23 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

NTR | Politicus Sint-Maarten wil salaris in cryptomunten: ‘straks wil iemand anders in geiten uitbetaald worden’

PHILIPSBURG – Het nieuws dat de Sint-Maartense parlementariër Rolando Brison zijn salaris in cryptomunten wil ontvangen, leidt tot vraagtekens bij financiële deskundigen. “Als volksvertegenwoordiger zet je de overheid daarmee in een hoek om je illegaal uit te betalen”, aldus Willem-Jan Paardekooper van Kaat Vermogensbeheer op Curaçao.

 

Rolando Brison is fractieleider van coalitiepartij UP Party. Het parlementslid maakte deze week bekend dat hij minister van Financiën Ardwell Irion heeft gevraagd om zijn salaris in de cryptomunt Bitcoin Cash uit te betalen. Hij vindt het ‘innovatief, makkelijk en snelgroeiend’.

 

Cryptomunten geen officiële betaalmiddel
Volgens Willem-Jan Paardekooper moet niet over het hoofd worden gezien dat cryptomunten geen officiële betaalmiddel zijn. “Ik betwijfel dan ook of het een goede stap is. Er is geen wetgeving. We hebben met z’n allen afgesproken dat er een waarde aan wordt toegekend, maar dat is wat anders dan een officieel betaalmiddel.”

‘Dadelijk kan iemand vragen om in geiten uitbetaald te worden’

“Even scherp gesteld: dadelijk kan iemand vragen om in geiten uitbetaald te worden. In Nederland werd er eeuwen geleden betaald met tulpenbollen. Dat bleek veel te gevaarlijk.” Volgens Paardekoper heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten eerder al laten weten dat ze de ontwikkeling van cryptocurrency goed in de gaten houden. Maar dat is wat anders dan het als officieel betaalmiddel gebruiken.”

‘Sint-Maarten crypto-hoofdstad van de Cariben’
De politicus zegt de ontwikkelingen rond cryptovaluta al enkele jaren te volgen. Hij wil dat Sint-Maarten er alles aan doet om de ‘Crypto-hoofdstad’ van de Cariben te worden.  Op verschillende plekken op het eiland kun je al met cryptomunten zoals bitcoin cash betalen. “Ik kan al mijn boodschappen, huur en zelfs mijn autolasten via bitcoin cash betalen.”

Wat de zaak opmerkelijk maakt, is dat Brison zijn verzoek aan de minister bekend heeft gemaakt met een video waarin hij spreekt met vertegenwoordigers van bitcoin cash. Een vertegenwoordiger stuurde vervolgens deze week mailtjes naar media die geen duidelijk onderscheid maken tussen ‘bitcoins’ en ‘bitcoin cash’.

Cryptomunten: een riskante investering?

De drie grootste cryptovaluta zijn Bitcoin, ethereum en tether. Op plek 26 staat bitcoin cash. De waarde van cryptomunten kunnen schommelt en daarmee kan het een riskante investering zijn, waarschuwen financiële experts. Hoe groter de vraag naar een bepaalde cryptomunt, hoe meer het in waarde toeneemt. Maar de waarde daalde al een paar keer flink bij onrust op de markt.

Brison wijst erop dat ook de dollar in waarde schommelt. “Op Sint-Maarten zijn we nagenoeg ‘gedollariseerd’, dus we zijn overgeleverd aan de volatiliteit van de dollar.” Maar de waarde van cryptomunten schommelt flink meer dan de dollar.

Wie bijvoorbeeld in 2017 voor 1.500 euro aan bitcoins had gekocht, zag een jaar later dat die 7.000 euro waard was geworden. Vorig jaar stond bitcoin op 58.000 euro, haar hoogtepunt. Wie toen had gekocht, zag vervolgens in januari dat die investering  maar 31.000 euro waard was. Deze week is één bitcoin inmiddels zo’n 41.000 euro.

Tegenover de critici die waarschuwen om voorzichtig te zijn, staan verschillende crypto-experts en fans die ervan overtuigd zijn dat de waarde van bepaalde munten de komende jaren explosief zal toenemen.

 

Er zijn ook enkele video’s verspreid in de media waarin Brison zelf aan het woord is over zijn reden om zijn salaris in bitcoin cash te willen ontvangen. Daarmee wordt volgens sommigen de indruk gewekt dat Brison de stap ook uit commerciële motieven heeft gedaan. “Ik sta open voor alle andere cryptomunten”, aldus Brison.

‘Ook sporters in Amerika krijgen salaris in crypto’
De Sint-Maartense politicus is volgens Paardekooper niet de eerste persoon die uitbetaald wil worden in digitale valuta. “Er zijn al sporters in Amerika die hun salaris zo krijgen. In die zin kun je zeggen dat het een innovatieve stap is. Hij heeft er waarschijnlijk een politieke bedoeling mee, in de zin dat Sint-Maarten een voortrekkersrol zou kunnen spelen in het gebruik van cryptovaluta. Dat is allemaal niet onlogisch.”

‘Curaçao ook geïnteresseerd’
“Dit gaat meer over de behoefte van de Cariben aan meer financiële vrijheid in een omslachtige banksector, die hoofdzakelijk wordt gecontroleerd door voormalige kolonisatoren”, aldus Brison. Volgens Brison zijn er op Curaçao ook parlementsleden die geïnteresseerd zijn in cryptovaluta als betaalmiddel.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

1 reactie

  1. In Crypto/Bitcoins geloven staat gelijk aan geloven in Sinterklaas en in Lonely Hearts websites. Een pyramide spel waar de kleine groep eerste inzetters heel veel verdienen en de rest alles verliezen. Zoals de moto van St. Maarten klonk: You want to make a small fortune in Saint Martin? Bring a large one, we will make it small for you.
    Een tijd geleden waren pet rocks ook een hype. Stenen mooi verpakt gingen als warme broodjes over de toonbank. Stenen die je rijk zouden maken.
    Crypto/Bitcoins heb je alleen als er stroom is en je computor werkt, dus het is niets.

    We believe in GOD, everybody else pay cash.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -