31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Op pad met de kustwacht in de Cariben: ‘Curaçao mag geen drugsparadijs worden’

HomeLandenArubaAD | Op pad met de kustwacht in de Cariben: ‘Curaçao mag...

Algemeen Dagblad | Ab Zagt

Kustwacht | Ab Zagt

Om te voorkomen dat Curaçao een drugsparadijs wordt werkt op het Antilliaanse eiland de plaatselijke kustwacht nauw samen met de Nederlandse marine. In de zesdelige documentaireserie Kustwacht Caribisch Nederland van tv-zender National Geographic worden de manschappen en hun acties dicht op de huid gefilmd. Wij voeren mee met een van hun inspectietochten.

Wie wil ervaren hoe hectisch de bewaking van de kustlijn rond Curaçao kan zijn, moet eens een inspectietocht meemaken met de Metal Shark, een robuust zeemonster van de kustwacht van Curaçao. Als een steigerend paard stuitert de boot door de golven om elke keer met een denderende klap neer te komen waarna de volgende sprong zich aandient. Dit is geen pleziertochtje voor de doorsnee watertoerist.

Een dergelijke trip is een heftige aanslag op de ingewanden van de ongeoefende passagier die door elkaar wordt geschud en amper kan blijven zitten. Voor de bemanning van de Metal Shark is dit dagelijks kost. Bestuurder Charles Martina van de kustwacht kijkt geconcentreerd om zich heen. Zijn ogen speuren naar verdachte vaartuigen die regelmatig proberen illegale waar aan land te brengen. Martina geeft vol gas om de volgende waterhorde te trotseren als hij een verdacht bootje heeft opgemerkt. Het blijkt loos alarm te zijn.

Snelheid is een essentieel onderdeel van deze dagelijkse operaties. De tegenstanders – smokkelaars die van alles aan boord kunnen hebben, vooral drugs – beschikken over wendbare speedboten. Het is een voortdurend kat- en muisspel op het water.

© National Geographic

Toeristen die Curaçao bezoeken hebben geen weet van wat zich op het water afspeelt. Producent Remco Garcia, zelf geboren op Curaçao, bedacht liggend op het strand en omringd door Nederlandse toeristen het plan voor een documentaireserie die vooral de strijd tegen drugssmokkelaars in beeld brengt. ,,Er gebeurt veel spannends op het water rond Curaçao, Bonaire, Sint Maarten en Aruba. Er wordt geprobeerd van alles aan land te brengen: drugs, vluchtelingen, zeldzame dieren. En er is ook illegale visserij. Er zijn veel zwemmers die in problemen komen doordat zij zichzelf overschatten en de kracht van het water onderschatten. Al die activiteiten komen in deze serie aan bod.”

Feit is dat er op Curaçao strenger wordt opgetreden tegen drugsbezit dan in Nederland. Dat ervaart een gezelschap Nederlandse jongeren die op een partyboot in de eerste aflevering van de documentaireserie worden gecontroleerd. De kustwacht neemt geen halve maatregelen. Protesteren helpt niet. Iedereen moet zijn tas openen. Bij een van de meisjes wordt een kleine hoeveelheid coke en pillen aangetroffen.

De oogst lijkt mager, maar daar kijkt Girsley Martina, een van de aanwezige kustwachters, heel anders tegenaan. ,,Wij geven met dit soort acties ook een signaal af. Dat hier rond Curaçao streng wordt gecontroleerd. Er zijn op dit eiland veel drugs in omloop. Maar dat wil niet zeggen dat wij ons hier tolerant opstellen. Met alle beschikbare middelen gaan wij de strijd aan. Ik doe dit werk met trots. Als wij een partij drugs in beslag nemen dan zie ik dat als een overwinning. Dan besef ik dat wij ons eiland weer iets veiliger hebben gemaakt. Curaçao mag geen drugsparadijs worden.”

De Caribische kustwacht (KWCARIB) van Curaçao werkt in de strijd tegen drugscriminelen nauw samen met de Nederlandse marine die onder meer met helikopters en een FRISC (Fast Raiding Interception Special Forces Craft), een razendsnelle onderscheppingsboot die onder meer wordt ingezet om overboord gegooide drugspartijen op te vissen die nodig zijn voor de bewijslast tegen de aangehouden smokkelaars.

Crash

Veel van de illegale waar komt uit Venezuela. Wie met de betrokken mariniers spreekt over deze acties hoort in hun woorden ook empathie voor deze lieden die uit armoede hun leven op het spel zetten in deze gevaarlijke omgeving waarin ook de weersomstandigheden fatale gevolgen kunnen hebben. Ook de marine kan daarover meepraten. In 2020 crashte een NH90-gevechtshelikopter van de Nederlandse marine in zee bij Aruba. Vermoedelijk door een onverwachte windvlaag, maar dat is niet officieel vastgesteld. Twee bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

Het zijn niet alleen drugs die onderschept worden zo blijkt uit de documentaireserie van National Geographic. Vluchtelingen, officieel aangeduid als ongedocumenteerden, worden ook aan land gebracht. ,,Als wij ze niet onderscheppen verdwijnen zij in het illegale circuit”, zegt een woordvoerster van de kustwacht. ,,We hebben geen idee wat er vervolgens met hen gebeurt. Wat angstwekkend is omdat er ook vaak kinderen bij betrokken zijn.”

Ook worden vanuit Venezuela soms zeldzame dieren gesmokkeld. Ook dat is een lucratieve handel. Een kustwacht: ,,We hebben een keer twee papegaaien onderschept die meer dan tienduizend euro per stuk waard zijn. Soms krijg je het gevoel dat aan deze beesten meer waarde wordt gehecht dan aan een mensenleven.”

De serie Kustwacht Caribisch Nederland wordt vanaf 23 januari op de zender van National Geographic elke zondag om 21.30 uur uitgezonden.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties