31.6 C
Willemstad
• donderdag 7 november 2024

Extra | Journaal 1 november 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursdayday, October 31, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 31 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, October 30, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, October 29, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Fiscus jaagt op belastingschuld eilandverlater

HomeEconomieFinanciele sectorAntilliaansDagblad | Fiscus jaagt op belastingschuld eilandverlater

16.000 Ex-ingezetenen moeten nog 36,7 miljoen afrekenen

SBAB belastingdienst | Jeu Olimpio

Willemstad – Een groep van 16.000 voormalige Curaçaose ingezetenen (inclusief minderjarigen) die zich sinds 2018 lieten uitschrijven bij Kranshi hebben een gezamenlijke belastingschuld van minimaal 36,7 miljoen gulden.

Dat blijkt uit de Managementrapportage van de Belastingdienst van het ministerie van Financiën over de maand februari. Het Antilliaans Dagblad bestudeerde het uitvoerige verslag. Het is de eerste gezamenlijke maandelijkse managementrapportage van de Inspectie der Belastingen en de Ontvanger.

,,Het doel van de rapportage is de realisatie van de voor 2022 opgelegde doelstellingen te monitoren en waar nodig bij te sturen in de uitvoering”, aldus de uitleg in de managementsamenvatting.

Het verslag gaat onder meer in op het ‘internationaal invorderen van ingezetenen die zich uitschrijven wegens emigratie met achterlating van belastingschulden’; iets wat met ingang van 1 april aanstaande gaat gebeuren.

Van Kranshi (Bevolkingsregister) is een bestand ontvangen van voormalig ingezetenen die sinds 1 januari 2018 zijn uitgeschreven en niet meer zijn teruggekeerd. Dit bestand bevat de gegevens van ruim 16.000 personen (waaronder ook minderjarigen); dat is circa een tiende van de totale legaal op Curaçao woonachtige bevolking.

,,Uit een eerste analyse blijkt dat onder deze groep 36,7 miljoen (nominaal) aan belastingschulden open staat”, aldus de rapportage. ,,Dit is exclusief eventuele belastingschulden van ondernemingen waarvoor deze personen mogelijk als bestuurder aansprakelijk kunnen worden gesteld.”

De belastingdienst laat het hier niet bij en gaat achter deze belastinggelden aan, zo wordt duidelijk gemaakt. Met zowel de Directie Fiscale Zaken op Curaçao als met het Central Liaison Office (CLO) in Nederland zijn inmiddels de eerste contacten gelegd over de te volgen procedures.

Ook heeft Belastingdienst Caribisch Nederland (voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba) haar (positieve) ervaringen gedeeld over de internationale invordering via het CLO. ,,Tevens heeft een gesprek plaatsgevonden met een commerciële partij over de invordering van belastingschulden in de landen buiten het Koninkrijk”, maakt de rapportage duidelijk.

Met andere woorden: degenen die Curaçao verlieten met een belastingschuld kunnen alsnog rekenen op invorderingsacties. Eerst zal het lokale ondersteuningsteam in overleg met de teamleider bijzondere invordering de vervolgstappen bepalen. Vervolgens zal op zeer korte termijn, de bedoeling was nog in maart, de internationale invordering van de eerste (grote) dossiers worden opgestart.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Hebben we ook iets kunnen lezen van hoe ze dit in de toekomst gaan verbeteren zodat emigranten niet weg kunnen zonder hun schulden te betalen?

    Een aantal hebben zich niet eens laten uitschrijven bij Kranshi en veel hebben juist het eiland verlaten omdat ze geen andere uitweg hadden. Die mensen zullen nu in Nederland ook weinig inkomen hebben en waarschijnlijk door de hoge kosten in Nederland ook geen geld over hebben.

    Of gaat men op zoek naar de Chris van Asseldelft van Wijcks?

  2. De land verraders kosten meer als de land verlaters.
    Bovendien zijn de landverraders vaak de reden dat mensen die mogelijkheden hebben (al dan niet met belasting schuld) het land verlaten.
    Nu heeft iedereen een hekel aan belastingen betalen, en iedereen die hier belasting betaald vraagt zich af waar de belasting gelden naar toe gaan.
    Niet naar een sociaal vangnet.
    Niet naar defensie.
    Niet naar buitenlandse zaken.
    Niet naar politie en justitie (gezien de misdaad statistieken)
    Niet naar onderwijs (gezien de toestand van de gebouwen en de statistieken van off island onderwijs)
    Waaraan eigenlijk wel:
    Curaçao huis
    Reizende en feestende ministers
    Het betalen van stapel pensioenen voor bestuurders
    Het op de loonlijst plaatsen van vrienden en familie
    Het betalen van consultancy
    Allemaal niet echt positief.
    De motivatie om belasting te betalen is, terecht, niet echt hoog.

  3. Hebben we ook iets kunnen lezen van hoe ze dit in de toekomst gaan verbeteren zodat emigranten niet weg kunnen zonder hun schulden te betalen?
    Natuurlijk niet

  4. Waarschijnlijk hebben deze mensen wel alles betaald maar is dit niet goed geregistreerd. Dus men gaat veel kosten maken voor geld dat al is ontvangen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties