28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Trouw | Alleenstaande ouders op de Antillen worstelen met armoede: ‘Stroom leen ik van mijn moeder’

HomeLandenCuraçaoTrouw | Alleenstaande ouders op de Antillen worstelen met armoede: ‘Stroom leen...

Reportage Dick Drayer

Williany Windster (34) en haar zoontje Kyondrick (2) voor haar huis in Santa Catharina, Curaçao.Beeld Dick Drayer

Alleenstaande ouders en hun kinderen leven op de Nederlandse Antillen regelmatig in diepe armoede, blijkt uit een publicatie van Ombudsman en Kinderombudsman. De Curaçaose Williany Windster weet er alles van.

Achter de wilde Curaçaose begroeiing, niet ver van de hoofdweg, liggen de nooit afgebouwde huisjes van Santa Catharina. Het wijkje is alleen te bereiken via een zandweggetje dat vanaf de asfaltweg de wildernis in kronkelt. Dit is de plek waar Williany Windster (34) woont, alleenstaande moeder van vier kinderen. De oudste is elf, dan komen er twee van respectievelijk negen en zes jaar oud en twee jaar geleden werd Kyondrick geboren.

Dit zijn de ‘Caribische kinderen van de rekening’, in de bewoording van de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij publiceerden donderdag een rapport met knelpunten waar arme, alleenstaande ouders en hun kinderen mee te maken hebben, hier in het Caribisch deel van het Koninkrijk. En hoewel Williany op Curaçao woont, past haar verhaal naadloos bij de observaties die de Ombudsmannen deden op de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Williany bouwde het huisje toen ze elf jaar geleden zwanger raakte van Kendrish. De eerste stenen werden gelegd op een betonnen fundering, toen was het geld op. De vader van haar kinderen verdween niet helemaal uit beeld – er kwamen nog drie kleintjes – maar komt alleen langs als hij wat geld heeft verdiend. Dat is niet vaak, zegt ze. “Hij werkt in de bouw, maar heeft mede door de coronacrisis al anderhalf jaar geen werk meer. Heel af en toe brengt hij zelfgevangen vis. Die deelt hij dan met ons en met mijn moeder.”

De enige slaapkamer in het huisje kreeg later een aantal golfplaten als dak om het gezin overdag te beschermen tegen de zon en ’s avonds en ’s nachts tegen regen. Er is geen elektriciteit of stromend water. “Voor tien Antilliaanse gulden (omgerekend vijf euro) koop ik een plastic ton met tweehonderd liter water. Stroom leen ik van mijn moeder hiernaast. Als ik wat geld heb, geef ik dat aan haar. Dan kan ik mijn telefoon opladen.” Een koelkast heeft Williany niet en de wasmachine, waar je zelf water in moet gooien, staat doelloos in de woonkamer stuk te zijn. “Ik was al jaren alles op de hand.”

Het huis van Williany Windster bestaat voornamelijk uit losse stenen en golfplaat | Foto Persbureau Curacao

Vervlogen droom

Als kind had Williany een droom om schooljuf te worden. Ze maakte haar vsbo-school af (vergelijkbaar met het Nederlandse vmbo) en begon met een opleiding pedagogiek, maar toen raakte ze zwanger. “Daar had ik niet op gerekend, totaal niet gepland”, zegt ze. Ik had geen andere keuze dan met school te stoppen en voor mijn kind te zorgen. Bovendien kwamen er al snel meer kinderen. Williany kwam in de onderstand terecht, een bijstandsuitkering van de overheid à 325 gulden (162 euro) per maand. Haar moeder heeft een AOW-pensioen van achthonderd gulden per maand en helpt haar dochter zo goed en zo kwaad als het kan. Maar ook zij kan er niet van rondkomen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek rekende uit dat een alleenstaande moeder met twee kinderen vorig jaar bijna 2150 gulden, zo’n 1075 euro, moest verdienen om boven de armoedegrens te blijven. Williany zit daar samen met nog 16.000 gezinnen op Curaçao ruim onder, dat is een kwart van alle huishoudens op het eiland. Navraag bij het Curaçaose ministerie van sociale ontwikkeling en werkgelegenheid leert dat ze recht heeft op meer. Maar dat weet Williany niet.

De afgelopen twee jaar is er een enorme afstand ontstaan tussen het ministerie en de mensen die hulp nodig hebben. Door de covid-regels kunnen hulpbehoevende mensen niet meer vrij binnenlopen om met een consulent van vlees en bloed over hun problemen te praten. Alles moest van de ene dag op de andere online gebeuren. Veel mensen die hun baan kwijt waren, hadden nauwelijks geld om voor de basale levensbehoeften te betalen, laat staan voor data op de telefoon om online formulieren in te vullen op de door storingen geplaagde overheidsportalen.

Met lege maag naar school

Williany kijkt beteuterd, haar ogen omhoog. “Mijn kinderen hebben genoeg van de armoede. De oudste sport bij gebrek aan faciliteiten in de eigen wijk in een wijk verderop, maar dat kan alleen als er vervoer is. Met de 325 gulden per maand kan ik niet elke dag warm eten opzetten, vaak is er alleen maar brood. Soms gaan mijn kinderen met een lege maag naar school. Gelukkig is daar een organisatie die af en toe voor een ontbijt zorgt.” En terug naar school, de opleiding pedagogiek afmaken? “Drie van mijn kinderen gaan naar school, en de vierde, Kyondrick, zou naar de opvang kunnen. Maar dat kost 160 gulden per maand. Dat kan ik niet betalen.”

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

34 reacties

  1. @BS pnp mfk zouden de helft van ‘t geld wat ze krijgen af moeten geven , dan houden ze nog te veel over, ze reizen de hele staatskas leeg , daar zou ‘t geld vandaan moeten komen, dito nitwit doran en nog meer van dat spul wat daar zit.

  2. Deze armoede wordt door de Curacaose politici opzettelijk in stand gehouden. Het gaat hun erom goedkope stemvee te hebben. Particulieren die deze arme en domme mensen proberen te helpen, dragen water naar zee. Dat helpt net zo min als voer leggen voor straat/zwerfhonden. Probleem wordt niet opgelost.

  3. Er is natuurlijk wel geld. Maar zolang de top niet wil inleveren is er idd niets.
    Tot overmaat van schofterig heus geeft deze overheid per 1.1.22 ook nog het marching afgeschaft.
    Overheid betaalde slecht dus veel supermarkets hadden er geen trek in zolang op hun geld te moeten wachten.
    Het zijn schoften niets meer en niets minder.
    Ondertussen zeiken ze over meer fractiemedewerkers.
    F&F gaan voor, nietwaar.

  4. Abraham van Velzen schreef:
    “Het is hard maar waar zou ik zeggen deze armoede hebben de YDK aan zich zelf te danken, zij kiezen toch elke keer weer een verkeerde politieke partij aan de macht die niet met die Nederlandse makamba regering wil samen werken.”

    Best, waar en precies waar de elite op inspeelt: zie je makamba’s in die positie?
    Nee toch?
    En dat is het bewijs dat de reden van de ellende zijn oorsprong heeft bij de makamba’s.
    En deel dan ook nog een bevroren kip uit en je hebt 3 stemmen.

  5. En het nalaten van deze dingen, en de lijst is niet uitgebreid en gedetailleerd genoeg.
    En eigenlijk het niet maken en uitvoeren van een beleid, zeker wat betreft armoede besteding maakt de elite crimineel.

  6. Meer geld om een acceptabele levensstandaard te halen is één ding.
    Het doorbreken van de cyclus van alleen staande moeders en kansarme jongeren is een groter doel.
    Doel 2 gaat niet zonder doel 1.
    Alleen doel 1 is alleen geen oplossing op langere termijn.
    Als het daar stopt gaat het probleem op termijn alleen groter worden.
    Voor doel 2 hebben we werkgelegenheid nodig.
    Om dat in eigen hand te houden hebben we “eigen productie” nodig.
    En ook dit is mogelijk als investeerders en upstarts een mogelijk krijgen zonder dat bij een plan een politicus, zelf of via anderen, met de hand omhoog staat. Het gaat om de bevolking en niet om het inkomen van enkelen.
    Alles kan als er een wil is, zeker als de wil het algemeen belang is..

  7. Tja waar moet het geld vandaan komen;
    – Uit het besparen of eigenlijk afschaffen van het gebruik van consultants, waar hebben we ministeries voor?
    – het automatiseren en efficiënter, en in Krimpen van het ambtenaren apparaat.
    – het doorlichten, efficiënter maken van de toppen van de overheidsnv’s.
    – de knoop doorhakken over de isla het alleen in deze “toestand” houden en het “zoeken naar” explatanten kost miljoenen per jaar.
    – het innen van de verschuldigde betalingen van de gok en trust.
    Deze maatregelen zijn voldoende om
    – een sociaal vangnet te betalen.
    + De educatie en preventie van armoede te verbeteren.
    + Een klimaat te scheppen die aantrekkelijk is voor investeerders.
    + De verbetering van infrastructuur.

    Zo dus.

  8. Geef die mensen wat meer geld onderstand of uitkering. Zodat de kinderen niet hoeven te leiden.

    Leiden of Lijden?

    Maar waar moet geld vandaan komen dan?

  9. “Heeft de regering de kinderen bij haar verwekt?”

    nee maar je mag wel verwachten dat een betrokken regering haar uiterste best doen om mensen en kinderen een minimum basisbestaans niveau te bieden. Ik heb geen enkel staten lid voedsel pakketten zien uitdelen of bereidt gezien om een deel van hun salaris af te staan aan hulpbehoevenden . Over (armoede)beleid ga ik het maar niet hebben want dat is er niet

  10. Of de regering de kinderen bij haar verwekt heeft?
    Letterlijk, mogelijk niet.
    Figuurlijk: ja
    Is de regering verantwoordelijk voor persoonlijke keuzes?
    Niet per definitie maar gedeeltelijk ja.
    Een regering doet zijn best om gedrag te sturen. Dat doen ze door maatregelen te nemen om goed gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag te straffen of te ontmoedigen.
    Dat is wat regeringen doen.
    Schoolsysteem is een belangrijke aanvulling op de opvoeding. Zeker voor de lager opgeleiden en lagere inkomens is sociaal werk cruciaal. Ook dat is het werk van regeringen.
    In de Caraïbische cultuur wordt met twee maten gemeten het is oke voor een man om bysites te hebben het is vaak zelfs status verhogend.
    In de Caraïbische cultuur is het “geaccepteerd” dat de opvoeding voor rekening komt van mama, oma en tante.
    Er is vaak geen manelijk rol model, behalve de bad boy in de bario.
    Dit is “normaal”, zo normaal als dit gevonden wordt worden de slachtoffers van dit “normaal” aandachtsloos gelaten waardoor er een nieuwe generatie het zelfde opgroeit.
    Individuele verantwoordelijkheid? Zeller.
    Maar ze weten niet beter.
    Is de regering verantwoordelijk? Zeker die moet ze voorlichten, begeleiden en opvoeden zo dat de cirkel gebroken wordt.
    En daarin schiet de regering, en niet alleen deze, tekort.
    Zo ver tekort dat het crimineel te noemen is.

  11. Heeft de regering de kinderen bij haar verwekt?
    Wij maken zelf de keuzes in ons leven, en daarna willen we de regering de schuld van onze keuzes geven.
    Kom op.

  12. @Ericlapas,

    Nederland staat en kijkt er naar ?
    Klopt, iets anders kan Nederland niet doen. Curacao heeft gekozen om afzonderlijk land binnen het koninkrijk te zijn en het gevolg daarvan is dat Nederland die ‘soevereiniteit’ moet respecteren………….ook wanneer ze zien dat het fout gaat.
    Men kan alleen aandringen op naleven van bepaalde regels, maar afdwingen kan men het niet. En de bestuurders in Curacao weten dat maar al te goed en iedere gelegenheid, die ze hebben om Nederland de grond in te trappen, gebruiken ze ook. Zodra Nederland ook maar iets zegt hoor je hier meteen: ‘dat is kolonialisme’ of ‘Nederland wil de baas over ons zijn’.

    COHO zou een verschil kunnen maken, maar onze dames en heren kansenparels in de politiek zijn nu al meer dan 2 jaar bezig om COHO te bestrijden en tot op heden lukt het ze aardig……………er is nog altijd niets van de grond gekomen.

  13. Deze vrouw heeft nog een slechter onderdak dan die man die met zijn vrouw in die half afgebrande container woont tegen over suppermarkt Magnusa en dat zijn maar een paar droevige gevallen er zijn er tallozen op het eiland die zo moeten wonen zonder helpende hand van de regering maar nuteloze vliegreizen maken tot over de hele wereld deert hen niet dat doen zij graag op kosten van de belastingbetaler, trouwens Herman Georg was ook 17 jaar geleden bezig met een project om voor oude en arme gezinnen heel goedkopen huurhuizen te gaan bouwen, is geen ene moer van terecht gekomen maar Herman was wel jaren directeur met een dik salaris van deze nep club, ik vergeet niks Herman ook niet al word ik 100 jaar?.

  14. Mij werd geleerd dat “It takes two to tango”. Ik zie geen vinger wijzen naar de vaders van die koters, onder zinken dak, brodeloos, geen cent te makken. You was there, I believe, mommy…you should have demanded he help you out. Diz sure was no pitstop!
    Life is hard enough as it is.

  15. @ Eric,
    Nederland staat en kijkt ernaar.
    En ze verschuilen zich achter de status van Curaçao.
    En, zeker formeel, hebben ze gelijk; formeel heeft Nederland geen inbreng om “binnenland aangelegenheden” te regelen.
    Het coho brengt daar, een beetje, verandering in en dat is de reden dat nos dit niet wil.
    Er zijn ook een paar redenen om niets aan de inkomensongelijkheid te doen:
    – geld wat verbeteringen voor die groep zou brengen kan beter onder de vrienden verdeeld worden.
    – de stem van arme mensen is goedkoop.
    – rijkdom is relatief. Klein verschil is kleine rijkdom.

  16. Vaak is het zo als iemand uit deze sociale laag lukt om werk te vinden, is het vaak onderbetaald en zeker niet hoger dan het minimum loon.

    Door één of andere reden wilt de groep die aan de macht is deze mensen arm houden, dit zagen we laatst toen minister van sociale zaken, Larmonie-Cecilia zei dat er geen verhoging van het minimum loon komt omdat het niet te verdedigen valt. Niet omdat er geen geld is maar simpelweg omdat het niet te verdedigen valt.

    Nog geen dagen later blijkt dat ministers 7 familieleden als medewerker tegen een vergoeding van rond de 10.000 gulden per maand mag benoemen. Daar hoefde geen draagkracht voor gezocht te worden.

    Dit valt niet anders uit te leggen dat een groep de andere groep onderdrukt en alle kansen op een menswaardig bestaan ontneemt. Nederland staat en kijkt ernaar. Het wordt tijd dat iemand Curaçao bij de college voor de rechten van de mens aanklaagt.

  17. @ Henry,
    Idd ik maak een onderscheid tussen
    NOS, ons allemaal zonder onderscheid tussen geslacht, levensovertuiging of afkomst.
    En nos de sociale en politieke elite.
    En ben van mening dat het nos weldegelijk uitmaakt dat ze onafhankelijk (al was het alleen formeel) zijn en blijven.
    Voor de onafhankelijkheid waren ze ook al aan het graaien, maar ze konden zich verstoppen achter de andere eilanden (waar het niet beter was) met de onafhankelijkheid is het toegenomen zonder dat ze zich konden verstoppen en ze deden er eigenlijk ook amper moeite voor.
    Toezicht, of onder curatele komen is een directe aantasting van hun inkomsten en dat is dus niet in het belang van nos.
    Ik zou willen dat NOS hier een eind aan zou maken maar dat is ijdele hoop:
    1/3 leeft onder het bestaansminimum en diens stem is gemakkelijk en goedkoop te koop.
    1/3 is van zijn inkomsten direct of indirect afhankelijk van de overheid en daarmee veel eerder geneigd om voor de bestaande politiek te stemmen, en zeker niet op een partij die de ambtenarij efficiënt wil maken en af wil slanken.
    1/6 behoort tot de politieke en sociale elite of heeft daar ambitie toe.
    Dus nos blijft waar het is.
    En als er toezicht komt is er een mogelijkheid dat er gekeken gaat worden naar de kapitaal stromen van het verleden.
    De politieke en sociale elite steekt nog liever het hele eiland in brand voor dat dit gebeurt.
    De conclusie dat het “ze” niet interesseert, nu niet nooit niet is onjuist.

  18. Geef die mensen wat meer geld onderstand of uitkering. Zodat de kinderen niet hoeven te leiden.
    Iedereen heeft zijn verhaal soms beginnen mannen heel goed maar raken daarna de weg kwijt je moet zelf veder kunnen. Werk er aan overheid geef ze wat meer om rond te kunnen komen kijk hoe nederland hiermee omgaat en help ze daarna met een baan guide them. Ze blijven zonder man alleen en kunnen niks help hun toch wat te bereiken oorzaak maakt niet uit ieder zijn verhaal. Men niks mee gemaakt of fouten gemaakt of zuch vergis dus help hun aub die kinderen zijn onze toekomst van morgen. Met steun van mama kunnen ze studeren en aan toekomst bouwen ze krijgen dan wel de kans. Overheid help deze groep met wat meer geld maatschappelijk sociaal werker mensen vrijwilig of betaald maar help hun.

  19. @ Dislect
    Ik concentreer mij op wat u naar voren brengt over onafhankelijkheid. Citaat:”Hier ligt de oorzaak en gevolg van het uitzuigen door nos, die de onafhankelijkheid zo belangrijk vindt.” einde cit…
    Juist niet! Want het zijn waarachtig deze “nos”, waarmee u waarschijnlijk verwijst naar de politieke en een sociale elite van Curaçao, die goed voor zichzelf gezorgd hebben en het nog doen. Vraag die dan gesteld moet worden, en beantwoord, is welke belangen ermee gediend zijn. Is het ook een belang die Curaçao kan hebben in onafhankelijkheid qua bestuur? Ik durf te stellen dat onafhankelijkheid deze eliten niet interesseert, nu en nooit niet! Integendeel is het deel blijven uitmaken van het koninkrijk een essentiële voorwaarde voor deze eliten om zich te blijven verrijken ten koste van het grootste deel van de bevolking die, of in armoede blijft leven of met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen. Ik zou willen verwijzen naar een andere reactie, …citaat: “Niks heeft geholpen omdat wij geboicot zijn door de overheid.Zelf het sponsor geld van UNFPA om dat te organiseren, is gestolen door het betrokken departement.”…einde citaat… Met Nederland als “hoofdland” van het koninkrijk worden door deze “nos” spelletjes gespeeld waarbij men soms iets moet toegeven, meestal laat Nederland het toe dat deze eliten de baas blijven spelen en de “grote piet” uithangen. Onafhankelijkheid zal zich juist keren tegen het blijven vasthouden aan hun “comfort zone” door deze eliten. Om dit alles ben ik de laatste jaren onafhankelijkheid ook gaan definiëren als “therapie”. Zo dat de bevolking van Curaçao alsook de andere eilanden elkaar leren respecteren en aanvaarden op basis van een volwaardig burgerschap. Het laatste bestaat nu niet, heeft nooit bestaan op deze eilanden.

  20. Zolang de wet feitelijk niet wordt aangepast zoals het moet en niet alleen voor de buhne, om de buitenechtelijke kinderen werkelijk dezelfde kansen te geven als aan de kinderen geboren in het huwelijk,zolang geen handhaving is ook niet van nieuwe weten van na 2012,zolang kinderen van een en dezelfde vader worden discrimineert,en de ene krijgt alles en de andere niks, zijnde van hetzelfde bloed, zou op Curacao niks veranderen. En meestal wordt ook nog de moeder als de schuldige aangezien. Ikzelf met SEDA en andere vrouwenorganisaties wij hebben decennia lang voor verbetering van het leven van de kinderen en de allenstaande moeders gevochten en het is in feite niks bereikt. Zelf een Prof.jurist en later Rechter,kon ook niks bereiken. Ik kan mij zeer goed herinneren dat de UNFPA, UNICEF en andere internationale instanties mij hebben geholpen dat aan te karten. Niks heeft geholpen omdat wij geboicot zijn door de overheid.Zelf het sponsor geld van UNFPA om dat te organiseren, is gestolen door het betrokken departement.Dat was in 1990.En dan vraagt men zich af waarom zoveel criminaliteit onder jongeren en jong volwassenen? Hoeft nog een verklaring hiervoor: geen liefde,geen erkenning, geen dezelfde rechten,geen respect, armoede,ezv.ezv

  21. Algemene kennis, voorlichting en opvoeding niet gebaseerd op de leer van de katholieke kerk zou ook wel schelen..
    O dan moet dat in onderwijs?…..
    Geen geld voor.

  22. De verschillende ….. vaders misschien alimentatie voor zijn kind laten betalen of nog beter zorgen NIET zwanger te raken van een man die vooraf al geen leuk gezin wenst te vormen. Anno 2022 lijkt mij dat laatste niet zo moeilijk.

  23. Wat ik zo triest vind is dat niet alleen de lokale media maar ook de politiek er totaal geen aandacht aan besteed.
    Er is niemand, lokaal, die het voor hun opneemt.
    Geen voorlichting, preventie, hulp.
    Net zo als met alles geen beleid.
    En dit zijn ydk, bijna zonder uitzondering.
    Dit zijn NOS en niet nos.
    Hier ligt de oorzaak en gevolg van het uitzuigen door nos, die de onafhankelijkheid zo belangrijk vindt.
    De kleine groep nos verdient hier aan en die hebben de macht om het te veranderen.

  24. Alhoewel geen fan van Lapas, deze woorden van hem mogen elke dag herhaald worden:

    “Het valt toch op dat verslaggevers van Curaçaose afkomst en media als Direct TV en TeleCuracao hier geen aandacht aan besteden. Het is schandalig dat dit nog anno 2022 in een land waar ministers en parlementariërs zichzelf rond 16.000 gulden per maand laat uitbetalen en directeuren van overheid nv’s een miljoenen salaris voor zichzelf heeft geregeld.”

  25. @Joep Meloen, “het is geen onvriendelijke reactie hoor”. Het is allemaal vrij simpel de meeste meisjes worden nog steeds opgevoed met dat zij voor de huishouding moeten zorgen en de man voor het geld.

    De meeste vrouwen als ze een man ontmoeten willen ze alles geven, in de hoop dat die man voor hen gaat zorgen. Helaas willen de meeste mannen het maar één keer doen en het liefst zoals ze hier zeggen, “karni riba karni”.

  26. Het is hard maar waar zou ik zeggen deze armoede hebben de YDK aan zich zelf te danken, zij kiezen toch elke keer weer een verkeerde politieke partij aan de macht die niet met die Nederlandse makamba regering wil samen werken. De YDK is bang om in het goede spoor te gaan leven en zijn bang dat NL hun teveel laat betalen voor de gepikte stukken grond waar zij een eigen huisje op hebben gebouwd en waar niet betaald voor hoeft te worden, maar wees niet bang NL zal je dat niet afnemen die zal het zelfs beter voor je in orde maken zodat het je eigendom word zonder daar voor te moeten betalen. Het zijn juist de politieke partijen die er misbruik van maken om de makamba in een slecht daglicht te zetten en dat zij zelf hun zakken kunnen blijven vullen met hun F&F. Volk van Curacrim eis van de regering dat zij op stappen en eis dat NL het eiland over neemt en er een provincie van maakt iedereen gelukkig en genoeg te eten en een goede uitkering en als je werkt krijg je een goed loon, HALE LUJA LOOFT DE HEER en laat het volk van CURACAO zijn eigen ogen openen en de wijsheid in pacht nemen om een goed besluit te nemen en de slavernij tijd van NU eindelijk eens van zich af te schudden.

  27. Misschien een onvriendelijke reactie, maar………….wanneer je geen geld hebt, geen onderdak, geen werk……………waarom blijf je dan toch kinderen produceren ?
    Ik snap dat gedrag werkelijk niet. Men is niet in staat om voor zichzelf te zorgen, maar desondanks blijft men maar doorgaan met kinderen maken. Je kunt ook sex hebben zonder zwanger te raken, misschien toch maar eens proberen ?

    En inderdaad zou dat geld van Dubai hier beter besteed zijn geweest.

  28. Het valt toch op dat verslaggevers van Curaçaose afkomst en media als Direct TV en TeleCuracao hier geen aandacht aan besteden. Het is schandalig dat dit nog anno 2022 in een land waar ministers en parlementariërs zichzelf rond 16.000 gulden per maand laat uitbetalen en directeuren van overheid nv’s een miljoenen salaris voor zichzelf heeft geregeld.

    Moet zeggen dat als ik “El Bario” waar ik opgegroeid ben af en toe bezoek zie ik dat de generatie die toen ik klein was in armoede leefde, de kinderen en kleinkinderen nog in armoede leven. Sommigen daarvan hebben zich dankzij de drugshandel een beter leven verworven maar voor sommigen is de armoede van generatie op generatie over gegaan.

    Laatst nog zat een verslaggever van Radio Direct life, sydney op de thuisbasis van PAR te vieren dat Quincy Girigorie de nieuwe partij leider is. Waarschijnlijk omdat hij daar iets te eten kreeg. Bij elke serieuze media zou deze verslaggever op staande voet ontslagen worden maar niet hier.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties