31 C
Willemstad
• zondag 23 juni 2024

AntilliaansDagblad | ‘Geen indicaties voor wegsluizen van gelden’

Curator JetAir reageert op speculaties Willemstad - De speculaties dat er ‘door het bestuur of door bij JetAir betrokken personen’ gelden zouden zijn weggesluisd, terwijl de airline sinds...

AntilliaansDagblad | ‘Meer aandacht voor grote schulden’

Ondernemers niet kapotmaken, maar ze moeten wel hun belastingen betalen Willemstad - De ondernemers van Curaçao zorgen voor het overgrote deel van de belastingopbrengsten en ‘het is zeker...

AntilliaansDagblad | Hoge Raad geeft duidelijkheid aan bij veroordeling in screeningswet

Willemstad - In tegenstelling tot het Hof ziet de Hoge Raad in Den Haag dat een ‘schuldigverklaring zonder straf’ wel een veroordeling is. De Hoge Raad heeft...

Democracy now! | Friday, June 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Plannen energieproject Bullenbaai

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Plannen energieproject Bullenbaai

‘Intentieverklaring met Refineria di Kòrsou’

Bea Moedt

Willemstad – Als het allemaal doorgaat, zal er binnen twee jaar een installatie van Steamboat Fuels bij Bullenbaai operationeel zijn. Dan worden daar plantaardige oliën en dierlijke vetten behandeld om als grondstof te kunnen dienen voor de productie van hernieuwbare diesel.

In een uitgebreid persbericht maakt Steamboat Fuels bekend dat een intentieverklaring is getekend met overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) voor de huur van een terrein van 4,7 hectare, inclusief het gebruik van een aanlegsteiger. Op het terrein komen een fabriek en opslagfaciliteiten. ,,De financiering van het project is gegarandeerd en er zijn besprekingen gaande met potentiële leveranciers en afnemers.”

Het Amerikaanse moederbedrijf heeft ‘meer dan zestig jaar wereldwijde ervaring op het gebied van hernieuwbare energie, energie, logistiek en distributie’. Met de vestiging op Curaçao – Steamboat Fuels Curaçao bv – wordt alleen al 180 miljoen dollar geïnvesteerd in de constructie van een eerste fabriek en de bijbehorende infrastructuur. De bouwwerkzaamheden duren achttien maanden en zorgen voor zo’n 600 banen.

Bij Steamboat Fuels te Bullenbaai zullen uiteindelijk 125 tot 135 mensen in dienst worden genomen. De verwachting is dat halverwege dit jaar de bouw van start gaat. Tegelijkertijd wordt begonnen met het werven van personeel, door Steamboat Fuels zelf, maar ook door aannemers, leveranciers en wervingsbureaus.

Het project heeft veel potentie, zo lijkt het, afgaande op de informatie in het persbericht. Het Amerikaanse concern speelt met een vestiging op Curaçao in op de toenemende vraag naar geprepareerde plantaardige oliën en dierlijke vetten die worden gebruikt ‘voor de productie van milieuvriendelijke hernieuwbare diesel’. De eerste fase gaat uit van een capaciteit van 2.000 ton, ofwel 13.000 vaten, per dag. Maandelijks wordt dan 60.000 ton aan onbehandelde grondstoffen geïmporteerd die na behandeling per tankschip het eiland weer verlaten als exportproduct.

‘Uitsluitend organisch afval’
In de fabriek van Steamboat Fuels worden water en onnodige chemische elementen uit de plantaardige oliën en dierlijke vetten verwijderd. Dat gebeurt op een milieuvriendelijke manier. ,,De installatie produceert uitsluitend organisch afval.” Ook ‘de verwerking zal niet resulteren in emissies die de luchtkwaliteit op het eiland’ schade toebrengen. De Curaçaose vestiging van Steamboat Fuels heeft het Nederlandse Royal HaskoningDHV gevraagd toezicht te houden op de procedure van de aanvraag voor van een milieuvergunning en daarover te adviseren. ,,DHV heeft het milieuvergunningenbeleid van Curaçao opgesteld.”

In de bijgevoegde informatie legt Steamboat Fuels Curaçao uit dat er een verschil is tussen ‘traditionele biodiesel’ en ‘hernieuwbare diesel’. Dat zit ‘m vooral in de kwaliteit van het product. Hernieuwbare diesel ‘levert lagere emissies op, is schoner, maakt het mogelijk meer kilometers per liter te rijden, brandt efficiënter en heeft betere opslagcapaciteiten dan biodiesel’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Ik juich als hartste als dit een reel plan is.
  Maar elk westers land met middelen heeft subsidie over voor zo’n project.
  Wij hebben de middelen niet om die subsidie te geven.
  Wij zitten ver weg van een “feed stock” grondstoffen die nodig zijn.
  We zitten ver weg van klanten.
  Voor het proces is waterstof nodig en laten we zeggen dat het groene waterstof moet zijn gemaakt door electrolise. Water is bovenmatig duur en electra ook.
  Dus ik denk dat het niets meer als een dooie mus is waar, weer geld uit algemene middelen naar zakken van… En resultaat 0.
  Ik hoop dat ik het mis heb.

 2. Een van de “haken” in het proces is dat er waterstof geproduceerd moet worden en dat kan op verschillende manieren door aardgas te ontleden of door electrolise. Gas moet geïmporteerd worden en electriciteit is op het eiland onbetaalbaar.
  En ik ben ook bijzonder geïnteresseerd in de financiering.
  Ben toch weer bang voor een klech, corc herhaling.

 3. Ik weet de ins en outs nog niet. Zullen best wel haken en ogen aan zitten.
  Maar het zou een industrie en export product kunnen worden.
  En het opent de deur tot meer recycling.
  Ik hoop dat het wat serieuzer is dan de vorige “ballonnen”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties