25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Tekort kandidaat-notarissen nijpend

‘Passeren aktes duurt een eeuwigheid’

Willemstad – Er zijn te weinig kandidaat-notarissen waardoor notariskantoren bepaalde taken afstoten en klanten lang moeten wachten. Daarnaast worden kandidaat-notarissen niet voldoende betaald en is het voor hen uitzichtloos om notaris te worden.

Deze problemen worden aangekaart door Statenlid Corrine Djaoen-Genaro (PNP) in een brief aan minister-president Gilmar Pisas (MFK). ,,Het duurt vandaag de dag een eeuwigheid om een koop-, verkoop- of hypotheekakte te passeren van een huis of appartement of om een erfenisverdeling te regelen bij een notaris”, zo schrijft zij.

De parlementariër verwijst naar de taken van een notaris zoals opgetekend in de Landsverordening houdende nieuwe regels betreffende het notarisambt van 1994, en vraagt zich af of sommige van deze taken niet bij een advocaat neergelegd kunnen worden. ,,Notarissen laten weten dat ze geen erfenissen meer doen omdat ze het te druk hebben. Als ze het dan zo druk hebben, kunnen dan sommige taken niet beter bij een advocaat neergelegd worden?” oppert zij.

Ook vraagt Djaoen-Genaro zich af of het aantal standplaatsen niet uitgebreid kan worden. Op dit moment is het aantal notarisstandplaatsen voor Curaçao vastgesteld op ten hoogste tien.

Zij constateert dat het vandaag de dag heel moeilijk is om kandidaat-notarissen te vinden. Ten eerste zijn er volgens Djaoen-Genaro geen kandidaat-notarissen op Curaçao die deze functie voor het aangeboden salaris willen uitoefenen. Daarnaast zegt zij dat studenten die op dit moment notarieel recht studeren in Nederland niet geïnteresseerd zijn om terug te keren naar Curaçao om dezelfde financiële redenen.

Tot slot is er de regel dat een kandidaat-notaris pas notaris kan worden als een notaris aftreedt. Volgens het Statenlid van regeringspartij PNP kan dit soms eindeloos veel jaren duren. ,,Omdat er een tekort is aan kandidaat-notarissen komt het werk op de schouders van de notarissen zelf, die door de hoge werkdruk sneller fouten kunnen maken in de aktes”, zo voert Djaoen-Genaro aan.

Zij weet als mogelijke oplossing te vertellen dat het mogelijk is dat de Universiteit van Nijmegen (Radboud) een vierjarige opleiding notarieel recht kan verzorgen op Curaçao voor een groep van twintig personen die al een rechtenstudie hebben afgerond.

Ook voert zij aan dat er mogelijkheden zijn dat Curaçaose notarissen een samenwerking kunnen aangaan met een Nederlands notariskantoor. ,,Zo kunnen kandidaat-notarissen vanuit Nederland met de geavanceerde online technologieën een helpende hand bieden.”

Voorzitter Fanny Cloose-Fung-A-Loi van de Antilliaanse en Arubaanse Notariële Vereniging had bij het sluiten van deze editie nog niet gereageerd op vragen van het Antilliaans Dagblad over deze problematiek, waar zijzelf maar vooral het publiek en bedrijfsleven flink last van ondervinden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -