31 C
Willemstad
• donderdag 13 juni 2024

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...

ParadiseFM | Minister laat kartonopslag in Sans Souci opruimen

Op bevel van minister Silvania is gisteren de veelbesproken karton-scrap yard opgeruimd. Stapels karton en grote machines zijn verwijderd. Op 23 september vorig jaar gaf de minister...

ParadiseFM | Delegatie IMF praat met regering over economische ontwikkelingen

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds is op Curaçao voor besprekingen met de regering en verschillende andere organisaties. Gisteren was er een succesvolle ‘Courtesy Meeting’ met...

ParadiseFM | CASHA: Bezettingsgraad in mei iets hoger dan vorig jaar

De bezettingsgraad van kleine accommodaties op Curaçao die zijn aangesloten bij toerismeorganisatie CASHA was in mei van dit jaar iets hoger dan in april. Dat blijkt uit...
- Advertisement -spot_img

NTR | Caribsch Netwerk Personeelstekort en volle ic’s in Curaçaose ziekenhuis; meer mensen op wachtlijst voor operatie

HomeNieuwsGezondheidNTR | Caribsch Netwerk Personeelstekort en volle ic’s in Curaçaose ziekenhuis; meer...


WILLEMSTAD – Alle zestien bedden van de intensive-care in het Curaçao Medical Center (CMC) liggen opnieuw vol. Het aantal ziekenhuisopnames loopt nog steeds op, ondanks dat het aantal besmettingen op Curaçao aan het afnemen is.

Niet het aantal bedden en apparatuur, maar een aanhoudend personeelstekort is het probleem waardoor de ic steeds weer volloopt. Intussen moeten daardoor ook steeds meer mensen op het eiland wachten op een operatie.

42 personeelsleden zitten met een Covid-besmetting thuis in isolatie. Twee weken geleden waren dit er nog 150. Om het tekort op te vangen huurt het ziekenhuis 35 arts-assistenten uit het buitenland in.

Daarvoor vraagt CMC aan het Sociale Verzekeringsbank (SVB) om een extra 4,5 miljoen gulden. Maar van het gevraagde bedrag heeft het CMC 3,1 miljoen gulden ontvangen, wat volgens het ziekenhuis goed is voor maar 28 arts-assistenten.

Dit blijkt uit een bodemprocedure dat gevoerd wordt tussen het CMC en het ministerie van Gezondheid, schrijft Antilliaans Dagblad. Volgens de minister moeten de kosten voor het inhuren van extern personeel omlaag en zou dit genoeg zijn voor zeker 31 arts-assistenten.

Ziekenhuisopnames lopen verder op
Van de zestien ic-patiënten liggen op dit moment tien patiënten op de Covid-afdeling van de IC. Vier konden verhuisd worden naar de reguliere ic. “Als we meer dan zestien patiënten hebben op de Covid-IC, zetten we ons Kort Verblijf-afdeling in als tijdelijke ic”, aldus Germaine Gibbs, woordvoerder van het CMC.

Het ziekenhuis dreigt op ‘code zwart’ te moeten overschakelen. In dat geval moeten zorgverleners een keuze maken welke patiënten wel en niet een kans maken op een plek op de ic, als daar een bed vrijkomt.

Veel kwetsbare mensen op het eiland
Door het hoge aantal inwoners op Curaçao met onderliggende gezondheidsproblemen zoals overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk vallen veel mensen op het eiland onder de kwetsbare groep. De meeste patiënten die op de ic terecht komen en overlijden zijn ouderen tussen de zeventig en negentig jaar.

‘Op Curaçao wachten 1.900 mensen op hun operatie’

“We hopen dat de cijfers in de komende week dalen. Dan kunnen we zo snel mogelijk aan onze wachtlijst van 1.900 patiënten beginnen die wachten op hun geplande maar niet spoedeisende-operatie”, aldus woordvoerder Germaine Gibbs van het ziekenhuis.

Al eerder dreigde code zwart
In april vorig jaar was dit nog kantje boord met 145 corona-patiënten. Er was toen versterking van ongeveer 135 extra personeel vanuit het Amerikaanse medische uitzendbureau AMI en het ministerie van Volksgezondheid uit Nederland.

Inmiddels zijn in de afgelopen weken 45 extra arts-assistenten aangetrokken via AMI. Vorige week waren dit er nog dertig. Zij helpen op de ic, spoedeisende hulp (SEH) en op de Covid-afdelingen.

 

Ondertussen loopt het aantal ziekenhuisopnames dagelijks nog steeds op. Op maandag 24 januari zijn tweeënvijftig patiënten met een Covid-besmetting opgenomen. Vier patiënten zijn overleden. Deze patiënten waren niet gevaccineerd en met onderliggende medische problemen.

Besmettingscijfers dalen: vertekend beeld?
Het lijkt er wel op dat de dagelijks besmettingscijfers aan het dalen zijn, maar we moeten volgens immunoloog Ashley Duits, hoofd van het Vaccinatieprogramma Curaçao, wel een slag om de arm nemen omdat weekenden vaak een vertekend beeld kunnen geven.

“Het lijkt erop dat het de goede kant uitgaat maar dit moet bevestigd worden door de cijfers van de komende dagen”, aldus Duits. Er wordt momenteel een inhaalslag gemaakt met de patiënten uit quarantaine en isolatie halen. “Het betermelden van Covid-patiënten is inmiddels geautomatiseerd.”

“Door de enorme Omikron-uitbraak is de GGD de afgelopen weken enorm overbelast. Hierdoor hebben zij ontzettend veel vertraging opgelopen in het bijhouden van de cijfers”, aldus de immunoloog.

‘Het nieuwe normaal’
Curaçao lijkt wederom aan het eind van een Covid-golf te staan. Duits legt uit hoe de GGD meebeweegt naar ‘het nieuwe normaal’, waarin nieuwe golven en uitbraken verwacht worden.

Immunoloog Ashley Duits in gesprek met Kim Hendriksen

Of we aan het eind van de pandemie zijn is volgens Duits lastig te zeggen. Het gevaar zit er in de vaccinatiegraad van andere landen. Bijvoorbeeld landen in Afrika waar de vaccinatiegraad met zo’n twee à drie procent heel erg laag is. “Dat is een bakermat voor virussen om naar gelang te muteren zonder enige rem, dan heb je kans dat daar weer iets uit kan komen wat weer een uitdaging kan worden”, vertelt Duits. En dat geldt ook voor Curaçao.

‘Curaçao is nog niet genoeg beschermd’
“Willen wij in de endemie-periode rustiger hebben en minder vatbaar voor uitbraken, dan moet een zo hoog mogelijk percentage van onze populatie gevaccineerd of geboosterd zijn”, stelt Duits. “Dat is de enige garantie dat wanneer het rustiger wordt, het ook rustiger blijft.”

Volgens de immunoloog zit Curaçao nu op een beschermingsgraad van zo’n 65 procent. Dat is inclusief gevaccineerden en mensen die Covid al hebben gehad. “Dat is nog niet genoeg. Ook mensen die Covid al hebben gehad, doen er goed aan om zich alsnog te laten vaccineren of boosteren. Want we weten inmiddels dat de antistoffen na een besmetting na zo’n drie maanden weer afnemen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties