25.8 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Corruptie aanleiding voor Coho’

Osepa (PNP): Inhoud zaak Gijsbertha zorgelijk

Willemstad – Misbruik van politieke invloed en een openbare functie om een privilege te verlenen aan een dierbare, dat ruikt naar corruptie. Dergelijke handelingen zijn precies de reden waarom Curaçao binnenkort is gebonden aan een Coho.

Dat stelt PNP-Statenlid Sheldry Osepa in een brief aan premier Gilmar Pisas (MFK), als minister van Algemene Zaken. Osepa, van huis uit jurist, maakt zich ernstig zorgen over hetgeen naar voren is gekomen tijdens de rechtszaak van Vanessa Gijsbertha – dochter van voormalig minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) – tegen Javier Silvania.

Het PNP-Statenlid legt een direct verband met het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) en het misbruik maken van politieke invloed en een functie bij de overheid. ,,Het zijn dit type corruptieve handelingen die Nederland beu is. Dat zorgt ervoor dat Curaçao binnenkort zal worden gebonden aan het Coho.”

Kenneth Gijsbertha was minister van Financiën in het kabinet-Rhuggenaath dat op 14 juni 2021 aftrad. De overeenkomst met de vennootschap Strajetiq van zijn dochter Vanessa werd getekend op 5 maart 2021, enkele weken voor de verkiezingen op 19 maart. Op 24 februari dit jaar oordeelde de rechter dat Javier Silvania, de huidige MFK-minister van Financiën, zijn uitspraken niet hoeft te rectificeren.

Osepa is vooral geschrokken van de overwegingen die de rechter meeneemt in het vonnis en citeert: ,,De door (Silvania) geplaatste berichten komen er op neer dat oud-minister (Gijsbertha) werk zou hebben ‘geregeld’ voor zijn dochter en dat het zou gaan om een ‘nombramentu politiko iregular’.” En: ,,Ten slotte heeft (Silvania) er onweersproken op gewezen dat het in een situatie als deze, waar het gaat om een ovo (overeenkomst van opdracht, red.) van een dergelijke financiële omvang – namelijk een totaalbedrag van Naf. 852.480,- exclusief ob voor een periode van drie jaar – het volstrekt ongebruikelijk is om de ovo niet ter besluitvorming aan de Raad van Ministers voor te leggen, hetgeen in dit geval niet is gebeurd.” Einde citaat.

Dat toenmalig minister Gijsbertha volgens de regels een contract met zijn dochter tekende, kan niet gezegd worden. ,,Dat is de mening van het gerecht”, schrijft Osepa. ,,Dit ingewikkelde juridische taalgebruik kan eenvoudig worden vertaald als corruptie.” Zeer zorgelijk, alleen al vanwege het enorme bedrag van ruim 852.000 gulden waar het om gaat. Osepa: ,,Dat in een gemeenschap een dergelijk contract is toegekend, uitsluitend gebaseerd op politieke banden, dat is afschrikwekkend. Veel vaders en moeders sluiten een beurs af voor de studie van hun kinderen. Veel jongeren zoeken werk. Geen van deze jongeren ontvangt zo’n lucratief salaris.”

Osepa wil, als Statenlid van coalitiepartij PNP, dan ook het naadje van de kous weten van premier Pisas. ‘Corruptie in het politieke kabinet moet stoppen’ luidt het onderwerp van zijn brief van 3 maart. Is Pisas het met hem eens dat ‘corruptie, onder andere in de publieke sfeer’, de oorzaak is van de huidige financiële problemen van Curaçao? Wat doet hij, of zal hij doen ‘om deze corruptieve handelingen te voorkomen?

Ook wil Osepa weten of er sprake was van een beslissing in de Raad van Ministers ten tijde van het kabinet-Rhuggenaath, in verband met de ovo voor Vanessa Gijsbertha en of dat gebeurde op basis van een advies van de ministeries van Financiën en Algemene Zaken. De laatste en tiende vraag aan premier Pisas is een gewetensvraag: ,,Kan de minister garanderen dat het huidige kabinet dit soort corruptieve handelingen niet begaat?”

Osepa benadrukt dat het onderwerp belangrijk is, juist omdat het de kans geeft te laten zien dat Curaçao het land zelf kan regeren en dat er geen ruimte is voor corruptie op het eiland. ,,Voor herstel en om Curaçao te veranderen in een land van melk en honing moeten we de moed hebben om corruptie uit te roeien.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

7 reacties

 1. Sheldry O heeft studielening?? Denk het niet , alles werd betaald door mfk, reis , huishuur, reizen, allemaal van belastinggeld en ook uitbetaald zoals pikerie 6 jaar lang en nu weer baan aangeboden heeft gekregen van cooper, die met dikbetaalde banen strooit, net zoals larmonie aan cynthia constantia, terwijl ze op koraal specht hoort te zitten. En dat allemaal mfk PNP.

 2. Kan er een parlementaire enquete worden gehouden inzake de studielening van Sheldry O.? (niet de hele naam schrijven, ivm privacy) Misschien kan Sheldry O. zelf het initiatief nemen, daar hij met het idee kwam dat corruptie hard moet worden aangepakt. Ik zou zeggen, begin maar bij je zelf.

 3. De pot verwijt de ketel.
  Maar nu zet hij de deur zelf open voor klachten tegen eigen partij en die van de mfk.
  Dus statenleden: hou u niet in en ventileer alle misbruik van macht in het belang van Friends and family van nu en het verleden.

 4. rol van Steven Martina is echt bedenkelijk: kan er geen parlementaire enquete gehouden worden waarin deze mensen verhoord worden? Waarom zit Martina nog in de staten?

 5. LOL @Showroe di E.
  Zijn eigen partrijleidster is de vleesgeworden corruptie. 9 miljoen aan ongefundeerde subsidies aan stichtingen van frènf en famia

 6. Naadje van de kous?! Vraag effe aan Lamoney hoe dat ook weer ging met de “donatie” aan entertainer mr. Saab.

 7. Sheldry Osepa is geschrokken dat het ovo van ruim 800K niet voorgelegd is aan de ministerraad, maar dat papa Gijsbertha het op zijn achterkamertjespolitiek heeft geregeld voor dochterlief, met Martina S.!
  Dit bedrag overtreft zelfs zijn kwijtgescholden studielening van rond 60K door minister Jamalodin.
  Was deze kwijtschelding van zijn studielening wel voorgelegd aan de ministerraad?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -