27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 23:23

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Tekort kandidaat-notarissen nijpend

‘Passeren aktes duurt een eeuwigheid’

Willemstad – Er zijn te weinig kandidaat-notarissen waardoor notariskantoren bepaalde taken afstoten en klanten lang moeten wachten. Daarnaast worden kandidaat-notarissen niet voldoende betaald en is het voor hen uitzichtloos om notaris te worden.

- Advertentie -

Deze problemen worden aangekaart door Statenlid Corrine Djaoen-Genaro (PNP) in een brief aan minister-president Gilmar Pisas (MFK). ,,Het duurt vandaag de dag een eeuwigheid om een koop-, verkoop- of hypotheekakte te passeren van een huis of appartement of om een erfenisverdeling te regelen bij een notaris”, zo schrijft zij.

De parlementariër verwijst naar de taken van een notaris zoals opgetekend in de Landsverordening houdende nieuwe regels betreffende het notarisambt van 1994, en vraagt zich af of sommige van deze taken niet bij een advocaat neergelegd kunnen worden. ,,Notarissen laten weten dat ze geen erfenissen meer doen omdat ze het te druk hebben. Als ze het dan zo druk hebben, kunnen dan sommige taken niet beter bij een advocaat neergelegd worden?” oppert zij.

Ook vraagt Djaoen-Genaro zich af of het aantal standplaatsen niet uitgebreid kan worden. Op dit moment is het aantal notarisstandplaatsen voor Curaçao vastgesteld op ten hoogste tien.

Zij constateert dat het vandaag de dag heel moeilijk is om kandidaat-notarissen te vinden. Ten eerste zijn er volgens Djaoen-Genaro geen kandidaat-notarissen op Curaçao die deze functie voor het aangeboden salaris willen uitoefenen. Daarnaast zegt zij dat studenten die op dit moment notarieel recht studeren in Nederland niet geïnteresseerd zijn om terug te keren naar Curaçao om dezelfde financiële redenen.

Tot slot is er de regel dat een kandidaat-notaris pas notaris kan worden als een notaris aftreedt. Volgens het Statenlid van regeringspartij PNP kan dit soms eindeloos veel jaren duren. ,,Omdat er een tekort is aan kandidaat-notarissen komt het werk op de schouders van de notarissen zelf, die door de hoge werkdruk sneller fouten kunnen maken in de aktes”, zo voert Djaoen-Genaro aan.

Zij weet als mogelijke oplossing te vertellen dat het mogelijk is dat de Universiteit van Nijmegen (Radboud) een vierjarige opleiding notarieel recht kan verzorgen op Curaçao voor een groep van twintig personen die al een rechtenstudie hebben afgerond.

Ook voert zij aan dat er mogelijkheden zijn dat Curaçaose notarissen een samenwerking kunnen aangaan met een Nederlands notariskantoor. ,,Zo kunnen kandidaat-notarissen vanuit Nederland met de geavanceerde online technologieën een helpende hand bieden.”

Voorzitter Fanny Cloose-Fung-A-Loi van de Antilliaanse en Arubaanse Notariële Vereniging had bij het sluiten van deze editie nog niet gereageerd op vragen van het Antilliaans Dagblad over deze problematiek, waar zijzelf maar vooral het publiek en bedrijfsleven flink last van ondervinden.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | OM zoekt getuige in kleine rode auto

Het Openbaar Ministerie is op zoek naar een getuige van een gewapende overval op Dr. Maalweg. Bij de vlucht van de vermoedelijke daders werd op hun auto...

DolfijnFM | ‘Beschuldigingen machtsmisbruik en pestgedrag Samira Rafaela kloppen niet’

De conclusies in het onderzoeksrapport naar beschuldigingen van machtsmisbruik en pestgedrag door Europarlementariër Samira Rafaela kloppen niet. Dat zegt Richard Krabbendam, Head of Office van Rafaela tegen...

DolfijnFM | Nederlandse mariniers trainen op Curaçao

Militairen van het Korps Mariniers trainen in het kader van de opleiding ‘Landingcraftsman’ op verschillende plekken op Curaçao. Er wordt met name geoefend rondom de stranden. De...
- Advertentie -
- Advertentie -