25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Nu personeelstekort in horeca

Negenduizend banen verloren gegaan; angst voor terugkeer in toeristenbranche

© Chantal Arnts

Willemstad – Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op het eiland is 80 procent daaraan gerelateerd. Maar juist mensen die veel ervaring hebben, durven een baan in een hotel of restaurant niet meer aan.

Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata). De meest recente cijfers uit december laten zien dat er meer dan 300 vacatures zijn. Het gaat om banen voor medewerkers in de schoonmaak, front office-managers tot aan sous-chefs en elektriciens. ,,Een breed scala aan banen”, zegt Chata-directeur Maria-Helena Seferina-Rojas in gesprek met mediapartner Caribisch Netwerk.

Maar er is nog een probleem: een deel van de mensen die ervaring hebben in de restaurant- en hotelwereld, is naar het buitenland vertrokken. Om het tekort op te lossen, wil Chata zo snel mogelijk een grootschalig trainingstraject opzetten voor werkzoekenden.

In het eerste coronacrisisjaar 2020 verloren zo’n 9.000 mensen in de horecabranche hun baan door de pandemie. ,,Organisaties moesten soms afscheid nemen van de helft van hun personeelsbestand of zelfs meer. Toen het toerisme in juni vorig jaar aantrok en in sommige maanden zelfs beter presteerde dan pre-Covid-19 waren er direct arbeidskrachten nodig voor de dienstverlening aan gasten”, zegt de Chata-directeur.

Vóór de coronapandemie verdienden zo’n 18.000 mensen hun brood in de horecasector. Nu zijn er nog meer arbeidskrachten nodig, omdat er nieuwe hotelaccommodaties opengaan, zoals Sandals Royal Resort te Santa Barbara en Courtyard Marriott in Otrobanda. ,,In 2022 groeit het aantal hotelkamers op het eiland met dertig procent. Per hotelkamer heb je 1,5 fte (full time equivalent) nodig”, becijfert Seferina-Rojas.

Op het eiland is al te merken wat het tekort aan personeel doet: verschillende restaurants hebben hun openingstijden noodgedwongen moeten aanpassen, schrijft verslaggever Nelly Rosa. Ook het onlangs geopende Zoetry Hotel kan niet alle kamers verhuren vanwege het personeelstekort. ,,Ondernemers die willen uitbreiden wachten met hun plannen tot ze de vacatures gevuld hebben, om de kwaliteit van dienstverlening zo hoog mogelijk te houden.”

Uit onderzoek onder hotels blijkt dat een deel van de voormalige werknemers iets anders is gaan doen. ,,Ze vinden het eng om weer in dezelfde sector te werken”, ziet Seferina-Rojas. ,,De onzekerheid dat ze bij een nieuwe lockdown opnieuw hun baan kwijt kunnen raken, speelt daarin mee. Ook is een groep van het eiland weggegaan. Slechts een deel van het personeel dat zijn baan was verloren, is weer aan de slag gegaan. Vandaar dat het tekort zo groot is.”

Tegen medewerkers die bang zijn dat ze bij een volgende lockdown opeens op straat staan, zegt Seferina-Rojas om ‘naar het herstel van de sector te kijken’. ,,Er is geen enkele sector waar zoveel werk is. Het herstel is zelfs veel sterker dan we durfden te dromen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die liever thuis willen zitten dan aan het werk.”

Door de uitbraak van de pandemie moest Chata het traject ‘Kla pa Turismo’ (Klaar voor Toerisme) in 2020 vroegtijdig afbreken. Driehonderd werkzoekenden zouden een training volgen tot keuken-assistent, bedienend personeel, assistent-beveiliging en schoonmaakmedewerker.

Met de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en Economische Ontwikkeling (MEO) wil Chata opnieuw een grootschalig trainingstraject opzetten. Werkzoekenden en langdurige werklozen worden in een korte tijd opgeleid om in de hospitality-industrie aan de slag te gaan. Ook horecavakbond Horecaf heeft plannen voor een trainingsprogramma.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Tja, het zijn communicerende vaten. De horeca is niet bepaald een sector waar je carriere kan maken, dat wordt door de sector op geen enkele manier gestimuleerd, dus horeca dient in feite al jaren als het afvoerputje voor personeel wat elders niet aan de slag kan, en als het een beetje minder gaat wordt juist dat personeel massaal gedumpt. Dat bij het personeel inmiddels door de lockdowns de ogen open zijn gegaan en ze elders veel grotere kansen zien dat heeft de horeca volledig aan zichzelf te wijten. Krokodillentranen dus.

 2. @ Robert,

  Enig idee hoeveel geld de horeca sector de afgelopen jaren heeft verloren ? De meeste bedrijven moesten salarissen, huur, belasting etc door blijven betalen en daar stonden geen inkomsten tegenover.
  Kan je garanderen dat het dan heel erg hard gaat met je buffer. Anders gezegd, de horeca heeft uberhaupt geen geld om hogere salarissen uit te betalen. Men moet blij zijn dat er werk is, want morgen kan het in 1 klap weer voorbij zijn.

 3. Wat is er met het project waar Koeiman miljoenen in gestopt heeft, Fundashon Portanan pa Trabou (Stichting Arbeidsparticipatie Curaçao) van Lisette Bor? Die zou toch ex-medewerkers van InselAir aan een baan helpen? Er is nooit maar één werkzoekende aan een baan geholpen.

  Kan me nog herinneren dat die Lisette Bor met het geld vandoor is gegaan en Koeiman het geld nog terug zou eisen, maar heeft nooit aangifte van oplichting gedaan. Het is toch ongelooflijk hoeveel gemeenschapsgeld die achterlijke ministers over de balk gooien.

  Hoe verzin iemand dit, meer dan 12000 mensen die van sociale voorzieningen moeten leven en er geen werknemers zijn om in de horeca te werken in een land dat zegt een toeristisch eiland te zijn.

 4. Genoeg werklozen op het eiland om volop te kunnen voorzien in banen voor laagopgeleiden. Maar ja, er moet dan wel de WIL zijn om te willen werken …….

 5. Wat betere salarissen en voorwaarden kan zeker helpen. Te velen moeten werken voor een minimum salaris, ook mét ervaring. Erkennen, belonen en motiveren. Er zijn mogelijkheden.

 6. Heb begrepen dat in Nederland, een kamermeisje per dag 17 kamers schoon moet maken en na afloop komt de supervisor met een witte handschoen aan alles controleren. Het lijkt wel slavenarbeid want de kamers zijn nooit 8 uur per dag beschikbaar want de meeste gasten slapen vaak tot 10 a 12 uur uit dus in feite heeft het kamermeisje maar ongeveer 4 uur voor 17 kamers.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -