30 C
Willemstad
• donderdag 30 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | CRA: Prijsstijgingen erg zorgelijk

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Xandra van Hutten (CRA) aan het woord.

- Advertentie -

De aankondiging van de stijging van de brandstofprijzen per april aanstaande, waarbij deze fors zullen stijgen, zal de restaurantsector zwaar be nvloeden. De afgelopen tijd zijn de gas-, elektriciteit-, benzine- en dieselprijzen fors gestegen en niet alleen voor de consument. Was bijvoorbeeld een liter benzine in maart 2021 nog maar 1,98 gulden; dit zal per 29 maart stijgen naar 2,64 per liter.

Daarnaast stijgen de inkoopkosten steeds harder door tekorten aan grondstoffen. Tevens is er personeelstekort en moeten ondernemers hogere salarissen hanteren om personeel aan te trekken. Dit allemaal terwijl de meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen, er weinig geld is om te investeren en er onvoldoende omzet is om betalingsachterstanden van zowel leveranciers als belastingen, die tijdens de pandemie zijn opgelopen, in te lopen.

Veel sectoren binnen de branche gaan dan ook moeilijkere tijden tegemoet. Ook voor de consument geldt immers dat het leven over de hele breedte duurder wordt. Boodschappen in de supermarkt zijn in twee jaar tijd bijna 14 procent gestegen, terwijl de gemiddelde kosten voor levensonderhoud met 3,8 procent omhoog zijn gegaan ten opzichte van vorig jaar. Aardappels, groente en fruit zijn fors in prijs omhooggegaan, bijna 30 procent ten opzichte van 2019. Maar ook vetten en oli n werden duurder, bijna 20 procent in een jaar tijd, en vlees en vis met ruim 10 procent in een jaar.

Men kan ervan uitgaan dat energie-, voedsel- en grondstoffenprijzen verder oplopen vanwege verstoringen in de internationale handel en de oorlog in Oekra ne. De bijdrage van energieprijzen aan de stijging van het algehele prijspeil zal de aankomende periode dus hoger zijn dan eerder gedacht en pas verder in de toekomst de nul naderen. Oekra ne en Rusland zijn belangrijke exporteurs van verschillende landbouwproducten en we rekenen op hogere prijzen voor oliezaden en graan. Dat gaan bijvoorbeeld bakkers en margarine- en sauzenproducenten op korte termijn merken in hun winst- en verliesrekening.

Daarnaast is Oekraine een belangrijke producent van voermais en Rusland van ammoniak en andere basiscomponenten van kunstmest. Een prijsstijging van deze inputkosten voor de akkerbouw en dierlijke veeteelt kan op termijn leiden tot meer prijsstijgingen verderop in de keten.

De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in januari zo sterk gestegen dat de inflatie in de Verenigde Staten het hoogste niveau in circa veertig jaar heeft bereikt. Volgens nieuwe cijfers van de Amerikaanse overheid was het leven afgelopen maand gemiddeld 7,5 procent duurder dan een jaar terug. In december ging het nog om 7 procent. Daarmee is de inflatie zelfs harder aangetrokken dan de meeste economen hadden verwacht.

De consumentenprijzen op Curacao blijven stijgen, meldt de Centrale Bank van Cura ao en Sint Maarten (CBCS). Dit komt voornamelijk door de hogere prijs van voedsel, dat werd maar liefst 7 procent duurder. Daarna volgt drank en tabak met 6 procent en verder is er een flinke stijging in de benzine- en waterprijzen te zien. In het eerste kwartaal van 2021 was er sprake van een inflatie van 2,9 procent. Sinds 2018 stijgen de prijzen sneller dan in Amerika en gezien de koppeling van de gulden aan de Amerikaanse dollar betekent dat een verslechtering van het concurrentievermogen van Curacao.

De restaurantsector zal moeilijk deze prijsstijgingen kunnen verwerken. De sector wordt al gezien als zijnde duur. Het zal dan ook lastig zijn deze prijzen aan te passen omdat dit een negatief effect kan hebben op de klandizie. Ook voor de toerist zal Cura ao steeds duurder worden.

Daarnaast heeft de KLM reeds aangekondigd dat ticketprijzen duurder zullen worden, wat zeker invloed zal hebben op ons toerisme uit Europa. De CRA meent dan ook dat de regering nu snel actie moet gaan ondernemen om deze prijsstijgingen te absorberen, al is het tijdelijk.

Er kan gekeken worden naar verlaging van accijnzen, het elimineren van een schakel van de omzetbelasting (ob) en verlaging van invoerrechten. Hierdoor behoud je de huidige koopkracht, welke al laag is, en kan de bevolking zich nog het minimale permitteren. De sector kan dan de huidige prijsstijging tegengaan.

Xandra van Hutten (Curacao Restaurant Association),
Curacao

- Advertentie -

Artikel delen

7 reacties

 1. Dat volgevreten heerschap van ez heeft natuurlijk geen probleem met kosten stijgingen. Denkt cooper vreet zich vol , ik dus ook en laat de boeren maar dorsen, Dubai was hopi sushi.

 2. De Minister van EZ is druk,te druk met snoepreizen in Dubai.
  Nergens geld voor, maar een potje voor Dubai valt wel te ritselenen!
  En nog wel voor een delegatie vol klaplopers.
  Curacao wordt door een stel malloten bestuurd., die duidelijk alleen maar aan zichzelf denken, en niets voor elkaar krijgen, behalve roepen dat je niet aan hun autonomie mag komen.

 3. Als je een mono economie hebt en afhankelijk bent van tourisme en alles moet geïmporteerd worden is de economie heel gevoelig voor energie prijsstijging voor alles maar ook voor prijsstijging van voedingsmiddelen in het bijzonder.
  Gelukkig heeft onze lider al bepaald dat de oorlog in Oekraïne geen gevolgen heeft voor het eiland.
  Dit betekent dat de oorzaak van de moeilijkheden ligt in het gebrek aan visie bij het bestuur.

 4. Dit is moeilijk te begrijpen, als ik in Mexico ben wil ik graag chile con carne eten. Denk dat iedereen hier Kadushi, Jambo ku Funchi op de menu verwachten of gaat het hier om fine dining.

 5. Er kan gekeken worden naar verlaging van accijnzen, het elimineren van een schakel van de omzetbelasting (ob) en verlaging van invoerrechten. Hierdoor behoud je de huidige koopkracht, welke al laag is, en kan de bevolking zich nog het minimale permitteren.

  Maar de dienstreizen van de Ministers moet toch ergens van worden betaald.

 6. waarom de slachtoffer rol en een uitzondering maken voor de horeca? Iedereen heeft te lijden onder deze prijs stijgingen en de voedsel markt is een wereldmarkt zodat je maar de prijzen te accepteren hebt. Wellicht is eerder de conclusie dat er te veel horeca is en te weinig productiviteit in andere sectoren zoals bv landbouw

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -