25.7 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Politie | Criminele organisatie opgerold dankzij (inter)nationale samenwerking

 

21 mensen opgepakt in internationaal onderzoek drugshandel in Nederland, België, Ierland, Zweden, Denemarken en Aruba

IJsselland – Rechercheurs van de districtsrecherche IJsselland hebben de afgelopen maanden in samenwerking met diverse overheidspartners in binnen- en buitenland een criminele organisatie opgerold. Die organisatie verscheepte met containers fruit en teakhout als deklading verdovende middelen naar Europa.

De opbrengst van het onderzoek: 21 verdachten en kilo’s harddrugs met een straatwaarde van miljoenen euro’s.

Wat is er gebeurd?

In november 2021 treffen politie en douane een verdachte lading aan in een vrachtwagen bij een transportbedrijf in het district IJsselland. Deze lading was bestemd voor transport naar Stockholm. In de vrachtwagen troffen ze meer dan 300 kilo hasj en 20 kilo cocaïne aan. De straatwaarde van deze lading bedroeg ongeveer 8 miljoen euro.

Wat heeft de politie gedaan?

De districtsrecherche IJsselland van de Eenheid Oost-Nederland is een onderzoek gestart. Vanwege de verwachte internationale aspecten heeft het team de samenwerking gezocht met meerdere overheidsinstanties in Nederland, België, Ierland, Zweden, Denemarken en Aruba. Het resultaat van die samenwerking: in relatief korte tijd is een grote hoeveelheid harddrugs onderschept. Binnen vijf maanden zijn 21 verdachten aangehouden. Daarbij gaat het vermoedelijk om mensen uit de onder- en bovenlaag van een criminele organisatie die internationaal opereerde. Bij de samenwerking waren de volgende partijen betrokken: NVWA, Douane, FIOD, Belastingdienst, Ierse politie, Zweedse politie, Deense politie, Europol en binnenlandse politiediensten.

Hoe zijn of worden de verdachten aangepakt?

Het uitgebreide -en zorgvuldige onderzoek bracht de districtsrecherche op het spoor van de verdachten en mogelijk te relateren bedrijven. De politie heeft de afgelopen maanden verschillende invallen gedaan. Aanvullend op de eerste vondst in de vrachtwagen zijn bij die doorzoekingen nog meer verdovende middelen en ook vuurwapens aangetroffen. Bij de doorzoekingen speelde de douane een belangrijke rol. Vanuit die organisatie zijn specialisten in verborgen ruimtes ingezet. De verdovende middelen werden vanuit Zuid Amerika met containers fruit en teakhout als deklading naar Europa verscheept.

Ladingen onderschept in het buitenland

Overheidsdiensten in het buitenland hebben ook ladingen met verdovende middelen onderschept, onder andere in Zweden en Ierland. In totaal is er aan onderschepte ladingen ongeveer 1200 kilo aan verdovende middelen in beslag genomen. Met een straatwaarde van ongeveer 35 miljoen euro. Op basis van onderzoeksinformatie konden ook eerdere onderscheppingen in Europese havens worden toegerekend aan deze criminele organisatie. Hierbij is ongeveer 2800 kilo harddrugs aangetroffen en in beslag genomen.

Beslag op crimineel vermogen

Daarnaast is er beslag gelegd op crimineel verdiend vermogen: auto’s en voor tienduizenden euro’s aan cryptovaluta en contant geld. Ook voorwerpen met een hoge waarde zoals sieraden/ horloges.

Financieel opsporingsonderzoek

Bovendien is er financieel onderzoek gedaan. Dat onderzoek richt zich enerzijds op het in beslag nemen van vermogen maar levert ook weer aanvullende onderzoeksinformatie op. Daardoor worden netwerken zichtbaar en het helpt in het reconstrueren van de eerdere activiteiten van een vermoedelijk criminele organisatie. De politie ontdekte dat deze criminele organisatie in één jaar vermoedelijk honderden miljoenen euro’s aan de handel in drugs heeft verdiend.

Wat betekent het onderzoek voor de transportbranche?

Criminelen maken vaker ongemerkt gebruik van het legitieme logistieke proces van transportbedrijven om illegale producten en/of drugs te verspreiden. De aanpak van transportcriminaliteit kan alleen succesvol zijn als de politie haar instrumenten gecoördineerd en probleemgericht weet in te zetten en in de bestrijding samenwerkt met onze publieke en private partners. De transportbranche speelt hierin een belangrijke rol door verdachte situaties meteen te melden bij de politie.

Concrete resultaten

Verdachten

In totaal zijn er in vijf maanden tijd 21 verdachten aangehouden. Daarbij gaat het waarschijnlijk om mensen uit de onder- en bovenlaag van een criminele organisatie die internationaal opereerde.
Daarbij gaat het om twee vrouwen en 19 mannen in de leeftijd variërend van 23 tot 59 jaar De aanhoudingen vonden plaats in de provincies Flevoland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en op Aruba.

De politie heeft hierbij een grote criminele organisatie ontmanteld en een einde gemaakt aan de grootschalige in- en export van verdovende middelen door deze organisatie.

Drugs

NL – 1200 kilo verdovende middelen – straatwaarde 35 miljoen euro.
Grote ladingen onderschept, onder andere in Zweden en Ierland.

Doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden:

Nederland:

Twee bedrijfspanden in Blaricum
Eén bedrijfspand en twee woningen in Ede
Woning in Bussum
Bedrijfspand Leiderdorp
bedrijfspand Oss
woning Den Haag
bedrijfspand Weesp
Bedrijfsverzamelpand Leiden
Bedrijfspand in Huizen
Woning en bedrijfspand in Almere
Woning Naarden
Woning in Blaricum

Doorzoekingen in het buitenland:

Zweden: twee bedrijfspanden
Denemarken: bedrijfsgebouw
Ierland: twee bedrijfsgebouwen in Dublin
Aruba: één woning en beslag op bezittingen op Aruba

Bron: Politie.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -