32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

NU | Hooggeplaatsten op Curaçao betaalden jarenlang te weinig belasting

HomeLandenCuraçaoNU | Hooggeplaatsten op Curaçao betaalden jarenlang te weinig belasting
Hooggeplaatsten op Curaçao betaalden jarenlang te weinig belasting | Trouw

Van het matsen van de rijken tot het aanslaan van overledenen: er gaat veel mis bij de Belastingdienst op Curaçao. Minister van financiën, Javier Silvania, laat het er niet bij zitten.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Mensen met een hoge positie op Curaçao kregen jarenlang een voorkeuringsbehandeling van de Belastingdienst van het eiland ten koste van de gewone burgers. Dat heeft de minister van financiën, Javier Silvania, tijdens een commissievergadering in het parlement gezegd.

Het gaat volgens hem om ministers, parlementariërs, hoofden van departementen, directeuren en commissarissen van overheidsinstanties of andere hoge functionarissen in de publieke sector. Over aantallen repte hij tijdens de bijeenkomst niet.

Een gunstige regeling

Niet iedere belastingbetaler werd hetzelfde behandeld. Aangiftes van hoge ambtenaren en belangrijke mensen in de collectieve sector kwamen terecht bij teamleiders en hoofden van dienst bij de Belastingdienst. Pas als die groen licht gaven mochten de dossier opgepakt en behandeld worden. Dat resulteerde vervolgens in een trage afhandeling, een lagere aanslag of een gunstige betalingsregeling, aldus de minister. “Een ongelofelijke friends and family affair.”

De uitspraken van de Curaçaose minister komen na de publicatie van een quickscan van de Belastingdienst, die onderdeel is van de Nederlandse hulp aan Curaçao in het kader van de coronapandemie. In dat rapport wordt wel melding gemaakt van integriteitsproblemen bij de belastinginning, maar niet zo expliciet als Silvania het maakt.

Luxeleventjes

Vrienden van de Belastingdienst die toch werden geconfronteerd met hoge aanslagen konden soepele betalingsregelingen treffen. Niet zonder uitzondering werden schulden van meer dan een miljoen afgehandeld met maandelijkse betalingen van tweehonderd tot vijfhonderd euro. “Na drie keer betalen kwamen de invorderaars niet meer langs en konden deze wanbetalers hun luxeleventje voortzetten op kosten van de Belastingdienst en over de rug van de gewone man”, aldus Silvania.

Volgens de minister is het uiteindelijk de gewone man op Curaçao die moest boeten voor de willekeur van de Belastingdienst. Duizenden mensen die hun belasting op tijd en volledig betaalden en dat konden bewijzen, kregen toch aanmaningen en soms zelfs een deurwaarder op de stoep. “Inwoners van ons eiland die al jaren geleden zijn overleden, krijgen nog steeds aanslagen”, aldus de minister.

Een groot probleem met de naleving

Al jaren rapporteert het College financieel toezicht, dat door Nederland in 2010 is ingesteld om de overheidsfinanciën van de Caribische eilanden in evenwicht te krijgen, dat er een groot probleem is met de naleving en discipline van burgers om belasting te betalen. Ook de belastinginning zelf is een groot probleem op Curaçao. Opeenvolgende ministers beloofden het College beterschap, maar veel gebeurde er niet.

Nederland heeft vorig jaar in het kader van de coronasteun aan Curaçao onder meer geëist dat de Belastingdienst op de schop moet. In de aanpak van minister Javier Silvania lijkt Den Haag een partner te hebben gevonden die de situatie serieus neemt.

Vanaf zijn aantreden in juni vorig jaar stelde hij zich strijdbaar op tegen de oude politieke elite en verbaasde daarmee vriend en vijand, vooral met zijn uitspraken over nepotisme en ‘vriendjespolitiek’ op Curaçao. Hij werd om die reden al een keer voor de rechter gesleept, maar won die zaak omdat de rechter oordeelde dat zijn uitspraken goed waren onderbouwd.

De Belastingdienst wordt nu met hulp van Nederland gereorganiseerd. Een externe functionaris gaat aan de slag met de eerste hervormingsmaatregelen die worden voorgesteld in de quickscan. Maar het hoofd van de Belastingdienst, onder wiens bestuur prominente Curaçaoënaars ontzien werden, zit nog steeds op zijn plek.

Door: Trouw/Dick Drayer
Beeld: Dick Drayer

Bron: Nu.nl

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Het is erg dat Hoog geplaatsen zo weinig of helemaal geen belasting betalen.
    Maar laten we het wel eerlijk houden, diverse huurwijken betalen ook bijna niks, die wonen voor 60 gulden in de maand. Erfgronden die 25 gulden per jaar betalen.
    iedereen heeft hier zijn vrinden of een statenlid voor hun problemen.
    Ler wel ook deze mensen betalen geen belastingen.

  2. Laten wij ook maar hopen dat het protest tegen COHO ook een storm in een glas water is en dat er eindelijk eens wat vorderingen kunnen worden gemaakt bij de re-organisatie van andere minsteries. Om te beginnen met de normering van de salarissen van de zwaar overbetaalde hoofden van dienst en de directeuren van overheidsbedrijven. Het is en blijft ongeloofwaardig dat zulke hoge salarissen worden betaald op een een eiland van amper honderd vijftig duizend inwoners, de inkomsten per jaar een milliard vier honderd millioen gulden is, maar er een milliard zeven honderd millioen gulden wordt uitgegeven. Dit is krimineel pur sang. Degenen die het COHO tegenwerken moeten eigenlijk vervolgd kunnen worden. Zoals de situatie nu is, leven wij niet in een democratie meer, maar onder oligarchies dictatuur. Het is hoog tijd om er een punt achter te zetten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties