25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

PBC | Met Transavia in een Airbus A321neo naar Curaçao?

Persbureau Curacao

Naar Curaçao vliegen met een Airbus A321neo wordt misschien mogelijk. KLM en Transavia hebben vliegtuigen van dit type besteld en die worden eind 2023 geleverd. Dat meldt luchtvaartnieuws.nl

De standaard A321neo kan 6.400 kilometer non-stop overbruggen, maar de Long Range (LR) en de eXtra Long Range (XLR) beschikken over een langere adem en kunnen zonder bij te tanken bestemmingen bereiken die op respectievelijk 7.400 en 8.700 kilometer afstand liggen.

De maximale stoelcapaciteit ligt aanzienlijk hoger dan die van de huidige Boeing 737-800 (244 versus 189, aldus luchtvaartnieuws.nl. De site zet de opties op een rij.

Grote afstanden

Hoewel concurrenten als SAS, JetBlue en in de toekomst ook American Airlines en United Airlines met de langeafstandsversie van de A321neo over grote afstanden vliegen, lijkt het onwaarschijnlijk dat KLM haar kostbare slots op Schiphol inzet om met relatief kleine toestellen naar verre oorden te vliegen.

Zeker nu er een nieuw kabinet is aangetreden dat, onder leiding van zelfbenoemd ‘klimaatdrammer’ Rob Jetten (D66), behoorlijk inzet op het aanpakken van de stikstofproblematiek. Een mogelijke maatregel is het drastisch beperken van het aantal vluchten op Schiphol, wat zou betekenen dat KLM elke beschikbare slot nog beter moet zien te benutten.

De A321neo zou Transavia echter in theorie de mogelijkheid bieden om nieuwe markten aan te boren. De Long Range-versie kan zonder tussenstop New York of Delhi bereiken, de Extra Long Range haalt zelfs Curaçao. Dat maakt het toestel in theorie ook een interessant type voor touroperators die dergelijke bestemmingen aan hun klanten zouden willen aanbieden via de luchtvaartmaatschappij.

Strategie

Of het echter zover komt is nog de vraag. “De order betekent geen wijziging in de strategie van de drie airlines voor wie de vliegtuigen besteld zijn”, benadrukte topman Ben Smith van Air France-KLM. Bovendien kleven er aan het overvliegen van de Atlantische Oceaan met een tweemotorig toestel bepaalde regels (ETOPS) en is er geen rustruimte aan boord voor bemanningsleden, wat niet ideaal is.

De A321neo heeft volgens Smith wél als groot voordeel dat de stoelcapaciteit per vlucht kan worden vergroot. Zeker nu Schiphol vluchten dreigt te moeten inleveren vanwege de stikstofkwestie, is dat geen overbodige luxe voor KLM en Transavia.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

5 reacties

 1. @EClapas
  Willen en kunnen is iets heel anders.
  Flink wat hobbels moeten overbrugd worden, vakbond cabine personeel/ vakbond vliegers moeten akkoord gaan, vooral als er geen xtra slaapgelegenheid is gaat dit moeilijk worden.
  Dus lezen en artikel vergeten.

 2. Voor zover bekend is de afstand Amsterdam – Willemstad, precies 7.849,01 km dus het betekent als de eXtra Long Range (XLR) ingezet wordt blijft nog iets meer dan 400km over voordat de benzine op is. Wat zijn we in hemelsnaam mee bezig?

 3. @Fred, De linkse en milieumaffias zijn al druk bezig om Schiphol te sluiten of als regionaal luchthaven te laten dienen en de andere Nederlandse luchthavens te sluiten.
  Straks zullen ze in Belgie en Duitsland (Waar ze overigens gewoon doorgaan met gas) lachen omdat Nederlanders naar die landen moeten gaan om te vliegen.

 4. Naast Schiphol zijn er nog meer (regionale) luchthavens waarvansf gevlogen kan worden. Als concurrent van KLM zou je daar voor kunnen kiezen, omdat niet iedereen zin heeft in Schiphol, en niet iedereen in de Randstad woont. De regionale luchthavens liggen ook vlakbij (voor het werven van toeristen) interessante gebieden, zoals België, Noordrijnland-Westfalen en steden als Bremen en Hamburg.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -