25 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Ingezonden | CRA: Prijsstijgingen erg zorgelijk

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Xandra van Hutten (CRA) aan het woord.

De aankondiging van de stijging van de brandstofprijzen per april aanstaande, waarbij deze fors zullen stijgen, zal de restaurantsector zwaar be nvloeden. De afgelopen tijd zijn de gas-, elektriciteit-, benzine- en dieselprijzen fors gestegen en niet alleen voor de consument. Was bijvoorbeeld een liter benzine in maart 2021 nog maar 1,98 gulden; dit zal per 29 maart stijgen naar 2,64 per liter.

Daarnaast stijgen de inkoopkosten steeds harder door tekorten aan grondstoffen. Tevens is er personeelstekort en moeten ondernemers hogere salarissen hanteren om personeel aan te trekken. Dit allemaal terwijl de meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen, er weinig geld is om te investeren en er onvoldoende omzet is om betalingsachterstanden van zowel leveranciers als belastingen, die tijdens de pandemie zijn opgelopen, in te lopen.

Veel sectoren binnen de branche gaan dan ook moeilijkere tijden tegemoet. Ook voor de consument geldt immers dat het leven over de hele breedte duurder wordt. Boodschappen in de supermarkt zijn in twee jaar tijd bijna 14 procent gestegen, terwijl de gemiddelde kosten voor levensonderhoud met 3,8 procent omhoog zijn gegaan ten opzichte van vorig jaar. Aardappels, groente en fruit zijn fors in prijs omhooggegaan, bijna 30 procent ten opzichte van 2019. Maar ook vetten en oli n werden duurder, bijna 20 procent in een jaar tijd, en vlees en vis met ruim 10 procent in een jaar.

Men kan ervan uitgaan dat energie-, voedsel- en grondstoffenprijzen verder oplopen vanwege verstoringen in de internationale handel en de oorlog in Oekra ne. De bijdrage van energieprijzen aan de stijging van het algehele prijspeil zal de aankomende periode dus hoger zijn dan eerder gedacht en pas verder in de toekomst de nul naderen. Oekra ne en Rusland zijn belangrijke exporteurs van verschillende landbouwproducten en we rekenen op hogere prijzen voor oliezaden en graan. Dat gaan bijvoorbeeld bakkers en margarine- en sauzenproducenten op korte termijn merken in hun winst- en verliesrekening.

Daarnaast is Oekraine een belangrijke producent van voermais en Rusland van ammoniak en andere basiscomponenten van kunstmest. Een prijsstijging van deze inputkosten voor de akkerbouw en dierlijke veeteelt kan op termijn leiden tot meer prijsstijgingen verderop in de keten.

De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in januari zo sterk gestegen dat de inflatie in de Verenigde Staten het hoogste niveau in circa veertig jaar heeft bereikt. Volgens nieuwe cijfers van de Amerikaanse overheid was het leven afgelopen maand gemiddeld 7,5 procent duurder dan een jaar terug. In december ging het nog om 7 procent. Daarmee is de inflatie zelfs harder aangetrokken dan de meeste economen hadden verwacht.

De consumentenprijzen op Curacao blijven stijgen, meldt de Centrale Bank van Cura ao en Sint Maarten (CBCS). Dit komt voornamelijk door de hogere prijs van voedsel, dat werd maar liefst 7 procent duurder. Daarna volgt drank en tabak met 6 procent en verder is er een flinke stijging in de benzine- en waterprijzen te zien. In het eerste kwartaal van 2021 was er sprake van een inflatie van 2,9 procent. Sinds 2018 stijgen de prijzen sneller dan in Amerika en gezien de koppeling van de gulden aan de Amerikaanse dollar betekent dat een verslechtering van het concurrentievermogen van Curacao.

De restaurantsector zal moeilijk deze prijsstijgingen kunnen verwerken. De sector wordt al gezien als zijnde duur. Het zal dan ook lastig zijn deze prijzen aan te passen omdat dit een negatief effect kan hebben op de klandizie. Ook voor de toerist zal Cura ao steeds duurder worden.

Daarnaast heeft de KLM reeds aangekondigd dat ticketprijzen duurder zullen worden, wat zeker invloed zal hebben op ons toerisme uit Europa. De CRA meent dan ook dat de regering nu snel actie moet gaan ondernemen om deze prijsstijgingen te absorberen, al is het tijdelijk.

Er kan gekeken worden naar verlaging van accijnzen, het elimineren van een schakel van de omzetbelasting (ob) en verlaging van invoerrechten. Hierdoor behoud je de huidige koopkracht, welke al laag is, en kan de bevolking zich nog het minimale permitteren. De sector kan dan de huidige prijsstijging tegengaan.

Xandra van Hutten (Curacao Restaurant Association),
Curacao

Artikel delen

7 reacties

 1. Dat volgevreten heerschap van ez heeft natuurlijk geen probleem met kosten stijgingen. Denkt cooper vreet zich vol , ik dus ook en laat de boeren maar dorsen, Dubai was hopi sushi.

 2. De Minister van EZ is druk,te druk met snoepreizen in Dubai.
  Nergens geld voor, maar een potje voor Dubai valt wel te ritselenen!
  En nog wel voor een delegatie vol klaplopers.
  Curacao wordt door een stel malloten bestuurd., die duidelijk alleen maar aan zichzelf denken, en niets voor elkaar krijgen, behalve roepen dat je niet aan hun autonomie mag komen.

 3. Als je een mono economie hebt en afhankelijk bent van tourisme en alles moet geïmporteerd worden is de economie heel gevoelig voor energie prijsstijging voor alles maar ook voor prijsstijging van voedingsmiddelen in het bijzonder.
  Gelukkig heeft onze lider al bepaald dat de oorlog in Oekraïne geen gevolgen heeft voor het eiland.
  Dit betekent dat de oorzaak van de moeilijkheden ligt in het gebrek aan visie bij het bestuur.

 4. Dit is moeilijk te begrijpen, als ik in Mexico ben wil ik graag chile con carne eten. Denk dat iedereen hier Kadushi, Jambo ku Funchi op de menu verwachten of gaat het hier om fine dining.

 5. Er kan gekeken worden naar verlaging van accijnzen, het elimineren van een schakel van de omzetbelasting (ob) en verlaging van invoerrechten. Hierdoor behoud je de huidige koopkracht, welke al laag is, en kan de bevolking zich nog het minimale permitteren.

  Maar de dienstreizen van de Ministers moet toch ergens van worden betaald.

 6. waarom de slachtoffer rol en een uitzondering maken voor de horeca? Iedereen heeft te lijden onder deze prijs stijgingen en de voedsel markt is een wereldmarkt zodat je maar de prijzen te accepteren hebt. Wellicht is eerder de conclusie dat er te veel horeca is en te weinig productiviteit in andere sectoren zoals bv landbouw

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -