30 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AntilliaansDagblad | Alleen nog voorzitter FKP

Drie leden RvC dienen onder protest hun ontslag in

Willemstad – Bij Fundashon Kas Popular (FKP), de overheidsinstelling belast met volkshuisvesting, zijn drie leden van de raad van commissarissen (RvC) opgestapt.

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK), had hen verscheidene malen gemaand hun functie op te zeggen. Naar verluidt omdat hij hen onbehoorlijk bestuur verwijt vanwege het nog niet gereed zijn van alle jaarverslagen. Andere geluiden zijn echter dat het de minister te doen is om er ‘zijn eigen poppetjes’ neer te zetten.

Omdat de voorgaande RvC-voorzitter volgens rooster in november aftrad, heeft Cooper al wel een nieuwe kunnen benoemen in de persoon van Chester Peterson. De drie opgestapte leden zijn tweede secretaris Anicio Koeiman, RvC-lid Dieudonné van der Veen en vicevoorzitter Fabi Constansia. Op dit moment is er alleen nog een voorzitter. De RvC bestaat doorgaans uit maximaal vijf leden.

Het drietal gaat niet zonder protest weg. Zij schrijven in hun ontslagbrief, in handen van het Antilliaans Dagblad: ,,Uit ons eerder aan u gestuurd memorandum tegen uw ontslagvoornemen, volgt helder dat wij het ontslag onterecht achten en ook dat wij uw redengeving daartoe absoluut niet delen. Het voornemen heeft geen juiste feitelijke grondslag en miskent ten enenmale datgene wat wij bij ons aantreden (april 2021) bij de FKP aantroffen.”

Ook schrijven de drie RvC-leden dat het ontslag al een voornemen van de minister moet zijn geweest vóór zijn aantreden als bewindsman, omdat zij vlak na zijn aantreden in juni al een brief kregen. En er spreekt teleurstelling uit de brief, want de minister breekt niet met de slechte traditie dat per definitie met elke regeringswisseling de RvC-leden moeten opstappen, waardoor ingezette trajecten geen voortgang vinden.

De commissarissen wijzen erop dat om deze reden de Landsverordening corporate governance in het leven is geroepen en dat deze voorschrijft dat ten aanzien van een voorgenomen ontslag de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) gehoord moet worden. Dit is niet gebeurd.

Ondanks dit protest stappen de leden toch op. ,,Vechten tegen de bierkaai is bij voorbaat een verloren strijd. Iedere actie tot verweer onzerzijds zal volstrekt nutteloos blijken te zijn. Slechts om die reden en uit praktische overwegingen is er door ons besloten om de (politiek) gedreven strijd niet met u aan te gaan en de eer aan onszelf te houden.”

Er kan op deze manier immers niet vruchtbaar worden samengewerkt, zo wordt er nog aan toegevoegd. Er is geen vertrouwen en de leden hebben ook nog een eigenwaarde hoog te houden. En verwijzend naar het verwijt van de minister eindigt de brief tot slot: ,,Wij melden u dat wij onder meer hebben bereikt dat er jaarrekeningen zijn opgemaakt, de administratieve achterstanden zijn ingehaald, een financieel directeur is aangetrokken, begonnen is met compliance-rapportages en kwartaalrapportages en een nieuwe opzet is gemaakt voor de afdeling interne controle.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. @tom: deze RvC zit er nu bijna een jaar. Is er al voortgang geboekt qua jaarrekeningen? Of is deze RvC weer een stelletje mensen die de boel aankijkt en geen actie onderneemt?

  2. Cooper, is er onder jou wel ooit iets af- of goedgekomen?
    Het wegdek krijgt met de dag grotere gaten.Cooper ook maar de laan uitsturen?

  3. Deze RVC was ‘pas’ in april 2021 aangetreden en moest volgens hunzelf toen eerst puin ruimen. Echter was vanaf juni 2021 Cooper al bezig met ze wegpesten, dus heel veel ruimte heeft deze RVC ook niet gehad.

  4. waarom zijn de jaarverslagen niet af? Cooper is geen prettige man, maar een RvC moet er op staan dat jaarverslagen op tijd klaar zijn. Hoe kan je als RvC verantwoording nemen voor goed bestuur als je niet eens een idee hebt hoe de cijfers eruit zien?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -