28 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 19:52

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Zorg voor kinderen centreren’

Goede samenwerking kindergeneeskunde Curaçao en Aruba


Willemstad/Oranjestad – De kinderartsen op Curaçao en Aruba werken onderling goed samen. Vanwege de economische gevolgen van de Covid-19-pandemie en de druk op de gezondheidszorg, naast de kleine budgetten, gaan de vakgroepen intensiever samenwerken.
,,Door zorg te centreren kunnen wij met een beperkt budget toch de nodige expertise en technologie opbouwen”, schrijven dr. Jamiu Busari en drs. Shirley Lo-A-Njoe in een bijdrage ‘Kindergeneeskunde in de Caribbean; Wat maakt werken op de Antillen zo uniek?’ voor Praktische Pedriatrie. Met toestemming publiceert het Antilliaans Dagblad delen ervan.

- Advertentie -

Busari is werkzaam voor het Horacio Oduber Hospital (HOH) op Aruba, terwijl Lo-A-Njoe zowel voor het HOH als het Curaçao Medical Center (CMC) werkt. ,,Specifieke speerpunten waarop de vakgroepen op korte termijn samenwerking zoeken zijn congenitale cardiologie en de preventie van obesitas bij kinderen. Hiernaast streven ze naar doelmatigere zorg, samen opleiden, gezamenlijke research en innovatieve projecten”, stellen zij.

In hun artikel geven zij een overzicht ‘van de unieke pediatrische situatie op onze Caribische eilanden’ alsmede van ‘hoe we met de beperkte middelen toewerken naar een regionalisering van de zorg en betere samenwerking tussen de eilanden’.

Op de vraag waarom werken op de Antillen zo uniek is, stellen de auteurs: ,,Op Aruba en Curaçao wordt de kindergeneeskunde in de volle breedte uitgeoefend. Beide kinderafdelingen garanderen de zorg voor hun hele (ei)land en hebben deels een regionale functie voor de andere (kleinere) eilanden. Omdat niet alle sub-specialismen aanwezig zijn, wordt de zorg onder de deels algemene kinderartsen verdeeld. Hierdoor is het een vereiste om allround, flexibel en innovatief te kunnen werken, naast het hebben van een sterk probleemoplossend vermogen.”

Busari en Lo-A-Njoe in Praktische Pedriatie: ,,De uitdaging van werken op de Antillen ligt in de complexiteit van het zorgproces en het garanderen van een vergelijkbare standaard van zorg als in Nederland, ondanks de beperkte middelen. Dit vraagt om individuele creativiteit, naast goed teamwork en adequate kennis van de lokale cultuur. Het werken in een multiculturele maatschappij met spreekuren in het Nederlands, Papiaments, Engels en Spaans is een leuke uitdaging.”

De kindercardiologische zorg voor de beide eilanden is sinds vijftien jaar gecentreerd op Curaçao. Daarnaast streven de klinieken naar meer samenwerking in de toekomst. Allereerst door overplaatsing van NICU-patiënten (Neonatale Intensive Care Unit) van Aruba naar Curaçao, mits daar voldoende capaciteit is.

Ook is de intentie uitgesproken om de specialistische poli’s zoals die voor sikkelcelpatiënten te bundelen, zodat transcraniële dopplerdiagnostiek op één locatie kan worden geboden.

www.praktischepediatrie.nl/tijdschrift-elearning/editie/artikel/t/kindergeneeskunde-in-de-caribbean

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | OM zoekt getuige in kleine rode auto

Het Openbaar Ministerie is op zoek naar een getuige van een gewapende overval op Dr. Maalweg. Bij de vlucht van de vermoedelijke daders werd op hun auto...

DolfijnFM | ‘Beschuldigingen machtsmisbruik en pestgedrag Samira Rafaela kloppen niet’

De conclusies in het onderzoeksrapport naar beschuldigingen van machtsmisbruik en pestgedrag door Europarlementariër Samira Rafaela kloppen niet. Dat zegt Richard Krabbendam, Head of Office van Rafaela tegen...

DolfijnFM | Nederlandse mariniers trainen op Curaçao

Militairen van het Korps Mariniers trainen in het kader van de opleiding ‘Landingcraftsman’ op verschillende plekken op Curaçao. Er wordt met name geoefend rondom de stranden. De...
- Advertentie -
- Advertentie -