de oplossing liggen?

 3. @Tico. Dat is toch wel het toppunt van arrogantie als je een vooraanstaand medisch peer revieuwed tijdschrift als The Lancet een ‘zogenaamd wetenschappelijk forum’ durft te noemen. Je bent daarmee meer dan totaal door het ijs gezakt. Ik geloof er helemaal niets van dat jij zogenaamd microbioloog bent en in de sector werkt. Ieder betrouwbaar en zichzelf respecterend bedrijf zou je met dergelijke uitspraken onmiddelijk aan de straat zetten.

 4. @Joep, aangezien ik weiger om een substantieel bedrag te betalen zal ik niks in de Lancet publiceren. Dat zogenaamde wetenschappelijk forum is er alleen voor de hoogste bieder. En als je 6 jaar biologie hebt gehad dan snap ik niet dat je nog niet eens het basis beginsel van elk organisme kent. Criteria voor overleving heeft niks met geweten, hersens of wat dan ook te maken. Zoals gezegd het is te hoog voor jou gegrepen. Net als Lionfish, William en andere roeptoeters ontbeert jullie de microbiologische kennis en zijn jullie meningen alleen gebaseerd op angst, napraterij van zogenaamde experts die schaterend hun zakken vullen en onbenul. Het is goed met jullie, Spanje begint in te zien dat al bijna 2 jaar er met grof geschut op een vlo wordt geschoten waarbij alleen de omgeving er last van heeft en de vlo lekker door blijft springen. Vele landen zullen schoorvoetend volgen waarbij de “experts” “wereldlijders” en overheden uiteraard niet zullen toegeven dat ze net als de weersvoorspellers ze er behoorlijk naast zaten. Er zal wel weer worden gezegd dat het achteraf makkelijk praten is en dat niemand had kunnen weten blablabla. Er aan voorbijgaande dat er wel degelijk velen waren die vanaf het begin al zeiden dat de manier waarop men dit aanpakt geen zoden aan de dijk zet. Op mijn werk zijn er inmiddels 3 plaatsen vacant. Waarom? Nou omdat 3 collegas die volledig geprikt waren (1tje zelfs 3 keer) het loodje hebben gelegd. Zal wel mijn schuld zijn omdat ik me weiger te prikken, terwijl ik kerngezond ben en de meesten al een lange tijd kwakkelen met de gezondheid. Ondertussen werkt deze ongeprikte voor 10

 5. @ Tico Martina

  Ik heb biologie gehad, 6 jaar lang en geloof me, in mijn tijd hadden planten en bomen geen eigen wil, geen geweten en dat hebben cellen, virussen etc ook niet. Dus hou aub op met jouw onzin.
  Anders zie ik graag jou artikel in the Lancet tegemoet.

 6. @Joep, een virus is een organisme dat wil overleven. Een plant is een organisme dat wil overleven. Daarom heb je verschillende mutaties al naar gelang het milieu. Maar goed het is te hoog gegrepen voor jouw net als met de meesten hier. Basiskennis biologie is men in de twee jaar allang vergeten. Bij effect van angst die de meesten hebben.

 7. @ Tico Martina,

  Ik hoop dat je begrijpt dat er een wezenlijk verschil is tussen iets dat leeft en iets dat kan nadenken en een onafhankelijke wil heeft.

  Je probeert je er nu uit te lullen, maar je schreef toch zeer duidelijk dat het virus EEN WIL heeft om te overleven.

  En dat beste Tico Martina is je reinste onzin. Een virus heeft geen wil, het is gewoon een kwestie van celdeling en wanneer het daarbij in contact komt met een andere cel of virus bestaat de mogelijkheid dat de 2 samensmelten tot een nieuw virus. Echter, dat gebeurt niet omdat 1 van beide dat wil.

 8. @Joep Meloen. Heeft een plant hersenen? Neen. Toch groeit die plant, en toch muteert die plant in een veranderend milieu om te overleven. Snapt u nu wat er bedoelt wordt met een organisme Joep of moet ik een gastcollege microbiologie komen geven?

 9. @Loes: als je nuchter bent, snap jij dan wat je geschreven hebt:

  “…Druk op de IC… capaciteit is bijna bereikt ook zo.n onzin verhaal.
  De IC is de meest slaapverwekkende afdeling die piepje suitzetten dan val je inslaap daar.
  Ad artikel 2021… met veel meer patienten een Izzy die doodleuk zegt da geen probleem is. Ja en nu is wel een probleem.
  Dat is Curacao. Hebben geen geheugen.
  Maar alleen drog redenen om iets niet te doen. Het hout slaat met. ja
  Iemand anders is altyd schuldig.
  Excuus zoeken nu nog na 150 plus jaar…”

  Commentpolis

 10. @ Tico Martina,

  Dus een virus heeft volgens jou nu ook hersens en kan nadenken ? Een virus kan bewuste keuzes maken ? Immers volgens jou WIL het virus overleven en dat impliceert intelligent gedrag.
  Right en voor de rest wil je nog wel serieus worden genomen ?

 11. Deze reactie is verwijderd wegens onleesbaarheid.

  Dringend verzoek aan @Loes om niets te posten als de fles meer dan half leeg is.

  Commentpolis

 12. @Lionfish, ik daag jou uit om met je 4 prikken die je inmiddels hebt genomen onbeschermd en diep ademhalend onbeschermd rond te lopen in een ruimte met hoge concentratie van virussen. Eens kijken hoe goed dat toverdrankje van Pfizer werkt. Je hebt gewoon een grote mond maar bent doodsbang tezamen met william en joep meloen. Nog nooit meegemaakt dat iemand die claimt dat alleen een prik de weg naar de verlossing is zo bang is.

 13. He @Limoen. Iets met klok en klepel, of heb je echt een klap van de molen gehad. Wellicht nieuws voor jou omdat het op je vage wappie websites wordt verzwegen, maar de Wuhan vaccins werken nog steeds uitstekend tegen ziekenhuisopname, ook door de Omicron variant. Het zijn voor 100% wappies die momenteel overal ter wereld de gezondheidszorg verstoppen en de maatschappij op enorme kosten jagen.

 14. @Joep Meloen, ja meneer Meloen een virus is een levend organisme. Als je enigzins had opgelet bij biologie of een opleiding microbiologie had gevolgd dan wist je dat. Oh nee natuurlijk bijna vergeten. Dit komt niet uit de mond van een Jerry of Izzy of een “expert” dus dan klopt het niet. En waar heb je het over met je verpleegkundigen die de regels niet naleeft? Het zijn mensen die met verscheidene bacillen, virussen en bacteriën in aanraking komen mijn beste. Of dacht jij dat er alleen kerngezonde mensen in het ziekenhuis lagen? Natuurlijk lopen zij een risico om ziek te worden. En stop met leugens verspreiden dat mensen met een prik niet komen te overleiden. Doe je ogen eens open hoeveel geprikten er al in hun graf liggen. Ik ken er persoonlijk al 25. Dachten ook dat met de prik ze minder erg ziek zouden worden en dat ze veilig waren. Helaas al een paar keer in pak bij een begrafenis moeten opdraven. Als het je tijd is is het je tijd. Met of zonder prik. Met 4 prikken of 10 maakt niet uit.

 15. @ Lamoenchi,

  De vaccins helpen inderdaad minder bij het voorkomen van een besmetting, maar eenmaal besmet helpen de vaccins nog altijd bij het verminderen van de ziekte oftewel je wordt nog altijd minder ziek met vaccin dan zonder vaccin.

  En dat blijkt ook iedere dag wanneer we de cijfers krijgen. Nog altijd sterven er alleen ongevaccineerden aan Covid en ligt het CMC weer vol met niet gevaccineerden.
  Ergo, doe iedereen een lol en haal een vaccin, pas dan kunnen we stellen dat Omikron kan worden beschouwd als een erge griep.

 16. Recent onderzoek zou vertellen dat hennep producten corona besmetting kunnen voorkomen doordat het zich hecht aan dezelfde proteïne waaraan corona zich hecht en als de plek al bezet is kan dat niet
  Kijk dat is positief nieuws.
  Daar kan ik wat mee

 17. Inmiddels beseft iedereen, zelfs Lionfish en William ook, dat de vaccins niet werken tegen de huidige Omicron. Men raakt hierdoor gefrustreerd en dat komt in uiting door zich niet te houden aan allemaal tegenstrijdige of zinloze maatregelen.
  De overheden reageren met nog meer stomme maatregelen, onrechtvaardige boetes en geweld. Dat werkt anarchie in de hand.

 18. De taak van een overheid behoort te zijn: het volk voorlichten en op het gevaar attent maken. Hulp aanbieden met gratis vaccinaties. Daarmede zou de overheid haar taak gedaan hebben en valt er niets te verwijten.
  Het gaat echter allang niet meer over volksgezondheid. Corona is bijzaak geworden.
  Waar het om gaat is burgerlijke gehoorzaamheid afdwingen en dat het volk blindelings de bevelen opvolgt.
  Doet men dat niet, dan wordt geweld toegepast. Zoals bij Zanzibar.

 19. @ Tico Martina,

  Een virus heeft nu zelfs een eigen wil ?
  Het WIL overleven ?

  Wellicht iets teveel scifi series gekeken ?

  Overigens, de reden dat er zoveel personeel in het ziekenhuis besmet is geraakt heeft alles te maken met het feit dat het personeel EN de regels niet naleeft EN uiteraard in aanraking komt met zieke patiënten.
  Wanneer je dan 200 man personeel mist dan is het logisch dat de capaciteit van het ziekenhuis omlaag gaat. Niet iedereen mag op de IC werken, daar moet je een opleiding voor hebben gehad. Iedere corona patiënt heeft 4 x zoveel personeel nodig als een gewone patiënt en wanneer je dus met uitval te maken krijgt dan heeft dat nog meer impact op de capaciteit van de IC. Daar hoef je geen wiskundige voor te zijn.

 20. daarom is het ook zo belangrijk om altijd een desinfectie mee te nemen voordat je weggaat en ook je mond en keel te desinfecteren met alcohol met een percentage naargelang de leeftijd en iedere keer dat je buiten iets aanraakt waar anderen aan gezeten hebben je handen vingers polsen en nagels desinfecteert en het afwisselend door de mond inhaleren van alcohol dampen bij het gorgelen met een alcoholoplossing en weer door de neus uitademen (maar niet meteen uitademen) en scheelde dat ook een hoop ellende als iedeen dat wist of dat je dat desinfectiemiddel zelf kan maken

 21. Even ten overvloede want ik neem aan dat het langzaam begint door te dringen. De ziekenhuizen kampen met een personeelsprobleem. Men kan wel blijven afschuiven op een virus, maar als met 7 bezette bedjes je al wanhopig huilend in de gang zit, dan is er danig iets mis. God verhoede dat er ooit een echte besmettelijke ziekte uitbreekt. Dan is het ajo bonochi. Als ik iets heb geleerd in deze twee jaar is dat we het echt niet kunnen veroorloven waar ook ter wereld om massaal ziek te worden. Oh ja mensen de kippekuch heerst nu ook. In engeland 1 of andere malloot die met 20 kwik kwek en kwaks in huis woonde en nu ziek is. Benieuwd hoe snel dat zich verspreid over de ganse wereld heen.

 22. Gisteren Nog volle bak bij Madero, zijn vast en zeker vriendjes van MEO en politie oppakken deze eigenaar en tent voorgoed sluiten!!!!

 23. @Tico Martina, vergeet niet dat Jezus ooit ook geweld heeft gebruikt toen hij de geldwisselaars en de handelaren met hun dieren van het tempel plein verdreef.

 24. Al van het begin schreef Tico dat je terughoudend moet zijn bij het bestrijden van een virus. Een virus is namelijk een organisme die muteert wanneer de natuurlijke habitat wordt aangetast, aangezien het wil overleven. Hoe meer bedreiging hoe meer het zich versterkt. Maar aangezien Tico niet over de gelden beschikt om in de panelen te worden opgenomen als expert, niet de jaarlijkse contributie betaald om in een tijdschrift te kunnen publiceren en niet elke dag aanschuift in een praatprogramma om vooral te verkondigen hoe erg alles wel niet is en dat de wereld vergaat als we nu niet snel onze ongeboren kleuters platprikken, werd Tico niet geloofd en met hoon ontvangen. En zie daar, langzaam begint vanuit “wetenschappelijke” hoek men schoorvoetend en mompelend toe te geven dat massaal iedereen prikken toch niet zo verstandig was. Als men vanaf het begin had doorgezet in het prikken van zwakkeren en kwetsbaren overal ter wereld, dan was er niks aan het handje geweest en had de bevolking overal alle begrip en meewerking gegeven. Maar neen, alweer had de hebzucht en egoisme de overhand. Dus elk land is weeral van eerst ik dan ik en dan nogmaals ik als het om het spuitje gaat. In plaats van te delen met de “arme” landen gaan we kerngezonde mensen 4 keer of zelfs 5 keer inspuiten. Schijt aan iedereen en God voor ons allen is de kerngedachte. En dat is precies wat er misgaat. Maar goed ik zal het wel weer mis hebben tot een of andere expert precies hetzelfde verklaard. Dan is het opeens van zie je wel, dacht ik al

 25. @ericlapas. Wat jij doet is oproepen tot geweld tegen een persoon of groep. Ook nog eens zonder legitieme grondreden. En let op een ieder mag en moet zich verdigen als ze met geweld aangevallen worden. Stel jij jezelf straks verantwoordelijk op als er inderdaad mensen hardhandig worden aangepakt en dat men zich dan verdedigd? Nee uiteraard niet, want toetsenbord ridder uithangen daar ben je goed in.

 26. De passiviteit hier op het eiland is om een punthoofd van te krijgen. Waarom gaan werknemers niet al die feesten en kerken langs om orde op zaken te stellen? Iedereen zit nu passief te kijken en over een maand of twee klagen dat er niets te vreten is. Nu is de tijd om mensen die supersrpread evenementen organiseren hardhandig aan te pakken.

  Als de politie en MEO het niet doet moet de bevolking het recht in eigen handen nemen.

 27. Of het mangament van het CMC is aan verniewing toe.
  Haal liever 12 échte ziekenhuismanagers in dat “zieke”huis.
  F&F management werkt niet, dat mag inmiddels duidelijk zijn.

 28. @Limoen. Ik ben het een keer met je eens ! Organisatie is ook een ding. Aan de mensen op de werkvloer zal het niet liggen, respect daarvoor. Maar wat doen al die anderen eigenlijk op de payrol?

 29. Tja vaccinaties helpen tegen besmettingen toch en testen en quarantaines ook.
  Je blind staren op besmettingen heeft geen enkele zin. Ook het hyper testen doet niks.
  Quarantaines afschaffen. Heeft geen enkele zin.
  Alleen als je echt ziek bent thuis blijven. Net als met griep.
  Net als Denemarken begint nu ook in Engeland het geluid te worden dat je moet kijken naar passende behandeling in plaats van nutteloos proberen een griep variant virus tegen te houden.
  Dat je moet stoppen met het vaccineren van niet risico groepen. Maakt dingen alleen maar erger.
  Dat je het als griep moet zien.
  Zelfs Gommers moet toegeven dat het nutteloos om dit virus proberen tegen te houden. Het kost meer dan het oplevert. Zo dramatisch zijn de Hospitaal cijfers in nu ook weer niet in Curaçao, ook niet in NL. Daar blijft het maar zakken. Het is 5% van alles andere overlijdens. En nog steeds is het de zelfde groep. Wat meer jongeren kinderen nu wel net al smet griep Maar de aantallen zijn heel erg laag.
  En de D-Omnicron variant is ook al gemeld.

 30. Waarom zo’n heissa? Geen paniek, is tijdelijk. Feestdagen zijn voorbij en effect maatregelen zal komen. Gevaccineerden voorrang geven graag (voor zover aanwezig) . En vaccinatie voor personeel verplicht stellen. Ta basta tog? Een crisis vereist duidelijke en effectieve maaregelen. Nu. Lapmiddelen zoals inhuur is dure cosmetica en dient in feite verhaalt te worden op diegenen die dit veroorzaken; de kuchende en rochelende wappies in ons mooie CMC

 31. Niet alleen de kerken waren vol maar wat dacht u van Fuikbaai? De baai lag weer vol ondanks dat Fuikdag niet gevierd zou worden. Ja, de kustwacht kwam even langs.
  Normaliter zou je zeggen dat dit in de ochtend al bekend was dat men naar Fuikbaai zou gaan. Waarom de baai niet afgesloten?
  Zijn er bekeuringen uitgedeeld? Is men weggestuurd? Het strand was overvol mutje bij mutje bij elkaar. Wat heeft de security van Sta Barbara gedaan?
  Niets dus, net zoals bij het feveren dat door de politie beschouwd werd dat het “te gevaarlijk ” was om in te grijpen.
  De besmettingen stijgen en stijgen. Straks komt er geen tourist meer (die toch al de schuld krijgt) en zit men weer zonder werk. Klagen op de regering maar het ligt grotendeels aan de bevolking zelf dat er straks nog meer problemen komen.
  “Ach ja deze variant van het virus is niet zo erg” Men vergeet dat er dagelijks opnieuw doden vallen door onzorgvuldig handelen door een deel van onze eigen bevolking.
  Nos dushi korsou y dushi hende.

 32. Zou dit ook fake news zijn?
  Net als het keuringsstation?
  Als het niet fake is wanneer gaat onze opperbevelhebber Supreme lider dit te horen komen, of gaat hij volgde week zeggen dat hij wel wat gedaan zou hebben als hij het eerder wist?

 33. Van 1200 man personeel 200 ziek. De resterende 1000 (DUIZEND) kunnen 7 ZEVEN patienten in ic niet aan. Dus men haalt 12 man uit het buitenland om het werk van 1000 lokale mensen te doen. Geweldige prestatie CMC ! Om medelijden mee te krijgen.

 34. Dit weekend waren de bekende feestlocaties weer zwart van de mensen. De kerken waren weer zoals elke zondag vol met kerkbezoekers alsof er niets aan de hand is. De kerken leggen zichzelf geen enkele beperkingen op, er wordt uit volle borst met gesloten deuren en ramen gezongen. De premier zat weer dronken karaoke te zingen, het lijkt alsof die nog steeds de verkiezingsuitslag aan het vieren is.

  Met alle ziekmeldingen draait de economie op halve kracht, het zou logisch zijn om een totale lockdown in te voeren dan op deze manier door te gaan.

  Het is toch onbegrijpelijk dat vakbonden zo stil blijven, vakbonden moeten toch hun leden oproepen om die feestlocaties met honkbalknuppels te bezoeken? Uiteindelijk zitten zij straks werkeloos thuis als niemand ingrijpt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -