29 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Nu.cw | Grote verschillen kinderrechten binnen Koninkrijk

HomeLandenArubaNu.cw | Grote verschillen kinderrechten binnen Koninkrijk
Het VN-Kinderrechtencomité heeft een flinke lijst verbeterpunten gepresenteerd, onder meer over geweld tegen kinderen, migratie, de gevolgen van klimaatverandering, de toeslagenaffaire en digitale kinderrechten..| Bonaire.nu

Er bestaan grote verschillen tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten wat betreft de toegang die kinderen en jongeren hebben tot gezondheidszorg, onderwijs, sociale bijstand en jeugdzorg. Dat concludeert het zogeheten Kinderrechtencollectief op basis van een onlangs verschenen rapport van de Verenigde Naties (VN).

De verschillen tussen Nederland en de BES-eilanden verdienen daarbij bijzondere aandacht. “Het maakt een verschil in welke gemeente een kind woont en dat heeft grote gevolgen voor kinderen in kansarme situaties”, stelt het Kinderrechtencollectief.

Nederland moet dringend werk maken van de naleving van kinderrechten. Er zijn vooral tekortkomingen geconsteerd bij de vluchtelingenopvang en pleegzorg op de eilanden. Het kinderrechtencollectief is blij dat de Kinderombudsmanwet op Curaçao is geratificeerd.

Desondanks raadt de VN Nederland aan om ervoor te zorgen dat er met spoed in alle landen binnen het Koninkrijk een onafhankelijk instituut wordt opgericht ter bevordering van kinderrechten. Dit instituut moet de klachten van kinderen op een kindvriendelijke manier behandelen.

Het VN-Kinderrechtencomité heeft een flinke lijst verbeterpunten gepresenteerd, onder meer over geweld tegen kinderen, migratie, de gevolgen van klimaatverandering, de toeslagenaffaire en digitale kinderrechten.

Bron: Nu.cw

4 reacties

 1. Volgens mij bestaat de reactie van @Brian S, uit 3 delen en ik ben met het eerste deel eens, het lijkt niet dat dit VN-kinderrechtencomité veel kaas van gegeten heeft en bij het laatste deel over homo’s is hij me kwijt.

  Vind zelf dat als het om kinderrechten gaat dat het boven de politiek verheven moet worden. Ik vind niet dat een minister die zelf thuis zijn vrouw bont en blauw slaat zich met kinderrechten moet bemoeien..

 2. VN-Kinderrechtencomité. Meeste leden van dit comite komen uit landen waar kinderen helemaal geen rechten hebben. Tijd om eerst in je eigen land onderzoek te doen?

  Daarnaast snappen ze niet dat het Koninkrijk uit verschillende landen bestaat en elk heeft zijn eigen wetten. Nederland kan en mag niet optreden als de Minister van Onderwijs van Curaçao alleen op reis is want dan gaat Curaçao bij hetzelfde VN klagen over kolonialisme en slavernij van Nederland. Laat de VN dus zelf naar Curacao gaan om de problemen hier te bespreken. Een kind van homo ouders op Curacao kan idd niet zeggen mijn papas of mamas zijn getrouwd want dat mag hier niet.

 3. De toeslagenaffaire? Speelt dat ook op de eilanden? In een land met parlementariërs en ministers die amper kunnen lezen en schrijven kunnen wij toch niet over kinderrechten hebben.

  Moet zeggen dat ik in mijn leven veel gereisd heb en ik heb kinderen uit oorlogsgebieden en kinderen die in echte armoede zijn opgegroeid gezien en één ding wat me opviel, ze hebben allemaal een dode blik in hun ogen.

  Datzelfde blik meen ik nu bij veel kinderen hier op Curaçao te zien en het heeft vaak niet alleen met armoede te maken ook kinderen van welgestelde ouders worden vaak verwaarloosd want ouderen willen nog carrière maken of geven hun sociale leven voorrang.

  Volgens mij als we ons neger mentaliteit veranderen zal heel veel vanzelf goed gaan, zolang hier op Curaçao politici en anderen zijn die denken dat ze meer recht op de schaarse middelen hebben dan anderen kan het nooit goed gaan.

 4. Het VN Kinderrechtencomite heeft nog veel andere punten buiten gelaten. Het is een enorm verschil in de rechten van kinderen o.a. ook in wat betreft hun erkenning, geleijkheids beginsel, erfrechten,verbod discriminatie verbod in het Koningsrijk. Die zijn ook niet hetzelfde in Nederland dan in het Caribische gebied van het Koningsrijk. Het wordt tijd dat deze verschillen wettelijk worden gecorrigeerd in het belang van alle kinderen. Prof. Jan de Boer heeft meermaals hierover lezingen gehouden maar tot vandaag is niks gebeurd in het Caribische gebied en zijn wij de enige in het gehele gebied die nog steeds discrimineren in verschillende opzichten.Het is om zich te schamen!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties