29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

NU | Aboutaleb wil alle fruitladingen uit Zuid-Amerika controleren om coke-import

HomeLandenArubaNU | Aboutaleb wil alle fruitladingen uit Zuid-Amerika controleren om coke-import
Lex van Lieshout

Alle containers met fruit uit Centraal- en Zuid-Amerika die in de haven van Rotterdam aankomen, moeten worden gecontroleerd op drugs, zegt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag bij VRT. Op die manier kan de invoer van cocaïne volgens hem worden aangepakt.

Samen met zijn Antwerpse ambtgenoot Bart De Wever pleit hij voor een robuustere aanpak van de invoer van de harddrugs via de havens.

Volgens Aboutaleb wordt op dit moment slechts enkele procenten van de fruitcontainers gecontroleerd, maar dit moet wat hem betreft dus naar 100 procent. Hij weet niet hoe die controle in de praktijk moet plaatsvinden. De burgemeester zegt dat de fruittransporten vaak als camouflage van de drugs worden gebruikt.

De twee burgemeesters brachten onlangs een werkbezoek aan Colombia, Panama en Costa Rica. Vanuit deze landen komt veel cocaïne naar de havens van Antwerpen en Rotterdam, die door criminele organisaties als belangrijke doorgangssteden worden gezien.

Op basis van de bevindingen tijdens hun reis doen Aboutaleb en De Wever ook een reeks andere aanbevelingen. Zo vinden ze dat politie en justitie in de havens van Rotterdam en Antwerpen meer capaciteit moeten krijgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gericht gaan zoeken naar criminele geldstromen.

Betere beveiliging en controle in havens

Aboutaleb en De Wever willen daarnaast dat de havengebieden onder meer met de inzet van kunstmatige intelligentie voortaan beter worden beveiligd. Verder moeten inkomende goederenstromen volgens hen beter worden gecontroleerd. Ook moet er meer contact zijn met de landen waar de drugs vandaan komen, zodat daar al veel kan worden tegengehouden.

De burgemeesters wijzen erop dat vorig jaar in hun havens een recordhoeveelheid coke uit Zuid-Amerika en Centraal-Amerika is onderschept: 90 ton in Antwerpen en 70 ton in Rotterdam. “De invloed van die drugs in onze samenleving is ronduit desastreus: een toename van nietsontziend geweld, crimineel geld dat de economie vergiftigt en weer andere criminele activiteiten financiert, zoals mensenhandel en de handel in wapens”, aldus de burgemeesters.

Bron: Nu.nl

2 reacties

  1. Tot voor kort werden de uithalers (degenen die drugs uit de containers halen) tot hooguit een boete van 95 euro veroordeeld. Toen hoorden wij Aboutaleb niet over, van de man is bekend dat hij nooit kritiek op hooggeplaatste blanke Nederlanders heeft.

    Iemand als Aboutaleb noemen ze in Amerika, “a brown noser” die brown komt door poep door het vele kontlikken van de blanke Nederlanders.

  2. Op dit moment kunnen ze met moeite 1% controleren…… het lijkt of A. nooit in de Rotterdamse haven is geweest. Hij heeft geen idee van de massaliteit en de logistieke uitdagingen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties