31 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

  WILLEMSTAD - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van...

Democracy now! | Thursday, June 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Een op de vijf inwoners op Aruba is vluchteling of zoekt bescherming

Aruba voert een opmerkelijk lijstje aan van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR: per hoofd van de bevolking huisvest het eiland de meeste vluchtelingen ter wereld. Eén op de vijf...

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | Sandals heeft 400 openstaande vacatures

HomeLandenCuraçaoParadiseFM | Sandals heeft 400 openstaande vacatures
Het liefst zien het resort en minister Larmonie van Arbeid dat de functies lokaal worden vervuld. Maar dat valt vies tegen.

Het nieuw te openen Sandals Resort kan 400 functies niet vervullen. Het luxe resort opent in april de deuren, maar heeft het personeel nog niet rond.

Het liefst zien het resort en minister Larmonie van Arbeid dat de functies lokaal worden vervuld. Maar dat valt vies tegen. Vorig jaar was er een banenmarkt in het WTC, maar nu wordt gezegd dat veel sollicitanten niet te bereiken zijn. Mensen die bij Sandals aan de slag willen kunnen zich alsnog melden.

Bron: ParadiseFM

Dit artikel is geplaatst in

38 reacties

 1. De hoodlijn is, dat het niet uitmaakt of je Papiamentu op school of op straat hebt geleerd. Ik heb nog de Zuid Afrikaanse apartheidsregime meegemaakt op Curacao. Als jij het waagde om Papiamentu tijdens de pauze te spreken, dan moesten de NSB-ers je aangeven bij de Juffrouw of Meneer. En dan kreeg je strafwerk. Niet omdat jij stout was, niet omdat jij iets verkeerds had gedaan, neen omdat je je moers taal sprak in de pauze. Het was snel gedaan toen wijlen mijn grootvader daarvan hoorde en mijn zusje strafwerk had gekregen. De beste man is via post 5 van de SHELL waar hij werkte regelrecht naar het Marnix Basisschool toegelopen. Daar heeft hij de kabes di Skol in niet mis verstaanbare woorden uitgelegd dat als zij het nog 1 keer in haar hersens haalde om dit beleid ten uitvoerre te brengen, hij haar de pen, blaadjes en strafregels op zou laten vreten. De beste man liet niet met zich spotten, hij heeft nog mee gemarcheerd in de 30 di Mei protesten. God hebbe zijn ziel.

  Enfin wij leerden Papiamentu en Engels (vanaf de 5e klas) en Nederlands (vanaf de 1ste klas) op de basisschool. Op de MAVO leerde je Spaans. Door je talen te leren kun je jezelf ontwikkelen zowel lokaal als internationaal. Vandaar dat Tico goed leeft in Tsjechie. In de toerisme sector kun je niet volstaan met 1 taal alleen. Vandaar dat het schandalig is dat HoroHoro nog steeds vrij rondloopt. In plaats van een boekje aan te prijzen of “de ambasssadrice uit te hangen, hoort zij op water en brood te zuchten in de kerkers. Goed onderwijs is namelijk een grondrecht voor elk kind. Het moedwillig ontzeggen daarvan, omdat je zo nodig een standbeeld voor jezelf wilde bouwen, is misdadig.

 2. Dislect, goh.. hoe toepasselijk.
  Ja met Dank aan de goddelijke wijsheid van sra. Omayra Leeflang en de PAR idioten.
  Pro (Nederland maar) Anti Rason

 3. Papiamento noch Nederlands is mijn moedertaal. Papiamento op straat opgepikt, Nederlands op school geleerd, samen met Engels, Spaans en Frans. Met vrienden gingen we in de weekends het Spaans bij Campo Alegre nog eens oefenen. Dat was inderdaad de “goede ouwe tijd”. Tegenwoordig houd ik mijn Spaans bij met mijn Colombiaanse dienstmeid (lekker stuk trouwens)
  Maar nu dat Papiamento a bai skol kunnen de jongelui geen kant uit en blijven maar in de mondi zitten marihuana roken en crack snuiven. Lang zal ze leven ! Hiep hiep hoera ! Korsou ta dushiiiiiii yu !! De meest gewiekste politici ter wereld zitten op Korsou. Zelfs Putin zou iets bij onze mensen kunnen leren.

 4. Met dank aan de mobiele prepaid terreur (!) van graaier Digicell en toevallig ook graaier Flow (en geen prijsafspraken …..) om niet gewoon een eerlijke prepaidkaart aan te bieden aan de bevolking, zoals in de normale wereld. Zieke bedrijven! En het niet bereikbaar zijn van de sollicitanten is een deel hun schuld. Het frustreren van een normale beschaafde maatschappij. Shame! Maar op Curacao kom je overal mee weg, pffff.

 5. @Dislect. Tja denkt u zelf dat er 1 politieke partij de moeite zou nemen om dit terug te draaien. Welnee man, heb je wel eens gezien wat er in de staten rondhobbelt. Dat zijn over het algemeen echt geen heldere lichten hoor. Nee mijn beste, dit is ooit geïmplementeerd en zal altijd zo blijven. Het enige moment dat alle gobiernu leden zich massaal inspannen is als er gestemd moet worden over hun bezoldiging. Dan kennen zij opeens alle wetboeken uit het hoofd. Dan zijn ze opeens eens gezind. Hier in Tsjechie vraagt men mij wel eens waarom ik in het koude Europa ben komen wonen want Curacao lijkt voor hun een paradijs. Ik antwoord dan altijd dat het inderdaad een mooi eiland is en waar ik heel graag zou blijven wonen. Maar niet zolang het rapalje daar nog zit. Mocht er een tweede generatie Doctor Da Costa Gomessen, Juancho Evertsz en Helmin Wielsen opstaan en zitting nemen in de gobiernu, dan pas zal er een positieve verandering komen. Mensen met dossier kennis en kunde. Een overheid met allemaal gesjeesde politiemannetjes en corpulente oplichters, daar bereik je niks mee.

 6. Ik wil niet vervallen in “vroeger was alles beter” want in een hoop gevallen was het niet zo, denk ik wel dat Papiamento by schol een ramp is gebleken.
  En ik snap niet, echt ik kan er met mijn pet niet bij, dat er niet een politieke partij zegt:
  Laten we er mee ophouden.
  Papiamento by Skol gaat tenkoste van het eiland en zijn bewoners.
  Moet het uit de leerstof verdwijnen?
  Nee maar op kap, voorheen PSC, is de instructie taal voor meer dan 50% Papiamento en dat is dan een “Nederlandstalige school” .
  Papiamento by schol is niet “meer kansen bieden” het is kans ontnemen.

 7. @Dislect schrijft:
  “@Tico zegt: “…Mijn generatie in ieder geval spreekt, schrijft, en verstaan 4 talen…”

  Dislect, MIJN generatie (eindexamen HBS, voordat de onzalige ‘Mammoetwet’ uit NL werd overgenomen) kreeg aan het toenmalige PSC les in het Nederlands, uit dezelfde schoolboeken die ook in NL werden gebruikt. Schriftelijke examens kwamen uit NL en werden op dezelfde dag als in NL gehouden.
  Om fraude te voorkomen (examenopgaven die vanwege het tijdsverschil van 5 u. konden worden doorgebeld door familie in NL) werden op de eindexamendagen de intercontinentale telefoongesprekken afgeluisterd.
  Het enige verschil met Nederland was dat men ipv Duits, Spaans kon kiezen. Engels en Frans waren, evenals in NL, verplichte eindexamenvakken, zowel schriftelijk als mondeling.
  Mijn generatie leerde geen Papiamentu op school: dat werd destijds beschouwd als een spreektaal waarvan men de spelling niet behoefde te leren.
  Mijn generatie beheerst dus minimaal 5 talen in woord, waarvan 4 in geschrift.
  Ik moet toegeven dat ik soms moeite heb met de fonetische spelling van het Papiamentu, terwijl de etymologische spelling van het Arubaanse Papiamento mij gemakkelijker valt. Mijn 2 woordenboeken (Papiamentu en Papiamento) staan ‘broederlijk’ naast elkaar op mijn boekenplank, naast mijn woordenboek Sranantongo (een taal die ik eveneens ‘in woord’ echter niet ‘in geschrift beheers, maar dat terzijde.
  Overigens: ook in NL is het onderwijs de afgelopen decennia erbarmelijk verslechterd.

 8. @Dislect, helemaal gelijk en daarom ook mijn sneer naar mevrouw LOVE. Je kan vooral in deze tijd niet volstaan met het onderwijzen in 1 taal. Ik zie het alhier in Tsjechie. Vooral de oudere generatie willen er alles aan doen om een buitenlandse taal te leren en zich los te weken van de domme Russische doctrine van weleer. Als je je talen kent dan gaat er een wereld open. Nee het is niet slecht om OOK in het Papiamentu les te geven. Maar besteed ook aandacht aan de andere talen. Maar zoals je zegt, dit is met een vooropgezet plan. Tene nan bobo i nan ta vota pabo. Inplaats van dat Doctor Da Costa Gomez, Juancho Everts etc als voorbeeld worden genomen om zich te verheffen, gaat men achter een Larmonie, Pisas en consorten aanhollen. Tja dan krijg je idiocracy praktijken

 9. @Tico zegt: “…Mijn generatie in ieder geval spreekt, schrijft, en verstaan 4 talen…”
  Dat zou kunnen maar dat was voor het geniale Papiamento by Skol.
  Dat heeft tot gevolg gehad dat Nederlands maar ook Engels down the drain ging.
  Het Nederlands is alleen belangrijk om dat off island, vervolg onderwijs nog “betaalbaar” is.
  Dus zijn er veel die niet in het buitenland gaan studeren alleen maar Papiamento machtig.
  Wat weer als gevolg heeft dat de kansen in bv tourisme afnemen. Maar ook de kansen voor hun die wel off island verder willen. En degene die wel slagen zien we niet meer terug.
  Maar kom niet aan Papiamento by schol.
  Dat is ons. Dat is onze identiteit en cultuur.
  Dat we het eiland en de bewoners de afgrond in duwen is van ondergeschikt belang.
  Zolang het “stem vee” maar dom blijft.

 10. @Lastiwz. Ik weet niet hoe oud jij bent en of je onderwijs op Curacao hebt genoten in de jaren 80, medio 90. Dus lang voordat HoroHoro ten tonele kwam en het onderwijs verpeste. Maar in onze tijd werd je onderwezen in het Nederlands (Let op ABN, niet dat dialect gebrabbel dat ze in de 7 provinciën spreken in dat kleine landje in Europa), Spaans (Palabras, wie is er niet groot mee geworden), Engels (British my dear, not that savage language from the U Naait Ons Steeds) en Papiamentu (Papiamentu Nos Idioma). Wij waren destijds een toonbeeld voor vele landen, aangezien wij 1 van de weinigen waren die 4 talen spraken. Maar ja dat was voor de tijd van de PAR en mevrouw Deltaplan alias OVEL. En misschien weet u dat niet, maar vooral in de jaren 60 woonden en werkten vele Yui di Korsou in Duitsland en voormalig Oostblok, vooral in de scheepsbouw en industrie. En dus konden die nog wat talen op hun conto schrijven. Dus Lastiwz, dat u en uw naasten in het Klukluks met elkaar communiceren, hoeft u niet op mij proberen te projecteren.

 11. “Nee hoor. Ze weten gerust wel hoe de vork in de steel zit maar ze kunnen moeilijk toegeven dat dit te danken is aan eigen falen en corruptie. Ze stelen liever de kas leeg dan geld uitgeven aan opleidingen.”

  dat vraag ik mij af Brian: vergeet niet dat vele van onze “toppers” letterlijk en figuurlijk “wereldberoemd op Curacao zijn”: Larmonie heeft wellicht nooit in het buitenland gewerkt (wellicht gestudeerd) dus zijn kader is enkel Curacao. Dat overal in het buitenland het ook een kwestie is van de beste man/vrouw voor de job omdat je anders niet kan concureren is dus buiten zijn kennis en ervarings niveau.

  Je ziet deze “voorkeurs behandelingen voor het eiland” ook terug bij economen op het eiland. Sommige ervan vinden het terecht dat AOV uitkeringen in het buitenland gekort worden “omdat het geld niet op Curacao besteed wordt”. Je zou het argument ook om kunnen draaien: hoe zou je Curacao aantrekkelijker kunnen maken zodat mensen ook na hun pensioen op Curacao wonen, en zelfs dat mensen van buiten Curacao besluiten om hier te gaan pensioneren? Maar dan moet je als eiland gaan werken aan betere service, minder bureaucratie, beter wegen en etc en dat is natuurlijk veel moeite en lange termijn, dus op de korte termijn handiger om gewoon die AOV uitkeringen te korten

 12. Daarom denken figuren als Larmonie dat als buitenlanders worden aangenomen, dat er sprake is van discriminatie, racisme etc, terwijl het meestal gewoon een logische P&L beslissing is.

  Nee hoor. Ze weten gerust wel hoe de vork in de steel zit maar ze kunnen moeilijk toegeven dat dit te danken is aan eigen falen en corruptie. Ze stelen liever de kas leeg dan geld uitgeven aan opleidingen.
  En het racisme kaart blijft hier een productieve kaart om te spelen omdat er genoeg mensen intrappen. En zo kan de politici doorgaan met jatten.

 13. Wat een vooroordelen weer zeg. Mijn generatie in ieder geval spreekt, schrijft, en verstaan 4 talen. Destijds waren wij een van de weinigen op de wereld die zoveel talen beheerste. Hoe het nu is weet ik niet. Met de juiste vorming weet ik zeker dat die vacatures zo gevuld kunnen zijn. Echter wil men dat helemaal niet. Ja voor de buitenwereld wordt er altijd gezegd als er weer eens een hotel of megalomaan project wordt ontwikkeld “dat is goed voor de werkverschaffing”. Maar men wil gewoon uitbuiten, dus dan worden er Filipijntjes aangetrokken of mensen uit Maleisie. Die kun je namelijk onderbetalen en hard voor je laten zwoegen. Gelijk de moderne slavernij praktijken in Nederland destijds met de Polen, Bulgaren etc. Het is schandalig dat minister Lapmijnmonie al loopt te kwaken dat indien er lokaal niet gevonden wordt dat men in het buitenland gaat werven. Nee dom wijf, jij bent DIENAAR (letterlijke betekenis van Minister) van het volk en dient dus ervoor te zorgen dat je desnoods deur na deur afgaat. En niet lopen roeptoeteren dat men zich maar moet melden. Indien het aan de opleiding ligt, zorg dat de opleiding opgekrikt wordt. Indien het aan de taalbeheersing ligt, zorg dat er een crash course talenkennis komt. Er is nog tijd. Als ik in twee weken tijd een paar lieden met achterstand tot de arbeidsmarkt kan klaarstomen, waarbij de meesten het inmiddels enorm ver hebben geschopt, dan moet het zeker lukken in de 1.5 maand. Maar de onwil en onkunde is er gewoon.

 14. “De Philipino’s zijn goedkoper service gericht en, waarschijnlijk was dat het plan van de eigenaar al voordat hij het hotel overnam.”

  exact dus eigenlijk zijn deze mensen 1. beter geschoold 2. goedkoper 3. meer service gericht. Vraag een willekeurige ondernemer heeft of je voor een local zou gaan omdat het een local is, of een “buitenlander” met betere skills en iedere ondernemer gaat voor de buitelander omdat het om de centen van de ondernemer gaat.

  Helaas hebben onze “toppers” en politici nooit meegemaakt dat het runnen van een bedrijf pure business is zonder emotie en dat niemand je aan het einde van de maand een vaste 14k salaris overmaakt. Daarom denken figuren als Larmonie dat als buitenlanders worden aangenomen, dat er sprake is van discriminatie, racisme etc, terwijl het meestal gewoon een logische P&L beslissing is.

 15. @Brian S : Yu di Korsow soliciteert. Sandals : do you speak English ? YdK : kiko ?
  Sandals: hablas espanol? YdK : kiko ? Sandals: spreekt U Nederlands ? YdK : ta kiko bo ta bisa mi ? Na Korsow bo ta, papia papiamento! Ami ta Yu di Korsow mi ta!
  Omayra Langzalzijleven heeft gezorgd dat papiamentu a bai skol. En nu blijven de Yu di Korsow in de mondi achter terwijl buitenlanders de mooie jobs pakken.

 16. @sate batata.
  Ik kan even niet kijken maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk.
  400 personeelsleden gezocht. Een show voor de bühne.
  De Philipino’s zijn goedkoper service gericht en, waarschijnlijk was dat het plan van de eigenaar al voordat hij het hotel overnam.
  En de minister?
  Die heeft een bonus op haar trust er bij gekregen.
  Zo werkt dat hier.
  De politiek is er niet voor de burgers.
  De burgers zijn er voor de politiek.

 17. De sector en de overheid kan de hand in eigen boezem stoppen:
  1. Opleidingen voor Horeca en hotels op LBO, MBO en HBO-niveau op het eiland?
  2. Zorg voor normale arbeidsvoorwaarden (dus géén 0-urencontracten en dat soort ongein), én geef ook interne opleidingstrajecten (via meewerkend voorman tot interne managemt).
  3. Zorg voor goed toezicht (arbeidsinspectie, looninspectie) en geef personeel medeverantwoordelijkheid via medezeggenschapstructuren. Daarbij moet de Overheid dan wel zorgen voor goede educatie zodat het personeel ook daadwerkelijk de eigen verantwoordelijk begrijpt en daar naar kan handelen.
  4. Personeel: organiseer je zelf in vakbonden om ook zelf een stem te hebben naar de wergevers en overheid om je eigen werkzekerheid mede te organiseren middels vakopleidingen, vakbegeleiding, medezeggenschap etc.
  Werkgevers die hier bij dwarsliggen zijn het niet waard om voor te werken.

 18. Minister Larmonie van Arbeid speelt het spelletje mee en gooit gewoon zand in de ogen. De eerste lichting Philipinnos is daar al aan het werk. Ga zelf maar kijken

 19. “Het liefst zien het resort en minister Larmonie van Arbeid dat de functies lokaal worden vervuld. ”

  Curacao fasten your seat belts: na corona is working from home steeds meer gangbaar geworden zodat locatie minder belangrijk is en prijs/kwaliteit steeds meer. De minister zou zich meer moeten bekommeren om de locals goed onderwijs te geven, dusdanig goed onderwijs dat locals de optie hebben om ook in het buitenland te werken. Als je bevolking zelf goed is opgeleid, ben je niet bang voor wat concurrentie van buitenaf. Als je bevolking slecht is opgeleid, dan is iedere vorm van buitenlandse concurrentie ongewenst

 20. @ Knoekkoe, “Misschien tijd voor een hands on Hotelvakschool op Curaçao Minister van Onderwijs?”

  Bedoel je zoiets als het “Academie hotel” met OVEL en LOVE certificering waar Nederlanders kunnen stage lopen? Voor en Door makambas was het motto toen. Oh wacht dat was inderdaad een voorbeeld van succes. De yui di Korsou heeft daar tot op heden enorm veel baat bij

 21. Venezolanen genoeg op het eiland die zeker kunnen en willen werken. Maak hen legaal en geef werkvergunning. 2 problemen opgelost.

  Meeste spreken geen woord Engels en dat is toch minimaal een vereiste!

 22. Misschien tijd voor een hands on Hotelvakschool op Curaçao Minister van Onderwijs? Om op de marktbehoefte in te springen?

  Ooit eens gehoord van Academy Hotel?

  Dacht dat de UNA ook met een toerisme opleiding zou beginnen

 23. @peterpumpkineater, dank voor uw reactie. Wijlen mijn schoonmoeder heeft destijds meegemaakt hoe Hilton de biezen pakte en verdween na de tax holiday. Van de ene op de andere dag stond zij op straat. Daarna kwam Hilton terug alsof er niets aan de hand was. Mijn schoonzus die de opleiding Hotel Management in Leeuwaarden heeft voltooid, de talen spreekt waaronder Frans en Duits en die in Portugal en Spanje voor gerenombreerde hotel ketens heeft gewerkt (Ritz Carlton, Hyatt etc.) was zo naief naar Curacao te komen en aldaar te werken bij jawel het Hilton hotel. Zij kreeg uiteraard als Yui di Korsou een lagere functie dan haar makamba manager die veel vernagelde. Toen de manager op het punt stond om te vertrekken, had ze mijn schoonzus aanbevolen als opvolger en gans Hilton werkvloer stond daar achter. Maar het Hilton Menedjzer team was resoluut. Ging niet gebeuren want ze hadden al een makamba net afgestudeerde jongeman op het oog. Sprak Nederland en een beetje Engels, geen ervaring maar juiste kleurtje. Dat was het moment dat mijn schoonzus haar spullen inleverde en de volgende dag met het vliegtuig vertrok. En zo kan ik nog veel meer voorbeelden geven. Ik ben geen makamba hater, in mijn familie zelf veel makambas. Ik ben wel tegen de mentaliteit die er heerst dat alleen een makamba op de management stoel kan zitten of iemand die politiek gelinkt is.

  Ik ben inderdaad wars van politiek slijmen. Dat zal mij zeker niet in dank worden afgenomen. Destijds had ik de fondsen zelf geregeld trouwens, vanuit Nederland. Ik had uiteraard net als al die stichtingen die “armoede bestrijding” als core business hebben uit de grote pot kunnen vreten en mijn zakken vullen. Maar zo is Tico niet. Ik ben ook blij dat ik heb kunnen bijdragen aan bijvoorbeel de jongens van het St Paulus college Salinja.

  Oh ja je vraagt hoe het zit met CHATA Horecaf opleiding. Nou mijn beste als je alleen al ziet wie daar allemaal op de loonlijst staan dan heb je het antwoord. Als je ook nog eens nagaat wie destijds met veel LOVE haar steun gaf waarbij er uiteraard enkele OVEL gecertificeerde consultantjes op de loonlijst moesten komen dan weet je ook wel genoeg. Graag zou ik weer de kans krijgen om de jongens en meisjes klaar te stomen uiteraard. Maar ja met een minister Lamoenchi en een setje paljassen aan de macht zal dat niet gebeuren. Al zou ik mijn diensten gratis aanbieden, dan zou er altijd wel een vriendje of familielid zijn die het voor veel meer geld kan doen.

 24. Misschien tijd voor een hands on Hotelvakschool op Curaçao Minister van Onderwijs? Om op de marktbehoefte in te springen?

  Ga eens creatief nadenken! en doe wat voor de landskinderen waar ze wat aan hebben!

  Ipv ruzie maken met bestuurscolleges, beledigd zijn, dreigen met vervolging wegens belediging (harde waarheid), ingezonden brieven naar de media sturen, of met beursalen meereizen en snoepreisjes redenen verzinnen.

 25. Venezolanen genoeg op het eiland die zeker kunnen en willen werken. Maak hen legaal en geef werkvergunning. 2 problemen opgelost.

 26. @ Tico :
  Vind je een druiloor v.w.b. jouw mening Covid.
  Ben het echter 100 % eens met je stelling(en) van vandaag betreffende Sandals ( en nog andere te openen hotels op Curacao),
  Heb zelf meer dan 35 jaar in de Horeca op Curacao gewerkt en sta helemaal achter je betoog !
  Heb o.a. een hotel gemanaged op Curacao met 95% lokale medewerkers. Deze lokale mensen zelf (op)begeleid en er in geslaagd om SAMEN met deze mensen de hotelbezetting op te krikken van 40 % op jaarbasis naar meer dan 85 %.
  Het kostte soms bloed-zweet en tranen maar het kan ! !
  Wat is er trouwens met de Horeca opleidingen (Chata-Horecaf) gebeurd ?
  Hoop dat er mensen op Curacao wakker worden en je de kans krijgt je kennis en ervaring (opnieuw) over te dragen -alhoewel je er met je ongezoute (vaak terechte) mening betreffende de lokale politiek je niet veel politieke “vriendjes” zult hebben.

 27. Ik geloof nooit dat Curacao alleen maar bestaat uit Judescas en Jandinos. Wel kan ik enigzins de terughoudendheid begrijpen. Zat casussen waar personeel als een hond in de mondi werd gedumpt en het hotel management met de Noorderzon vertrok. Ook tijdens Millennium bug 2020 zag je dat hotel personeel van de ene dag op de andere werd weggestuurd en zoek het maar uit. Ik ben ook benieuwd naar de arbeidscondities in deze. Krijgt men een nuluren contract, is er zicht op vaste aanstelling, zijn de salarissen in verhouding etc. Want leuk dat de toerist 6000 euries of dollar per week betaald voor de kamer, maar wat heeft het kamermeisje eraan als zij 2 Nafl per dag verdient en ten alle tijden de laan uitgestuurd kan worden? Aan de ene kant zeg ik dat men nu alles op alles moet zetten om desnoods met een nagelknipper langs te gaan bij de Judescas of met een tondeuze langs de Jandinos om hun enigzins toonbaar te maken en aan de slag te laten gaan, echter op Curacao heb ik heel wat moderne slavernij gezien en dat maakt best triest. Aan minister Lamoenchi en haar consorten om zorg te dragen dat deze keer de arbeidsplaatsen en worden vervuld en er streng toezicht is dat er geen uitbuiting komt. Oh ja en trap die nailsalons etc van het eiland af. Want dat heeft alleen maar Judeskas voortgebracht. RUIME OP DE BOEL

 28. De goedkoopste kamer bij Sandals kost 6000 dollar voor een week. Dan verwacht je wel heel goede service .
  Zal moeilijk te realiseren zijn hier.

 29. Doet me een beetje denken aan Hyatt. Toen werd er ook gezegd dat er lokaal geen geschikt personeel gevonden kon worden,

  Lokaal personeel was wel te vinden maar niet geschikt personeel.

  Lonen zullen wellicht wel wat lager zijn maar het is wel belang dat men op komt dagen en zijn werk doet. Helemaal als men 200 dollar per dag betaald voor 1 kamer.
  HR functionaris had slapeloze nachten.

 30. Misschien heeft het iets te maken met “training”, ervaring, expertise en werkmoraal?

  Curaçao wordt wakker, het hotelpersoneel is het gezicht van het hotel!
  Daar kun je geen Judeska’s, en Jandino’s (drechi’s zeg maar) rond hebben lopen.

  En ja, het concept “Judeska met lange nagels” is destijds geïnspireerd door het “klantgerichte” personeel van KFC saliña, waar Jandino zijn KFC kip ging halen en een tratamentu ala Judeska kreeg. Vandaar de naam FC Kip!

 31. Oh ja en niet schrikken van de foto aub als u op de link klikt. Niet geschikt voor mensen die een romantische dag gepland hebben voor aanstaande valentijn

 32. Ter aanvulling ende vermaak: https://extra.cw/si-no-hana-hende-lokal-pa-sandals-lo-tin-di-tuma-estranhero/

  Si no haña hende lokal pa Sandals lo tin di tuma…
  February 9, 2022
  WILLEMSTAD.- Sandals Hotel Curaçao mester di 980 trahadó lokal pa kuminsá laborá den e hotèl na momentu ku esaki habri dia 14 di aprel próksimo. Un biaha mas e minister di labor sra. Ruthmilda Larmonie-Cecilia a hasi apelashon na hendenan den komunidat ku no tin trabou pa solisitá pa traha na e hotèl. Pasobra si no haña hende lokal pa traha pa dia 14 di aprel awor ora e hotèl habri su porta nan, e tin di bai di akuerdo pa estranhero bin traha na Kòrsou. Pasobra no por…
  —————————————————————————————-
  En zo draait het altijd op Curacao. De minister gaat niet stinkend haar best doen om hende lokal te vinden. Er wordt niet alles op alles gezet door bureau werkzoekenden. Er wordt niet van deur tot deur gegaan om mensen te overtuigen om te solliciteren. Er komt geen avondvullend programma met grafiekjes van werkloosheid vs openstaande vacatures. Er wordt niet actief geronseld. Opperbevelhebber zijne koninklijke sokkendrager roept geen time-out uit omdat er dringend personeel nodig is. Nee hoor, er wordt meteen gezegd, tja dan gaan we maar weer uit het buitenland werven. Benieuwd trouwens hoeveel van die openstaande vacatures op leidinggevende of management niveau zijn. Waarschijnlijk wordt er weer een puisterige net afgestudeerde Nederlandse jongen of meisje daarvoor aangetrokken zoals bij alle hotels, resorts etc. En niemand hoeft mij te vertellen dat dat niet zo is want ik heb het heel vaak gezien. Jochie van pas in de twintig, net uit de schoolbanken die dan komt leidinggeven, terwijl hij niet eens de talen spreekt. Eniwee er zijn vacatures te vervullen dus komop met die kampanje voordat er weer uit het buitenland wordt gewerft om hier uitgebuit te worden.

 33. Doet me een beetje denken aan Hyatt. Toen werd er ook gezegd dat er lokaal geen geschikt personeel gevonden kon worden, en werden er Fillipijntjes aangetrokken.

  Enfin zoals velen van jullie weten heeft Tico zich ingezet door middel van een vormingstraject voor de minderbedeelden. Discipline op de werkvloer, budget beheersing etc. kwamen aan de orde. De meesten konden er gewoon niet bij dat op tijd komen, verstandig met je geld omgaan, etiquette en bon manera essentieel zijn. Pas na het doorlopen van mijn vormingstraject drong dat door. Ik kreeg vele bedankjes en enkelen waar ik nog wel eens contact mee heb, die hanteren nog steeds wat ik hun geleerd heb en werken nog steeds. En dat vormingstraject deed ik in mijn eentje met een geringe subsidie voor de huur van een leszaal, gelden voor de konvoi en een kleine lunch (200 mensen begeleid in totaal maar 1300 florin subsidie gevraagd welke totaal gewend werd aan het doel, geen bezoldiging voor mijzelf). Ik zou bijna zeggen dat er meer van dat soort trajecten moeten komen zodat de 400 vacatures opgevuld kunnen worden met bekwame werkers, maar ik weet dan precies hoe dat gaat. Vele stichtingen die snel snel worden opgericht met allemaal hetzelfde doel, maar waar de enorme subsidie gelden in de zak verdwijnen van het schofterig bestuur. Wanneer men mij zou vragen dan ben ik best bereid weer eens naar Curacao af te reizen en een vormingstraject te geven. Zorg voor onderdak en een warme prak voor mijn, en voor een training zaaltje voor de cursisten en binnen 2 weken heb je 400 gedisciplineerde medewerkers.

  Kort samengevat en concluderend, er is nu een kans voor 400 mensen om aan de slag te gaan. Eerlijk en met hard werken je centjes verdienen. Niet meer afhankelijk zijn van bon kune, wega di sam, bon di 10 luna, urenlang in de zon staan om je onderstand te kobreren etc. Het is even wennen om smorgens vroeg uit je nest te komen en naar het werk te gaan, maar het is de ultieme weg naar verlossing en vrijheid.

 34. Vreemd. Op durf te vragen worden Nederlanders die hier naartoe willen komen uitgescholden door localen als ze om werk vragen op Curaçao omdat ze dan zogenaamd banen inpikken van de yu korsou.
  Ik snap het niet…waarom worden ze boos als ze zelf toch niet willen werken?

 35. Tijdens de persconferentie was te zien dat niets onmogelijk is voor de general manager van Sanders en aan alles is gedacht. Hij had het over dat mensen gesolliciteerd hebben maar niet bereikbaar waren en geïnteresseerden kunnen tot 07:00 PM bellen. Je zou haast denken dat in deze tijd dat Sanders een website kan openen waar sollicitanten kunnen melden en hun curriculum vitae uploaden en desnoods online een eerste sollicitatie gesprek kunnen hebben, maar ja.

  Het is toch ongelooflijk dat er meer dan 8000 onderstaand trekkers zijn en het lukt niet om 100 geschikte kandidaten daaruit te vissen. Het is simpelweg een geval van achterstallig onderhoud, de meeste onderstaand trekkers zijn uit verveling of aan de drugs of aan alcohol verslaafd geraakt of komen met moeite voor twaalven hun bed uit.

  Het is natuurlijk geen persconferentie als de kijker niet met een nare smaak in de bek achterblijft ook nu heeft Nicole Trinidad van Direct daarvoor gezorgd.

  Alle verslaggevers hebben hun vraag in het Papiaments gesteld en het werd keurig netjes voor de manager van Sanders in het Engels vertaald. Nicole Trinidad moest zich weer uitsloven om iedereen te laten weten dat ze Engels spreekt, walgelijk weer.

  Aan het eind van de vragen ronde wilde ze ook nog Larmonie Cecilia een veer in de kont steken. Nicole had het over dat Larmonie Cecilia dag en nacht, keihard werkt. Waar haalde ze die wijsheid vandaan vraagt iedereen zich af.

  Zo te zien is Nicole Trinidad niets anders dan de zoveelste verslaggever chupado die we hier hebben en het zal niemand verbazen als Larmonie Cecilia wel een mooie baan voor haar ergens regelt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties