27 C
Willemstad
• maandag 23 mei 2022 09:50

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Nu personeelstekort in horeca

Negenduizend banen verloren gegaan; angst voor terugkeer in toeristenbranche

© Chantal Arnts

Willemstad – Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op het eiland is 80 procent daaraan gerelateerd. Maar juist mensen die veel ervaring hebben, durven een baan in een hotel of restaurant niet meer aan.

- Advertentie -

Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata). De meest recente cijfers uit december laten zien dat er meer dan 300 vacatures zijn. Het gaat om banen voor medewerkers in de schoonmaak, front office-managers tot aan sous-chefs en elektriciens. ,,Een breed scala aan banen”, zegt Chata-directeur Maria-Helena Seferina-Rojas in gesprek met mediapartner Caribisch Netwerk.

Maar er is nog een probleem: een deel van de mensen die ervaring hebben in de restaurant- en hotelwereld, is naar het buitenland vertrokken. Om het tekort op te lossen, wil Chata zo snel mogelijk een grootschalig trainingstraject opzetten voor werkzoekenden.

In het eerste coronacrisisjaar 2020 verloren zo’n 9.000 mensen in de horecabranche hun baan door de pandemie. ,,Organisaties moesten soms afscheid nemen van de helft van hun personeelsbestand of zelfs meer. Toen het toerisme in juni vorig jaar aantrok en in sommige maanden zelfs beter presteerde dan pre-Covid-19 waren er direct arbeidskrachten nodig voor de dienstverlening aan gasten”, zegt de Chata-directeur.

Vóór de coronapandemie verdienden zo’n 18.000 mensen hun brood in de horecasector. Nu zijn er nog meer arbeidskrachten nodig, omdat er nieuwe hotelaccommodaties opengaan, zoals Sandals Royal Resort te Santa Barbara en Courtyard Marriott in Otrobanda. ,,In 2022 groeit het aantal hotelkamers op het eiland met dertig procent. Per hotelkamer heb je 1,5 fte (full time equivalent) nodig”, becijfert Seferina-Rojas.

Op het eiland is al te merken wat het tekort aan personeel doet: verschillende restaurants hebben hun openingstijden noodgedwongen moeten aanpassen, schrijft verslaggever Nelly Rosa. Ook het onlangs geopende Zoetry Hotel kan niet alle kamers verhuren vanwege het personeelstekort. ,,Ondernemers die willen uitbreiden wachten met hun plannen tot ze de vacatures gevuld hebben, om de kwaliteit van dienstverlening zo hoog mogelijk te houden.”

Uit onderzoek onder hotels blijkt dat een deel van de voormalige werknemers iets anders is gaan doen. ,,Ze vinden het eng om weer in dezelfde sector te werken”, ziet Seferina-Rojas. ,,De onzekerheid dat ze bij een nieuwe lockdown opnieuw hun baan kwijt kunnen raken, speelt daarin mee. Ook is een groep van het eiland weggegaan. Slechts een deel van het personeel dat zijn baan was verloren, is weer aan de slag gegaan. Vandaar dat het tekort zo groot is.”

Tegen medewerkers die bang zijn dat ze bij een volgende lockdown opeens op straat staan, zegt Seferina-Rojas om ‘naar het herstel van de sector te kijken’. ,,Er is geen enkele sector waar zoveel werk is. Het herstel is zelfs veel sterker dan we durfden te dromen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die liever thuis willen zitten dan aan het werk.”

Door de uitbraak van de pandemie moest Chata het traject ‘Kla pa Turismo’ (Klaar voor Toerisme) in 2020 vroegtijdig afbreken. Driehonderd werkzoekenden zouden een training volgen tot keuken-assistent, bedienend personeel, assistent-beveiliging en schoonmaakmedewerker.

Met de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en Economische Ontwikkeling (MEO) wil Chata opnieuw een grootschalig trainingstraject opzetten. Werkzoekenden en langdurige werklozen worden in een korte tijd opgeleid om in de hospitality-industrie aan de slag te gaan. Ook horecavakbond Horecaf heeft plannen voor een trainingsprogramma.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Tja, het zijn communicerende vaten. De horeca is niet bepaald een sector waar je carriere kan maken, dat wordt door de sector op geen enkele manier gestimuleerd, dus horeca dient in feite al jaren als het afvoerputje voor personeel wat elders niet aan de slag kan, en als het een beetje minder gaat wordt juist dat personeel massaal gedumpt. Dat bij het personeel inmiddels door de lockdowns de ogen open zijn gegaan en ze elders veel grotere kansen zien dat heeft de horeca volledig aan zichzelf te wijten. Krokodillentranen dus.

 2. @ Robert,

  Enig idee hoeveel geld de horeca sector de afgelopen jaren heeft verloren ? De meeste bedrijven moesten salarissen, huur, belasting etc door blijven betalen en daar stonden geen inkomsten tegenover.
  Kan je garanderen dat het dan heel erg hard gaat met je buffer. Anders gezegd, de horeca heeft uberhaupt geen geld om hogere salarissen uit te betalen. Men moet blij zijn dat er werk is, want morgen kan het in 1 klap weer voorbij zijn.

 3. Wat is er met het project waar Koeiman miljoenen in gestopt heeft, Fundashon Portanan pa Trabou (Stichting Arbeidsparticipatie Curaçao) van Lisette Bor? Die zou toch ex-medewerkers van InselAir aan een baan helpen? Er is nooit maar één werkzoekende aan een baan geholpen.

  Kan me nog herinneren dat die Lisette Bor met het geld vandoor is gegaan en Koeiman het geld nog terug zou eisen, maar heeft nooit aangifte van oplichting gedaan. Het is toch ongelooflijk hoeveel gemeenschapsgeld die achterlijke ministers over de balk gooien.

  Hoe verzin iemand dit, meer dan 12000 mensen die van sociale voorzieningen moeten leven en er geen werknemers zijn om in de horeca te werken in een land dat zegt een toeristisch eiland te zijn.

 4. Genoeg werklozen op het eiland om volop te kunnen voorzien in banen voor laagopgeleiden. Maar ja, er moet dan wel de WIL zijn om te willen werken …….

 5. Wat betere salarissen en voorwaarden kan zeker helpen. Te velen moeten werken voor een minimum salaris, ook mét ervaring. Erkennen, belonen en motiveren. Er zijn mogelijkheden.

 6. Heb begrepen dat in Nederland, een kamermeisje per dag 17 kamers schoon moet maken en na afloop komt de supervisor met een witte handschoen aan alles controleren. Het lijkt wel slavenarbeid want de kamers zijn nooit 8 uur per dag beschikbaar want de meeste gasten slapen vaak tot 10 a 12 uur uit dus in feite heeft het kamermeisje maar ongeveer 4 uur voor 17 kamers.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AV | Europees parlement stemt in met minimumtarief vennootschapsbelasting

Het Europees Parlement is in meerderheid voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting. Het beoogde minimale belastingtarief is onderdeel van een akkoord...

Column Youp | Sussende Wiske

Wiske Rutte. Lieve stripfiguur. Met zijn Nokia zonder geheugen. Soort zoekt soort. Na drie lettergrepen moest hij zijn telefoon om het uur opschonen. Hoe? Schudden. Keihard schudden....

Trouw | Curaçao wacht al jaren: eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula gaat traag in Den Haag. ‘Klap in ons gezicht’

Lodewijk Dros De Curaçaoënaar Gilbert Bacilio ijvert voor eerherstel voor Tula, de leider van de neergeslagen slavenopstand in 1795 op Curaçao. De Nederlandse regering werkt daar nog niet...

Investico | Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Romy van der Burgh en Linda van der Pol ‘De heer Remmelink? Elfde verdieping,’ zegt de receptiemedewerker van een grote zorgflat in Rotterdam. Vóór het gebouw op het...

Nu.cw | Honden sterilisatieproject krijgen hartjes tattoo

De honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn bij het sterilisatieproject van Rescue Paws Curacao (RPC) en Feed Friends Foundation (FFF) krijgen een hartje in het oor getatoeëerd....

PB | The Aruba International Regatta, slated for August 20th & 21st

Aruba’s most important life-partner is the ocean around us. Ask yourself: When was the last time you went to the beach? Swimming? Snorkeling? Sailing? Visitors pay fortunes...
- Advertentie -
- Advertentie -