30 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...

PBC | Politie neemt ‘fever’-auto in beslag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eigenaar van een van de voertuigen die betrokken was bij een fever-actie bij het benzinestation in Marí Pampoen, heeft gisteren zijn voertuig aan...

PBC | Javier Sylvania ontstemt over cadeaubonnenverzoek vakbond

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Minister van Financiën Javier Silvania heeft felle kritiek geuit op het vakbondsverzoek van ABVO. Die verzocht om alle overheidsmedewerkers die niet aanwezig zijn bij...

PBC | Olie uit tank 9099 heeft mogelijk geen ontheffing sancties Amerika

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Problemen met de herkomst van de olie die ligt opgeslagen in tank 9099 op Bullenbaai zorgen ervoor dat de inmiddels wel betaalde olie niet...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Hooggeplaatsten op Curaçao betaalden jarenlang te weinig belasting: ‘De gewone man is de dupe’

HomeLandenCuraçaoTrouw | Hooggeplaatsten op Curaçao betaalden jarenlang te weinig belasting: ‘De gewone...

Voorkeursbehandeling | Dick Drayer

Minister Javier Silvania (midden) wil iets doen aan de sjoemelende belastingdienst op Curaçao | Persbureau Curacao

Van het matsen van de rijken tot het aanslaan van overledenen: er gaat veel mis bij de Belastingdienst op Curaçao. Minister van financiën, Javier Silvania, laat het er niet bij zitten. Mensen met een hoge positie op Curaçao kregen jarenlang een voorkeuringsbehandeling van de Belastingdienst van het eiland ten koste van de gewone burgers. Dat heeft de minister van financiën, Javier Silvania, tijdens een commissievergadering in het parlement gezegd.

 

Het gaat volgens hem om ministers, parlementariërs, hoofden van departementen, directeuren en commissarissen van overheidsinstanties of andere hoge functionarissen in de publieke sector. Over aantallen repte hij tijdens de bijeenkomst niet.

Een gunstige regeling

Niet iedere belastingbetaler werd hetzelfde behandeld. Aangiftes van hoge ambtenaren en belangrijke mensen in de collectieve sector kwamen terecht bij teamleiders en hoofden van dienst bij de belastingdienst. Pas als die groen licht gaven mochten de dossier opgepakt en behandeld worden. Dat resulteerde vervolgens in een trage afhandeling, een lagere aanslag of een gunstige betalingsregeling, aldus de minister. “Een ongelofelijke friends and family affair.”

De uitspraken van de Curaçaose minister komen na de publicatie van een quickscan van de belastingdienst, die onderdeel is van de Nederlandse hulp aan Curaçao in het kader van de coronapandemie. In dat rapport wordt wel melding gemaakt van integriteitsproblemen bij de belastinginning, maar niet zo expliciet als Silvania het maakt.

Luxeleventjes

Vrienden van de Belastingdienst die toch werden geconfronteerd met hoge aanslagen konden soepele betalingsregelingen treffen. Niet zonder uitzondering werden schulden van meer dan een miljoen afgehandeld met maandelijkse betalingen van tweehonderd tot vijfhonderd euro. “Na drie keer betalen kwamen de invorderaars niet meer langs en konden deze wanbetalers hun luxeleventje voortzetten op kosten van de belastingdienst en over de rug van de gewone man”, aldus Silvania.

Volgens de minister is het uiteindelijk de gewone man op Curaçao die moest boeten voor de willekeur van de belastingdienst. Duizenden mensen die hun belasting op tijd en volledig betaalden en dat konden bewijzen, kregen toch aanmaningen en soms zelfs een deurwaarder op de stoep. “Inwoners van ons eiland die al jaren geleden zijn overleden, krijgen nog steeds aanslagen”, aldus de minister.

Een groot probleem met de naleving

Al jaren rapporteert het College financieel toezicht, dat door Nederland in 2010 is ingesteld om de overheidsfinanciën van de Caribische eilanden in evenwicht te krijgen, dat er een groot probleem is met de naleving en discipline van burgers om belasting te betalen. Ook de belastinginning zelf is een groot probleem op Curaçao. Opeenvolgende ministers beloofden het College beterschap, maar veel gebeurde er niet.

Nederland heeft vorig jaar in het kader van de coronasteun aan Curaçao onder meer geëist dat de Belastingdienst op de schop moet. In de aanpak van minister Javier Silvania lijkt Den Haag een partner te hebben gevonden die de situatie serieus neemt.

Vanaf zijn aantreden in juni vorig jaar stelde hij zich strijdbaar op tegen de oude politieke elite en verbaasde daarmee vriend en vijand, vooral met zijn uitspraken over nepotisme en ‘vriendjespolitiek’ op Curaçao. Hij werd om die reden al een keer voor de rechter gesleept, maar won die zaak omdat de rechter oordeelde dat zijn uitspraken goed waren onderbouwd.

De Belastingdienst wordt nu met hulp van Nederland gereorganiseerd. Een externe functionaris gaat aan de slag met de eerste hervormingsmaatregelen die worden voorgesteld in de quickscan. Maar het hoofd van de Belastingdienst, onder wiens bestuur prominente Curaçaoënaars ontzien werden, zit nog steeds op zijn plek.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. “Nederland heeft vorig jaar in het kader van de coronasteun aan Curaçao onder meer geëist dat de Belastingdienst op de schop moet. In de aanpak van minister Javier Silvania lijkt Den Haag een partner te hebben gevonden die de situatie serieus neemt.”

  Grappig…… De organisatie die er staat komt overeen met de organisatie van voor 10-10-10. Een NL uitvinding die belasting voordeel gaf aan iedereen die belasting moest betalen. Brievenbus firma’s, Trust kantoren, Multinationals, Miljonairs . Maar het systeem is na 10-10-10 ook gebruikt voor F&F en dat mag niet.
  Europese wetgeving legt NL een verplichting op om de Belastingdienst te hervormen en alles mogelijke te doen om witwassen te voorkomen. En als het braafste jongetje van de klas wijst hij nu ook naar de CAS eilanden. Omdat die niet deugen? Nee, anders blijft het jongetje op zijn vingers getikt worden door de Europese Raad en krijgt hij geen subsidies meer.

  Silvania ontslaat straks de gehele directie en hoge ambtenaren binnen de belasting dienst…. Droom lekker door. Een ambtenaar is beschermd tegen ontslag en zal overplaatsing krijgen met behoud van salaris. Ambtenaren zijn de 3e macht in het land.

 2. Deze dagen de wandelgangen van grupo sopi maar eens in de gaten houden. Voor je het weet krijgt ook deze meneer Silvanie een loden oorkonde als blijk van waardering, net als de andere strijder (q.e.p.d.). Ik hoop dat er alsnog naheffingen worden gestuurd naar de personen om wie het gaat en dat die dikke walrus aan het hoofd, met stoel en al de deur uit wordt getrapt.

 3. FIOD en forensic accountteam: saddle your horses !!
  In kader van behoorlijk bestuur….. go get yo’self some

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties